Švarc Pipan: Predsedniku vlade sem ponudila svoj odstop

Luka Mlakar, A.L.
05.02.2024 20:19

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v oddaji Marcel na TV Slovenija razkrila, da je predsedniku vlade Robertu Golobu danes ponudila odstop. Ta si bo po njenih besedah vzel čas za razmislek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Premier Robert Golob se je danes popoldne spet sestal s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Spomnimo, Golob naj bi se z ministrico, ki je zaradi objektivne odgovornosti v aferi sodna stavba izgubila podporo matične stranke SD, v petek neuradno dogovoril, da bo sama odstopila s položaja, ko bo prišel čas za to. Zdaj je ministrica razkrila, da je Golobu danes ponudila svoj odstop. Strinjala sta se, da bo na položaju, dokler ne razišče nepravilnosti, kar bi lahko bilo dva ali tri tedne, je dejala v oddaji Marcel.

Koga je premier povabil na srečanje

"Če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo," je pred dnevi dejala Dominika Švarc Pipan, ki vpletenost v afero očita tudi vidnim članom stranke SD, konkretno glavnemu tajniku Klemnu Žibertu. V SD so v petek premierju Golobu ponovno sporočili, da je odločitev predsedstva stranke glede ministrice za pravosodje jasna in da vztrajajo, naj ministrico, če ne bo odstopila sama, razreši s položaja. V drugi največji koalicijski stranki so pričakovali, da bo Golob ministrico razrešil že prejšnji teden, a se to ni zgodilo. Še več, premier naj bi bil nezadovoljen tudi z njihovimi zadnjimi odgovori in naj bi od stranke zahteval dodatna pojasnila v zvezi z afero sodna stavba.

  Če ne bo primernega kandidata, bi lahko pravosodni resor začasno prevzela Robert Golob ali Tanja Fajon. 
Robert Balen

Golob bi se moral s predstavniki SD zopet sestati danes, a se to ni zgodilo. Premier je na srečanje povabil predsednico stranke Tanjo Fajon, ministre in vodjo poslanske skupine SD Janija Prednika. Vabilo na srečanje je sicer dobil tudi Žibert, od ministrov pa le gospodarski minister Matjaž Han. Zaradi zadržanosti nekaterih od vabljenih je bilo dogovorjeno, da se sestanka ob Žibertu udeležijo še podpredsednica stranke in poslanka Meira Hot ter predsednik konference SD Matevž Frangež, a so v kabinetu predsednika vlade sestanek odpovedali. "Ker nihče od ministrov, vključno s predsednico stranke in vodjo poslanske skupine zaradi odsotnosti danes ni mogel priti na sestanek, smo sestanek premaknili. V sredo se bo tako predsednik vlade dobil z ministri iz SD," so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Koordinacija predsednikov in tajnikov občinskih organizacij SD

Dogajanje v SD je v zadnjih dneh precej burno. Na nedeljskem kriznem sestanku naj bi v drugi največji vladni stranki preigravali več možnih scenarijev, kako naprej, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev. Po poročanju portala N1 naj bi evropski poslanec in podpredsednik stranke Matjaž Nemec takrat omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a se preostali s tem niso strinjali. Nemec naj bi bil po poročanju portala kritičen tudi do Tanje Fajon, ker naj bi v tem tednu, ko naj bi bila dokončno znana usoda Dominike Švarc Pipan, odšla na dopust. Gospodarski minister Han naj bi zbranim predlagal začasni umik Klemna Žiberta, a naj bi slednji dejal, da ni storil nič spornega in da ne namerava odstopiti.

Kot smo že poročali v Večeru, naj bi stališče, da bi se moral Žibert začasno umakniti z mesta glavnega tajnika, zagovarjali tudi nekateri poslanci SD. Žibert naj bi sicer za jutri zvečer sklical koordinacijo predsednikov in tajnikov občinskih in območnih organizacij SD, na kateri naj bi med drugim govorili tudi o očitkih, ki letijo nanj. Po poročanju portala Necenzurirano naj bi Žibertova starša v zadnjih letih postala lastnika več nepremičnin v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. Nekatere od njih so bile kupljene z ugodnimi posojili, medtem ko pri drugih financiranje ni znano. V SD nekateri ocenjujejo, da bi Žibertov odhod pripomogel k razbremenitvi odnosov v koaliciji, na mizi pa je očitno tudi možnost zamenjave ministrskih resorjev. V SD so neformalno že predlagali, da bi vodenje ministrstva po odhodu ministrice Švarc Pipan začasno prevzel bodisi premier Golob bodisi kateri od ministrov iz kvote Svobode.

Klemen Boštjančič: Vprašanje, ali lahko Dominika Švarc Pipan pomaga ali škodi

Sporni nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani preiskujeta tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki pa je preiskavo s pravosodnega zdaj razširil tudi na finančno ministrstvo pod vodstvom ministra iz kvote Svobode Klemna Boštjančiča. Slednji je dejal, da se preiskovalci sicer še niso povezali z njegovim resorjem, a upa, da se bo to čim prej zgodilo. "Verjamem, da je čas pomemben, da se določene stvari čim prej razčistijo, ne da bodo minili tedni in meseci in bomo potem ugotavljali stvari za nazaj," je poudaril finančni minister. Na ministrstvu za finance so kasneje potrdili, da je policija za dokumente v zvezi z omenjenim poslom zaprosila tudi njih. Boštjančič je pojasnil, da vloga ministrstva za finance pri omenjenem poslu ni bila drugačna kot v drugih primerih financiranja projektov drugih ministrstev: "Pristojnost ministrstva za finance je izključno v tem, da zagotovi sredstva, če so na voljo."

Klemen Boštjančič
Robert Balen

V drugi polovici decembra so tako po njegovih besedah na pravosodno ministrstvo sporočili, da so sredstva na voljo, a jih hkrati opozorili, da je časa za izpeljavo posla zelo malo. "Na ministrstvu so zagotovili, da je vse v redu, da potrebe so, da bodo s tem odpravili problem več sodišč v Ljubljani in da so sposobni ta projekt izpeljati še v letu 2023," je dejal Boštjančič. Slednje po njegovih besedah kaže na to, da je za omenjeni projekt morala biti v veliki meri zbrana in pripravljena ustrezna dokumentacija, sicer ga ne bi bilo mogoče izpeljati: "To seveda izkazuje, da je v tem procesu marsikaj šlo narobe." Boštjančič je ob tem zanikal, da bi se o konkretnem ali kateremkoli drugem projektu pogovarjal z Žibertom. Kot je poudaril, si želi, da bi se razčistilo predvsem to, kaj se je dogajalo in kakšno vlogo so imeli pri poslu izpostavljeni posamezniki. S tega vidika Boštjančič podpira tudi ministrico Švarc Pipan, ki ima kot "predstojnik resorja dostop do tega". Po njegovih besedah sicer ni nobene dileme glede tega, da vsak minister odgovarja za vodenje svojega resorja, se pa postavlja vprašanje, ali lahko Dominika Švarc Pipan v tem trenutku in v konkretnem primeru "še kaj pomaga ali škodi" pri tem, da se zadeve razčistijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta