Svet RTVS za članico uprave soglasno potrdil Nevenko Črnko

STA, Gr.G.
30.09.2024 18:14

Njen program je usklajen s programom predsednice uprave, med strateškimi usmeritvami pa je izpostavila, da se določijo prioritete strategije razvoja in poslovanja ter da se te ovrednotijo z vidika vseh potrebnih virov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rtv Slo

Svet RTVS je soglasno potrdil sklep, s katerim so za članico uprave imenovali diplomirano pravnico Nevenko Črnko. Na ta položaj jo je predlagala predsednica uprave RTVS Natalija Gorščak. Črnko ima več kot 20 let izkušenj na vodilnih položajih na področju financ in prestrukturiranja podjetij. Njen štiriletni mandat začne teči 1. oktobra 2024.

Nevenka Črnko ima več kot dvajset let izkušenj na izvršnih vodstvenih položajih v panogi finančnih storitev, telekomunikacijski panogi in turizmu. Prav tako je na svoji karierni poti pridobila izkušnje na področju poslovnega svetovanja, vodenja kompleksnih projektov, razvoja in uvajanja priložnosti za rast ter pridobivanja novih poslov, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Njena karierna pot se je začela v Narodni banki Slovenije, izkušnje je nabirala v Ljubljanski banki in v Novi ljubljanski banki. Med drugim je bila tudi članica uprave HIT Nova Gorica, na Abanki Vipa je bila izvršna direktorica področja korporativnih poslov. Od 2014 do 2018 je bila svetovalka uprave KPMG poslovne svetovanje, nato je bila do leta 2021 direktorica kontrolinga in strategije na Telekomu Slovenije. V zadnjih letih je delovala na področju poslovnega svetovanja podjetjem, so navedli na RTVS.

Usklajen program

Črnko je v predstavitvi članom Sveta RTVS poleg svojih izkušenj omenila tudi, da je bila na Telekomu Slovenije zadolžena tudi za dve medijski družbi, njuno prestrukturiranje in na koncu tudi za prodajo, zato je s stanjem v medijih seznanjena.

S stanjem na RTVS se je seznanila iz javno dostopnih podatkov, ugotavlja pa, da situacija ni rožnata, izzivi pa so še vedno veliki, tudi finančni. Med izzivi medijskega okolja pa je izpostavila vse bolj digitalne in spreminjajoče se navade in potrebe uporabnikov RTVS.

Njen program je usklajen s programom predsednice uprave, med strateškimi usmeritvami pa je izpostavila, da se določijo prioritete strategije razvoja in poslovanja ter da se te ovrednotijo z vidika vseh potrebnih virov. Meni, da je potrebno tudi podrobneje pregledati procese RTVS. Pomembno se ji zdi uvesti t. i. vodenje sprememb, da s transparentnim komuniciranjem pridobijo zaposlene na svojo stran, da k tem spremembam pristopijo in razumejo, zakaj so potrebne.

Izpostavila je tudi finančno upravljanje vseh procesov s ciljem ekonomičnega poslovanja z javnimi sredstvi in sredstvi, pridobljenimi na trgu, skrb za stalen tehnološki razvoj glede na dobre prakse in konkurenco ter vzpostavitev kulture zaupanja, sodelovanje in profesionalnosti med zaposlenimi in investiranje v njihov razvoj, je izpostavila med strateškimi usmeritvami. Poudarila je še načelo finančne preglednosti pri opravljanju javne službe in notranje kontrolne mehanizme.

Česa se bo najprej lotila

Najprej bo pregledala finančno poslovanje za letošnje leto in morebitne možnosti korektivnega ukrepanja do konca leta, pa tudi stanje, način in organizacijo dela na področju finančnega upravljanja, je napovedala. Najprej pa je po njenem mnenju treba definirati, "kaj si želimo, kaj naj RTVS postane z vidika tudi trendov v okolju in dobrih praks na tem področju". Kot pomembno je izpostavila tudi politiko informacijske varnosti in uvajanje orodij umetne inteligence.

Napovedala je tudi, da bo vzdrževala transparentno in učinkovito komunikacijo s svetom delavcev in sindikati ter iskala dialog in skupne rešitve pri problemih in izzivih poslovanja.

Ob izvolitvi pa je dejala, da ji nova funkcija predstavlja velik vodstveni in strokovni izziv, upa pa, da bo s svojo odločnostjo, zavzetostjo in proaktivnostjo prispevala k razvoju RTVS v prihodnje.

Gorščak je že v svoji predstavitvi kandidature za predsednico uprave svetu RTVS dejala, da si je za preostala dva člana uprave izbrala Črnko in Aljošo Pečana Grudna, ki je specializiran za zakonodajo v povezavi s preoblikovanji podjetij.

Uprava se je po decembrskem odstopu člana Simona Karduma, majskem odstopu predsednika uprave Zvezdana Martića in junijskem odstopu člana Andreja Trčka znašla v stiski. V njej je od prvotne sestave namreč s polnim mandatom ostal le še delavski direktor Franci Pavšer. Svet RTVS je tako na izredni seji julija na predlog Gorščak, ki je bila takrat še v. d. predsednice uprave, za v. d. člana uprave imenoval pravnika na RTVS Luko Rupnika. Gorščak je takrat pojasnila, da je pri delu v upravi zelo pomembno pravno znanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta