Sto najbogatejših Slovencev težkih 7 milijard evrov, letos se jim je pridružil Dončić. Kdo je v prvi deseterici?

Srečko Klapš
25.11.2021 11:00

Stoterica je letos bogatejša za 1,3 milijarde evrov, pod palcem pa imajo največ doslej. S 689 milijoni evrov sta najbogatejša Loginova, 355 jih ima Sandi Češko, z 275 milijoni evrov se je na tretje mesto zavihtela družina Šešok. Stoterico najbogatejših ujel tudi Luka Dončić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Luka Dončić se je s 16,5 milijona evrov uvrstil med najbogatejše Slovence do 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico. 

Reuters

Revija Manager bo jutri objavila novo lestvico sto najbogatejših Slovencev, za katerimi je najbolj donosno leto doslej. Njihove denarnice so težje za četrtino, natančneje za 1,3 milijarde evrov, in so tako s 7,1 milijarde evrov z naskokom najpremožnejši doslej. Jure Ugovšek iz časnika Finance pojasnjuje, da je najvišje povečanje premoženja po kriznem letu 2008 posledica visokih vrednotenj na delniških trgih, dobrega poslovanja, razdolževanja, povečevanja denarnih blazin, v nekaj primerih pa tudi uspešnih prevzemov.

Prvi trije najbogatejši presegajo 1,3 milijarde evrov

Na vrhu ni spremembe, saj vrednost premoženja kot seštevek deleža kupnine za podjetje Outfit7 in dividend, ki sta si jih izplačala Iza Sia in Samo Login, ocenjujejo na 689 milijonov evrov. Čeprav sta se zasebno razšla, "z ekipo Login5 Fundacije še naprej skupaj delava", je Iza Sia oktobra sporočila prek družbenega omrežja. Tudi na drugem mestu ni spremembe.

Najbogatejša Slovenca Iza Sia in Samo Login (689 milijonov evrov) sta letos izdala knjigo z naslovom Iza in samorog, v kateri opisujeta, kako v sedmih letih do milijarde dolarjev. 

Login5

Ocenjeno premoženje Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc znaša 355 milijonov evrov. Glavnina izvira iz kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna. Najvišji skok pa je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre, ki jim pripisujejo 275 milijonov evrov, kar je za približno 150 milijonov več kot lani, s čimer so se zavihteli na tretje mesto. 

Sandi Češko in Livija Dolanc imata po prodaji 55-odstotnega deleža Studia Moderne 355 milijonov evrov.

Barbara Reya/Finance

Družina Šešok (na fotografiji Dušan Šešok) je lani več kot podovoljila premoženje in se z 275 milijono uvrstila na tretje mesto.

Andrej Petelinšek

Med prvo deseterico sta se s 73-odstotno rastjo ocenjenega premoženja povzpela zakonca Vesna in Dari Južna. Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih razdolžuje, razloga za povečanje ocene pa sta tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno desetodstotni lasti. Najbolj zanimiv novinec je košarkarski as Luka Dončić. Lani se je s 16,5 milijona evrov uvrstil med najbogatejše Slovence do 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico.

Nad 20 milijonov evrov ima že 150 Slovencev

Posledično se je povišala tudi meja za vstop na lestvico, in sicer z lanskih 20,9 milijona na 27,7 milijona evrov. Ob tem je zanimivo, da 20-milijonsko mejo dosega že 150 Slovencev. Ugovšek še razkriva, da se je dobra četrtina obrazov na lestvici zamenjala: "Deseterica je novincev, 17 povratnikov, obojih pa je največ v tem desetletju. Po panogah so podjetja v lasti najbogatejših precej raznovrstna. V zadnjih letih se krepi IT-panoga." Podjetja v lasti najbogatejših imajo dober položaj na trgu in so tako bolj odporna na šoke, in tudi na pandemijo, od povprečnega slovenskega podjetja. Večina premoženja na lestvici predstavlja lastniške deleže v podjetjih. Pri petini pa denarna sredstva bodisi kupnine ob prodaji podjetij – takšnih je 17 – bodisi ocene neto zaslužkov po stroških športnikov Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Luke Dončića, ugotavljajo analitiki revije Manager.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta