Stroški za ogrevanje niso majhni, zato pa so "energetske izkaznice koristne"

Darja Kocbek Darja Kocbek
21.10.2019 15:48

Stroški za ogrevanje niso majhni, zato je pred nakupom ali najemom smiselno preveriti, kako energijsko varčna oziroma potratna je stavba. In to pokaže energetska izkaznica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Od uvedbe leta 2013 do danes je bilo po podatkih ministrstva za infrastrukturo izdelanih 63 tisoč energetskih izkaznic za stanovanjske nepremičnine. Po zakonu brez tega dokumenta v Sloveniji ni dovoljeno prodati ali dati v najem stanovanjske nepremičnine. "Opažamo, da ljudje to upoštevajo," nam je povedala Mojca Žižek Mesarec iz agencije Galea nepremičnine. Tudi nepremičninske agencije praviloma upoštevajo zakon, saj je energetska izkaznica dokument, ki pokaže energetsko umeščenost nepremičnine v energijski razred, ugotavlja tudi Vasja Crnjakovič, vodja nepremičninske agencije Re/Max Slovenija.
Energetska izkaznica je koristna, ker je javna listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe, ki vključuje tudi priporočila za povečanje njene energijske učinkovitosti, so nam povedali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Namenjena je boljši informiranosti potrošnika, ki namerava stavbo kupiti ali najeti. Gospodinjstva namreč več kot 60 odstotkov vse energije porabijo za ogrevanje prostorov. Stroški za ogrevanje niso majhni, zato je pred nakupom ali najemom smiselno preveriti, kako energijsko varčna oziroma potratna je stavba/stanovanje, dodajo. Prepričani so tudi, da so potrošniki ustrezno seznanjeni s prednostmi energetske izkaznice.

​Strokovnjakov z licenco je dovolj

Tudi na ministrstvu za infrastrukturo izpostavljajo, da energetska izkaznica prinaša pomembne informacije o tem, s katerimi ukrepi lahko zmanjšamo porabo energije v stavbi. Ni nujno, da so za izvedbo teh ukrepov vedno potrebne večje investicije.
Energetske izkaznice na podlagi energetskega zakona izdelujejo neodvisni strokovnjaki z licenco kot pooblaščene pravne ali fizične osebe na zahtevo stranke. Izdajo jo lahko le pooblaščene pravne osebe – izdajatelji, ki jim pooblastilo za to podeli pristojni minister po izvedenem javnem natečaju. Seznam neodvisnih strokovnjakov z licenco je objavljen na spletni strani ministrstva. "Registriranih je 389 strokovnjakov, ki opravljajo to dejavnost, tako da vsak, ki potrebuje energetsko izkaznico, brez problema najde primernega strokovnjaka tudi glede na lokacijo in potrebe. Neodvisne informacije o energetski izkaznici lahko državljani dobijo tudi pri nas," so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.
Energetski svetovalec Matjaž Valenčič pri izdelavi energetske izkaznice ne vidi ovir, saj je metodologija predpisana. Cena izdelave energetske izkaznice je odvisna od dogovora med naročnikom in izvajalcem, vendar ni povsem prosta. Omejena je z uredbo o določitvi najvišjih cen za izdajo energetske izkaznice.

"Red je bil v hipu vzpostavljen"

Ko govorimo o energetskih izkaznicah, je po Valenčičevih besedah zmotno prepričanje, da lastnikom, prodajalcem in najemodajalcem, ki niso dali izdelati energetske izkaznice, čeprav je to treba storiti po zakonu, ne bo mogoče izreči kazni za nazaj. "Država ima popolno evidenco o stavbah, popolno evidenco o vseh pravnih poslih s področja prometa stavb in popolno evidenco o vseh stavbah, ki imajo energetsko izkaznico. Ko bo prišla odločitev, bodo te tri evidence združili in dobili vse kršitelje," opozarja Matjaž Valenčič. Davčna uprava je lani to že naredila, s tem ko je zagrozila, da bo ukrepala proti lastnikom, ki na črno oddajajo stanovanja prek spletne platforme Airbnb. "Red je bil v hipu vzpostavljen," je spomnil energetski svetovalec.

Razredi od A1 do G

Nepremičnine, ki so se gradile po sodobnih energetskih standardih in s kakovostnejšimi materiali, po njegovih besedah praviloma dosegajo boljšo ceno. Glavnina nepremičnin, ki se prodajo na trgu, sodi v razred med C in E, kar je sredina lestvice; slednja se začne z A1 (najvišji razred) in konča z G. Najboljša, ki jo je Vasja Crnjakovič do sedaj srečal, je sodila v razred A2, to je razred za pasivne stavbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta