Švicarski franki: Banke s figo v žepu v poravnavo

Srečko Klapš Srečko Klapš
29.09.2020 06:15

Združenje bank Slovenije ponuja kreditojemalcem poravnavo, če se ti predhodno odpovedo sodnemu varstvu. V Združenju Frank menijo, da je to najslabša rešitev, in nadaljujejo zakonodajna prizadevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislava Zadravec Capririolo, predsednica ZBS, ki ga je Združenje Frank naznanilo tržnemu inšpektoratu in Banki Slovenije, v družbi nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca v državnem zboru, kjer se bo verjetno po zakonodajni poti zaključila problematika kreditojemalcev v švicarskih frankih. 
Tit Košir

Potem ko je Združenje bank Slovenije (ZBS) objavilo Smernice za ureditev razmerij med bankami in kreditojemalci, katerih potrošniška kreditna pogodba je nominirana v švicarskih frankih ali vsebuje valutno klavzulo, je Združenje Frank zaradi nepoštene poslovne prakse na tržni inšpektorat in Banko Slovenije prijavilo ZBS in deset bank: Addiko Bank, Banko Intesa Sanpaolo, Banko Sparkasse, BKS Bank, Gorenjsko banko, Novo KBM, NLB, Sberbank, SKB banko in UniCredit.

Spomnimo, da naj bi objavljene smernice ZBS, ki naj bi omogočile izvensodno rešitev problematike kreditojemalcev v švicarskih frankih, ob čemer bi se ti morali vnaprej odpovedati sodnemu varstvu, po mnenju Združenja Frank, kršile določbe Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami. "Ocenjujemo, da je predlagana rešitev najslabša do zdaj in ne rešuje neomejenega valutnega tveganja v kreditnih pogodbah. Smernice, ki so jih sprejele članice ZBS, so nedorečene in celo škodljive, saj se mora kreditojemalec, že ko izrazi interes za ureditev problema oziroma še preden ga banka seznani s ponudbo, vnaprej odpovedati pravnemu varstvu in tako z banko skleniti izvensodno poravnavo," menijo v Združenju Frank.

V ZBS, ki ga vodi Stanislava Zadravec Caprirolo, na vprašanje, koliko bank morda že ponuja in sklepa poravnave s kreditojemalci v frankih, odgovarjajo, da teh podatkov nimajo. Neuradno naj bi to obliko poravnave za zdaj nekaterim strankam ponujali v Unicredit banki. Hkrati zanikajo, da bi bila v smernicah opredeljena izvensodna poravnava v nasprotju z zakonodajo. "ZBS se je zavzemal za kompromisno rešitev, vendar v okviru ustavnopravnega reda, žal pa pogajanja v okviru ministrstva za finance niso prinesla rezultata," dodajajo v ZBS, kjer še vedno nasprotujejo zakonodajni rešitvi.

Združenje Frank je o prijavi kršitev tržnemu inšpektoratu in Banki Slovenije obvestilo še ministrstvo za gospodarstvo, ki bdi tudi nad varstvom potrošnikov, ter finančno ministrstvo, na odziv ministrstev pa še čakajo, je pojasnil Matjaž Sušnik, predsednik Združenja Frank, in dodal, da so s problematiko kreditiranja v švicarskih frankih pisno seznanili tudi predsednika vlade Janeza Janšo, od koder so jim odgovorili, da so zahteve posredovali na finančno ministrstvo.

​Kot je znano, si je finančno ministrstvo v Šarčevi vladni sestavi prizadevalo za sklenitev kompromisne rešitve in odigralo vlogo mediatorja med Združenjem bank Slovenije in Združenjem Frank. Ko po več poizkusih ni bilo dogovora, pa ni več nasprotovalo predlagani zakonski rešitvi te problematike. Sušnik je še povedal, da odgovora z ministrstva Andreja Širclja še nimajo, a da verjame, da ostaja zadnje stališče finančnega ministrstva, ki torej ne nasprotuje zakonski rešitvi, nespremenjeno. V teh dneh si prizadevajo pridobiti podporo za zakonodajno rešitev pri poslanskih skupinah, prav tako preverjajo, ali bi bila morebiti vladna koalicija sama pripravljena poslati zakon, ki bi uredil razmerja med kreditojemalci v švicarskih frankih in bankami, v zakonodajni postopek. Kot je znano, ta zdaj teče preko državnega sveta: "Ustavni sodniki imajo na mizi vsaj štiri zadeve, zato se pričakuje njihova odločitev morda še v tem letu," pravi Sušnik in na vprašanje, ali bi ustavni sodniki lahko najprej odločili, ali sploh sprejmejo zadevo v obravnavo, odgovarja, da je za kaj takega po dveh letih malo verjetno, če sploh.

Opozarja še, da jim v primeru negativnega razpleta za kreditojemalce v švicarskih frankih, ostaja le še pot na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer so prepričani o uspehu, s pomembno razliko, da bomo namesto tujih bank, večstomilijonsko sanacijo fiaska s krediti v švicarskih frankih, odplačali davkoplačevalci. To je tudi njihov adut v rokavu pri pogajanjih s poslanskimi skupinami, saj si nobena vlada ne želi, da bi bila posredno ali neposredno ožigosana kot krivec za tak razplet, še posebno ne pred volitvami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta