Stranke Sberbank že odpirajo račune pri drugih bankah, da bodo lahko prejele pokojnine, socialne transferje, tudi plače

Srečko Klapš Srečko Klapš
28.02.2022 18:20

Banka Slovenije bo jutri predlagala rešitev za stranke Sberbank, ki že odpirajo račune pri drugih bankah, da bodo lahko prejele pokojnine, socialne transferje, tudi plače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bankomate in zaprte poslovalnice Sberbank v Sloveniji varujejo varnostniki in mirijo stranke, če začasno zmanjka gotovine. 
Igor Napast

Četudi so v slovenski veji banke​ Sberbank še v petek zatrjevali, da so vloge njenih varčevalcev kljub finančnim sankcijam zoper banke v ruski lasti varne, se je operacija reševanja Sberbank začela malo po polnoči. Najprej je Banka Slovenije objavila sporočilo, da so na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje. V kratkem času bodo zanjo poiskali hitro konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje njenim komitentom. Do takrat je poslovanje Sberbank v Sloveniji omejeno na kartično poslovanje, preostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprli vsaj za dva dni, torej do srede zjutraj, ko bodo v Banki Slovenije pojasnili, kaj bo z banko Sberbank.

Danes je finančni minister Andrej Šircelj sporočil, da varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog in državni proračun. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države, kar velja tudi za prihranke v slovenski Sberbank. Nato je malo po drugi uri zjutraj Evropska centrala banka objavila skrb vzbujajoče sporočilo, da bo evropska podružnica ruske banke Sberbank z izpostavami v Sloveniji ter na Hrvaškem "propadla ali verjetno propadla", saj zaradi poslabšanja likvidnosti verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov.

V nekaterih bankomatih primanjkovalo gotovine

Zato so se stranke Sberbank v dan prebudile s številnimi težavami pri poslovanju. Pri bankomatih so lahko dvignile le do 400 evrov na osebo, kar bo veljalo tudi jutri, ob čemer je v nekaterih bankomatih že dopoldne primanjkovalo gotovine. Pred mariborsko izpostavo te banke je bilo nekaj zelo nejevoljnih strank, medtem ko nam je upokojenec Marko pred ljubljansko izpostavo Sberbank povedal, da je, potem ko je lahko dvignil del pokojnine, optimist, "saj tudi država jamči za vse vloge do 100.000 evrov in upam, da nas ne bo izneverila".

Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje je okoli 4000 upokojencem, ki imajo račun pri Sberbank, danes nakazal pokojnino, a do nje v celoti niso mogli. Zato so jih pozvali, naj na Zpiz sporočijo številko transakcijskega računa druge banke. Tudi socialni transferji in otroški dodatki so obtičali, zato je treba centrom za socialno delo prav tako sporočiti novo številko transakcijskega računa. Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, je bilo zavrnjenih okoli 100 nakazil varstvenih dodatkov, težave pričakujejo še pri drugih transferjih. Tudi v državni upravi so zaposlenim, ki imajo bančne račune pri Sberbank, že naročili, naj jih odprejo pri drugih bankah. V e-Študentskem servisu na račune 364 članov pri Sberbank zaradi prevelikega tveganja za dijake in študente prav tako ne nakazujejo več. "Te študente in dijake kličemo in jim svetujemo, naj čim prej odprejo račun pri kateri drugi banki," je povedala Vesna Miloševič Zupančič.

Opravičilo predsednice uprave strankam

Popoldne je pred novinarje stopila tudi predsednica uprave Sberbank Slovenija Jana Benčina Henigman in se najprej opravičila vsem za situacijo, ki je nastala kot posledica zadnjih geopolitičnih dogodkov: "Želim vam sporočiti, da intenzivno soustvarjamo najboljšo rešitev za vse naše stranke in tudi za naše zaposlene. Tudi zato smo za dva dni omejili plačila in izplačila na 400 evrov. Verjamemo, da bomo kmalu našli primerno rešitev."

Da so hranilne vloge državljanov v podružnici Sberbank v Sloveniji varne, je danes popoldne zagotavljal tudi premier Janeza Janša: "Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas." Po zadnjih informacijah naj bi Banka Slovenije, kjer danes niso želeli dodatno komentirati težav pri poslovanju Sberbank v Sloveniji, jutri na posebni tiskovni konferenci predstavila postopke za rešitev te bančne zagate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta