Študentje prej v hotelih niso bili najbolj zaželeni gostje, zdaj jim ponujajo mesečni najem

Helena Ponudič Helena Ponudič
18.09.2020 06:30
Prestižni ljubljanski hoteli že pripravljajo mesečne ponudbe sob za študente, ki so po ceni primerljive z mesečno najemnino v zasebnih stanovanjih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljanski hotel Central ponuja študentom letni najem sob po ceni 350 evrov na mesec. 
Robert Balen

Zaradi ohromele turistične sezone in črnih napovedi za turizem v prihodnjem letu prestižni ljubljanski hoteli že pripravljajo mesečne ponudbe sob za študente in letne pogodbe o najemu hotelske sobe, po ceni primerljive z mesečno najemnino v zasebnih stanovanjih v središču prestolnice. Tako so se hotelirji skoraj v celoti približali ponudbi privatnih ponudnikov in ponudnikom prenočišč Airbnb. Ker pa večina slovenskih fakultet skoraj v celoti napoveduje potek dela v študijskem letu na daljavo, so mnogi študentje v zagati, kako se pravilno lotiti najema stanovanja v izbranem univerzitetnem mestu, tako da ga ne bodo za le nekaj prenočitev mesečno plačali po vrtoglavi ceni za cel mesec. Marsikomu, ki bo klasični pouk obiskoval le en teden v mesecu ali manj, se najem hotelske sobe z zajtrkom splača bolj kot najem sobe v stanovanju. V nezavidljivi situaciji so se znašli tudi tuji študentje, ki morajo za bivanje v Sloveniji seči globoko v žep, ker zaradi karantenskih odločb ne morejo bivati v študentskih domovih. Posledično so, če se tudi med letom želijo videti z domačimi, primorani najeti stanovanja, v katerih bodo "odsedeli karantenski rok". Ali bodo letos študentje tisti, ki bodo narekovali trende vseslovenskega nepremičninskega trga?

Da bi pridobili študente, v ponudbi tudi dodatne ugodnosti - denimo velnes

V prestolnici odkrito oglašujejo oddajo hotelskih sob študentom v štirizvezdičnem hotelu Central in v hostlu The Fuzzy Log, pri čemer obe ponudbi spadata pod hotelsko verigo s tradicijo - Union Hotels Collection (UH Collection). Neuradno smo slišali, da tudi številni drugi hoteli v prestolnici že pripravljajo prilagoditve za študente, a zaradi branda hotela tega ne bodo oglaševali kot oddajo sob študentom. "V hotelu delam že nekaj let, vendar je prvič, da bi prilagodili ceno za študente. Ti pred upadom turizma niso bili najbolj zaželeni gostje, saj je naša preostala klientura lahko dobila občutek neresnosti hotela. Danes bi jim, če bi se zanimali za večkratni najem sobe, ponudili tudi nekatere druge ugodnosti, kot je zajtrk ali uporaba velnesa," anonimno pove uslužbenec enega od ljubljanskih hotelov, ki ni eden od prej omenjenih.

Najem v hostlu The Fuzzy Log je študentom skupaj s telovadnico, savno in pralnico na voljo za 250 evrov mesečno. 
Robert Balen


Central in The Fuzzy Log sta za zdaj edina ponudnika iz hotelske verige, ki javno in nedvoumno ponujata letni najem sob za študente. Cena mesečne najemnine sobe v štirizvezdičnem Centralu v središču prestolnice (ob sklenjeni letni najemni pogodbi) je 350 evrov, kar je po ceni primerljivo s ponudbo sobe v centru Ljubljane. "Oddajamo svetle, velike sobe z udobnimi posteljami, televizijo in zasebno kopalnico. Možna je uporaba skupnih prostorov, namenjenih učenju in druženju," povedo ponudniki iz UH Collection.

Na voljo tudi telovadnica, savna in pralnica

Njihova druga ponudba je, kot ji pravijo, mladinska alternativna nastanitev v hostlu The Fuzzy Log, ki je na isti lokaciji kot Central. Cena samostojnega najema sobe v hostlu je 250 evrov na mesec, prav tako ob sklenjeni najemni pogodbi. "Povpraševanje študentov za sobe v hotelu Central in The Fuzzy Logu je izjemno, zato organiziramo večkrat dnevno oglede in vsakega interesenta obravnavamo individualno. Menimo, da sta obe naši ponudbi konkurenčni glede na vrsto posamezne nastanitve in da bomo kapacitete hitro zapolnili," pravijo v UH Collection.

"V hostlu ima študent zasebnost v svoji sobi, medtem ko so kopalnica, kuhinja, sobe za druženje in terasa skupne. Na razpolago imajo tudi telovadnico, savno in pralnico. The Fuzzy Log stoji v Miklošičevi ulici, le nekaj korakov stran od avtobusne in železniške postaje, v središču Ljubljane, blizu večine fakultet." Povedo tudi, da v prihodnjem letu ne pričakujejo veliko gostov iz tujine, ki so tvorili večino dosedanjih gostov, in da se lahko pri ponudbi nastanitve pohvalijo z najvišjim standardom varnosti, kar potrjuje tudi certifikat WYSE Covid-19 Safe Accommodation Declaration 2020.

"Časi, ko je Airbnb ustvarjal pritisk, so minili"

"Oddaja stanovanj študentom v univerzitetnih mestih je bila vedno ena od nepremičninskih vej, res pa je, da se tudi ta s časom spreminja. Študentje niso več zadovoljni z vsako 'luknjo', ampak si želijo bivati v kvalitetni in moderni nepremičnini, ki je po možnosti opremljena s kvalitetnim pohištvom, zaželeni so tudi minimalni obratovalni stroški, parkirno mesto in komunikacijske povezave v svet," je prepričana Mojca Žižek Mesarec iz Galea nepremičnin, d.o.o., ki meni, da bodo v prihodnje prav študentje pogojevali, kakšne nepremičnine si želijo. Da bi bilo najugodneje za študente skupaj s "cimri" za dalj časa najeti študentsko sobo, nato pa v njej bivati glede na termine izvajanja pouka, meni Zarja B. Mavec, lastnica in direktorica podjetja Inalbea Real Estate, d.o.o., ki je del skupine Keller Williams Slovenia. "Takšno prakso lahko vidimo v stanovanjih Airbnb, kjer zakupiš enoto. A opažamo, da so študentje nehote nezanesljivi, saj tudi sami ne vedo, kdaj natanko bodo enoto potrebovali, zato lahko hitro pride do preklica najemnih pogodb, kar ni pogodu najemodajalcem," pove sogovornica Zarja B. Mavec in doda, da je veliko študentov ugotovilo, da se jim bolj splača biti doma in se na dan pouka pripeljati na univerzo. "Med najemodajalci in študenti je v več letih nastala praksa oddajanja stanovanj študentom čez leto, poleti pa so v njih bivali turisti. Šlo je za win-win situacijo," izpostavi direktorica podjetja Inalbea novonastali problem med najemodajalci in najemojemalci.

In pristavi: "Cene najemnin so drastično padle; če je bila cena denimo manjšega stanovanja prej sedemsto evrov, je sedaj petsto. Nepremičninski trg se je vrnil v čas, ko se je Airbnb šele začel, in šele prihodnje leto bo pokazalo, ali se bo kratkoročna oddaja vrnila v prakso. Časi, ko je Airbnb ustvarjal pritisk, so minili, ti, ki maja niso oddajali stanovanja za dolgoročni najem, pa morajo sedaj še bolj spustiti ceno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta