Strokovnjaki svetujejo, naj se vsi prednostno cepijo s cepivi mRNA. Se ljudje priporočila držijo?

04.10.2021 18:15
Zdaj od strokovnjakov prihaja bolj jasno sporočilo, da naj se vsi prednostno cepijo s cepivi mRNA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Po sredini zaustavitvi uporabe cepiva Janssen je odmevalo tudi priporočilo posvetovalne skupine za cepljenje, da naj se vse prednostno cepi s cepivi mRNA. Kot smo že poročali, je bilo to priporočilo v zapisniku skupine že julija, vendar takrat očitno ni doseglo cepilnih centrov. Bojano Beović, vodjo te skupine, smo ponovno povprašali, ali bodo priporočila zdaj bolj jasna in ali se obetajo kakšna nova. "Sedanje navodilo je prednostna raba mRNK za vse. Ali bomo kaj bolj določno svetovali, je stvar razprave na sestanku," je skopo odgovorila.

Da so navodila zdaj vendar nekoliko bolj jasna, je razvidno iz statistike cepljenja. Od četrtka do včeraj je bilo tako s prvim odmerkom vektorskega cepiva cepljenih le še devet ljudi od skupno 4203, ki so prišli po prvi odmerek. Med temi devetimi jih je bilo osem cepljenih s cepivom AstraZeneca in eden z Jannsenom. Kako je mogoče, da je bila ta oseba cepljena s cepivom Janssen dan zatem, ko so to cepivo umaknili, smo vprašali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, a odgovor še čakamo.

Spomnimo pa še, da je bilo z vektorskimi cepivi cepljenih tudi več kot dvesto otrok, in to kljub temu, da ta cepiva niso registrirana za uporabo pri mladoletnih. Ministrstvo za zdravje je zato že zahtevalo izredni nadzor. "Na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti smo pri Zdravniški zbornici Slovenije zahtevali izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem nad cepljenjem mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi. Zdravniško zbornico smo zaprosili za prednostno izvedbo nadzora," so pojasnili na ministrstvu za zdravje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta