Strah pred vodnim valom iz Avstrije. Brane Gregorčič opozarja: Padavinski dogodek še zdaleč ni končan

Franja Žišt, Va
04.08.2023 11:37

"V Sloveniji imamo povodenj, ki je podobna tisti iz leta 1990, 1998, pa tudi iz leta 2004," ocenjuje hidrolog Janez Polajnar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opozorili Arsa zaradi poplav in obilnih padavin
Twitter/Franja Žišt

Pričakujejo, da se bo težišče vremenskega dogajanja preselilo na jug, jugovzhod oziroma vzhod Slovenije, to pa pomeni danes čez dan in v noči na soboto poplavljanje rek v večjem obsegu na teh območjih: Krke, Save, Drave in Dravinje.

Zaskrbljujoče stanje je tudi na reki Dravi. Kot je dejal Polajnar, so dobili informacijo iz Avstrije, da nameravajo še dodatno povečati pretok Drave na 1300 kubičnih metrov na sekundo na mejnem profilu, k temu pa moramo prišteti še lokalne pritoke v Sloveniji. Tako v spodnjem toku dolvodno od jeza Markovcev pričakujejo pretok Drave tudi preko 2000 kubičnih metrov na sekundo.

Nikoli še v enem dnevu ni padlo toliko padavin v takem času na določenem merilnem mestu, je povedal Brane Gregorčič iz Arsa.

Najmočneje so padavine za zdaj prizadele Gorenjsko in Koroško, umiritve vremena pa pred soboto ne gre pričakovati. Po Gregorčičevih besedah smo šele sredi izrednega vremenskega dogajanja, to je tipično jesensko deževje plus višje temperature morja in zraka, kar povzroča nalive. 

Na terenu se godijo tudi posamezna reševanja ljudi, na primer v kampu Menina, kjer je bilo deset ljudi dobesedno ujetih na drevesih, tudi dveletni otrok. Reševala jih je policija iz zraka in je ta akcija po zadnjih informacijah uspešno končana. Generalno pa reševanje Civilni zaščiti in ostalim, po zraku in na tleh, otežuje tudi prekinjanje radijskih in mobilnih zvez, je povedal poveljnik CZ Srečko Šestan. Narasla Mislinja je prelomila most na glavni cesti Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem Vrhu ... 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta