Študenti so se ustrašili, da jih bodo metali iz sob

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.03.2020 20:08

Vlada je v nedeljo sprejela odlok, s katerim se začasno prepoveduje zbiranje ljudi tudi v študentskih domovih. Študente pozvali k izselitvi, uprave domov pa zdaj individualno v reševanje nastale situacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druženja odpadejo, v mariborskih študentskih domovih v nasprotnem primeru napovedali izseljevanje. Fotografija je simbolična. 
Robert Balen

"Vlada je sprejela ukrep, po katerem se bodo danes zaprli vsi študentski domovi," se je glasil nedeljski zapis na družbenem omrežju ene izmed študentskih skupin. Vlada je namreč v vrsti ukrepov za zajezitev virusa zarezala še na področje študentskih nastanitev. Izseliti mlade in jih iz univerzitetnih središč prerazporediti v domače kraje po vsej Sloveniji, se je zdela napačna poteza, ob katero so se obregnili študentje. "Ko smo izvedeli novico o potencialnem zaprtju doma, je bil velik preplah in še večji, ko je ven prišel odlok. Večina študentov, vključno z mano, se je pritožila upravi študentskega doma, glede na to, da smo v samoizolaciji. V Tržiču živim s starimi starši in bojim se za njuno zdravje," je situacijo opisal Klemen Rifelj, ki prebiva v enem izmed ljubljanskih domov. Preko spletne strani so jih obvestili, da morajo študentske domove zapustiti vsi stanovalci, z izjemo študentov, ki imajo tam stalno prebivališče, študentskih družin ter tujih študentov in gostujočih profesorjev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča.
Ministrstvo: Ukrep je nujen
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so povedali, da je "odlok nujen, če želimo ustaviti širjenje koronavirusa. Zato je spoštovanje odloka nujno, če želimo zaščititi svoje zdravje in zdravje bližnjih." Ob tem so opomnili: "Strokovne službe so izdale navodilo za študentske domove, v katerih je zapisano, da naj študentje z akutno okužbo dihal ali z značilnimi znaki okužbe covid-19 ostanejo v študentskem domu predvidoma najmanj 14 dni oziroma dlje, če imajo še bolezenske znake akutne okužbe dihal. Enako velja za študente, ki jim je bila odrejena karantena." So pa na ministrstvu še dodali, da je takih študentov, ki se ob odloku srečujejo z nastanitvenimi težavami, okoli deset odstotkov. "Problematiko rešujejo individualno, v sodelovanju z vodstvom domov, ti pa pri tem sodelujejo tudi s civilno zaščito," so pojasnili spopadanje z realizacijo odloka.
In kako je to v praksi? Direktorica mariborskih študentskih domov Maja Krajnc Ružič nam je pojasnila, da so za vsako sobo preverili, kdo je še ostal. "Približno deset odstotkov študentov še imamo v domovih. Velika večina, ki ostaja, so izjeme, zapisane v odloku," je povedala. So pa pristojno ministrstvo opozorili še na dve kategoriji: na tiste, ki izhajajo iz neurejenih socialnih razmer, in tiste, ki so denimo na praksi v zdravstvenih ustanovah. "Ampak na žalost nismo prišli skupaj. Odlok je takšen, kot je. Zdaj pa urejamo vsakega posameznika posebej in po človeški plati, kolikor je to možno," je še pojasnila.
Druženj ne bo, milosti pa tudi ne
Bodo pa v domovih striktni in dosledni do potencialnih druženj tistih študentov, ki ostajajo, je opozorila Krajnc Ružičeva. "Biti morajo v samoizolaciji, imajo prepoved druženja. Če pa se bo kaj zgodilo, ker smo recimo s petka na soboto že našli pet študentov v eni enoposteljni sobi, jih bomo izselili. Tukaj pa ni milosti," je bila brezkompromisna. Iz Ljubljane nam podrobnosti o tem, kako rešujejo nastalo situacijo, niso povedali, so pa odgovorili zgolj, da še vedno čakajo na nadaljnja navodila v zvezi z dan prej sprejetim odlokom. Študent Klemen Rifelj je izpostavil, da je uprava doma "hitro ukrepala glede odloka, s katerim se ni strinjala in se je postavila na stran študentov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta