Strateški forum Bled: Zbor isto mislečih nasprotnikov liberalne EU

Uroš Esih Uroš Esih
31.08.2020 18:40

Razprava vzhodnoevropskih voditeljev na Bledu je pokazala, da je zavezništvo tabora držav, ki imajo težave z evropskim pojmovanjem vladavine prava, živahno in se krepi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški premier Andrej Plenković, srbski predsednik Aleksandar Vučić, slovenski predsednik vlade Janez Janša in madžarski premier Viktor Orban 
Robert Balen

Letošnji Strateški forum Bled (BSF) se je v skoraj vseh ozirih, tako organizacijsko kot vsebinsko, razlikoval od izvedb v preteklih letih. Kljub epidemiji covida-19, ki tako kot na vse druge sfere življenja vpliva tudi na diplomacijo, je organizatorjem letošnjega BSF, katerega krmilo je trdno v rokah aktualne vlade Janeza Janše, kljub omejitvam uspelo na Bled privabiti zavidljivo število tujih državnikov. Vsi predsedniki vlad in zunanji ministri višegrajske četverice, poleg njih pa še hrvaški premier Andrej Plenković, srbski predsednik Aleksandar Vučić in bolgarski premier Bojko Borisov.
Predsednik vlade Janez Janša, uradni gostitelj premierskih kolegov, se je na forumu počutil zelo domače. Še več sproščenosti je bilo opaziti pri nekdanjem zunanjem ministru Dimitriju Ruplu, ki se je z nasmehom na obrazu vrnil na Bled in novinarjem povedal anekdoto, kako sta z Janšo ustanavljala BSF. Ideja se je Ruplu in Janši porodila med veslanjem po Blejskem jezeru, ko sta sklenila, da si tako scenično okolje zasluži mednarodno konferenco. In leta 2006, v času prve Janševe vlade, so njune ideje postale meso.

Orban: "Naj živi Slovenija"

Najbolje razpoložen je v blejsko festivalno dvorano, kjer je potekal osrednji panel na Bledu zbranih voditeljev, prišel madžarski predsednik Viktor Orban, neformalni voditelj višegrajske četverice in mednarodno najbolj razpoznaven gost letošnjega BSF. Izjave za medije ni dal, smehljaje se in sproščeno pa je novinarje pozdravil z opazko "Naj živi Slovenija".
V razpravi voditeljev je madžarski premier samozavestno zavrnil kritike glede stanja demokracije na Madžarskem. Zatrdil je, da je demokracija na Madžarskem ravno tako kvalitetna kot v Italiji ali Nemčiji in izpolnjuje vse evropske standarde na tem področju. Na Madžarskem se po Orbanovi oceni borijo za intelektualno suverenost, saj da se krščansko-konservativno dojemanje demokracije razlikuje od liberalnega, ki prevladuje v centru EU in je konstrukt liberalnih medijev.
Janša je nato izpostavil problem dvojnih meril pri vprašanjih vladavine prava. Pred mednarodno javnostjo je omenil, da so bile volitve v letu 2014 ukradene, a o tem v EU ni bilo nobene široke razprave. Sam je bil takrat politični zapornik, pa tega nihče ni zaznal, nihče takrat tudi ni izpostavil vprašanja vladavine prava v Sloveniji. Poleg tega je Janša poudaril, da so politični voditelji odgovorni predvsem svojim volivcem in ne drugim javnostim.

Pahor kot protiutež

Slavnostni govornik na otvoritvi BSF, predsednik republike Borut Pahor, je lovil ravnotežje med liberalnim in antiliberalnim delom EU. "Slovenska vizija Evropske unije je vizija družine narodov. Vrednote, ki nas v tej viziji navdihujejo, so človeško dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost in vladavina prava, vključno s pravicami pripadnikov manjšin, ohranitvijo kulturne raznolikosti in jezikovne enakopravnosti," je povedal Pahor. Ocenjuje, da temeljne usmeritve slovenske zunanje politike ustrezajo tudi izzivom tega novega časa. Slovenija po njegovem ostaja zavezana multilateralizmu, aktivnemu članstvu v EU in zvezi Nato, privrženosti transatlantskemu sodelovanju, negovanju dobrososedstva, mirnemu reševanju sporov in aktivnemu sodelovanju pri varovanju svetovnih miru in varnosti. Pahor, ki tokrat na Bledu za razliko od nedavnega obiska v Berlinu ni omenil nemško-francoskega vlaka, je še povedal, da želi Slovenija biti v jedru razvite, poglobljene in razširjene EU.

Borell na robu panela

Med najpomembnejšimi gosti je vsebinsko in politično še najbolj izstopal zunanji minister EU, uradno visoki zunanjepolitični predstavnik unije Joseph Borrell, ki je bil kot član politične družine evropskih socialistov poseden na rob panela 'višegrajskih' zunanjih ministrov. Borell je pri okrevanju EU posebej izpostavil pomen sklada za obnovo Evrope v vrednosti 750 milijard evrov. Temu je kontriral suverenistično orientiran madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je dejal, da mora biti interes institucij EU okrepitev držav članic.

Logar: Odnose razvijamo z vsemi

Zunanji minister Anže Logar, ki je potegnil črto pod letošnji BSF, je bil še posebej zadovoljen, da je s sodelavci vztrajal in da jim je na koncu uspelo organizirati forum v fizični obliki, enega redkih v Evropi in svetu. Še posebno ga veseli, da jim je v teh okoliščinah uspelo na Bled privabiti rekordno udeležbo visokih gostov, največ v 15-letni zgodovini srečevanj na Bledu. Vse skupaj je spodbudno za "slovensko diplomacijo, da aktivneje pristopi k mednarodnih odnosom".

Protest ob robu blejskega strateškega foruma.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta