Telekom Slovenije: Aleš Šabeder odstopil, SDH pričakuje sklic skupščine

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.10.2020 17:21

Medtem ko v SDH pričakujejo, da bo nova volilna skupščina delničarjev sklicana na pobudo uprave in nadzornega sveta Telekoma, v vodstvu Telekoma menijo, da lahko zdajšnji nadzorni svet deluje naprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo uprava Telekoma Slovenije sklicala redno skupščino ali bodo državni lastniki prej zahtevali izredno skupščino delničarjev?
Robert Balen

Kot strela z jasnega so v ponedeljek odjeknili odstopi treh nadzornikov v Telekomu Slovenije, a boljših poznavalcev dogajanja okrog največjega slovenskega telekomunikacijskega podjetja to vseeno ni preveč presenetilo, saj se že dlje časa ugiba o nesoglasjih med Telekomovo upravo, ki jo vodi Tomaž Seljak, in nadzornim svetom, ki mu je do ponedeljka predsedoval Aleš Šabeder, pred tem zdravstveni minister pa direktor UKC Ljubljana in Semenarne Ljubljana, zdaj svetovalec uprave v Pošti Slovenije. Ob Šabedru sta kot nadzornici v ponedeljek odstopili še Barbara Cerovšek Zupančič (DBS) in Bernarda Babič (Slovenske železnice), pri čemer dejansko odstopajo z dnem imenovanja novih nadomestnih članov Telekomovega nadzornega sveta.

Aleš Šabeder je v ponedeljek odstopil kot nadzornik Telekoma Slovenije. V izjavi za javnost je navedel, da ni mogel več opravljati svojih dolžnosti z zadostno mero dolžne skrbnosti nadzornika.
Robert Balen

Nesoglasja med nadzorniki, in to med epidemijo

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) navajajo, da je zdaj na potezi uprava Telekoma Slovenije. "Skladno z zakonom, ki ureja gospodarske družbe, sta uprava družbe in nadzorni svet v takih primerih dolžna nemudoma sklicati skupščino in izpeljati predpisane postopke nominacije za nove člane NS Telekoma Slovenije, s ciljem zagotavljanja stabilnosti poslovanja družbe. V nominacijski postopek je običajno vključen tudi SDH kot predstavnik lastnika. SDH v vlogi lastnika in upravljavca kapitalske naložbe RS in SDH v Telekomu Slovenije svoja lastniška upravičenja uveljavlja na skupščini družbe," odgovarjajo v SDH, ki ga vodi dr. Janez Žlak. Pri Telekomu Slovenije pa po naših informacijah menijo, da imajo sklepčen nadzorni svet, saj do imenovanja novih članov ostaja devetčlanski, a tudi v nasprotnem primeru so do imenovanja novih nadzornikov pravkar odstopljeni še člani nadzornega sveta Telekoma. V takem primeru bi moral SDH oziroma kateri drug državni lastnik (RS ali Kad), ki ima nad pet odstotkov lastništva v Telekomu, dati pobudo za sklic izredne skupščine, na kateri bi imenovali nove Telekomove nadzornike, morda celo vseh šest novih s strani kapitala.

Ob treh odstopljenih nadzornikih so člani Telekomovega nadzornega sveta še Barbara Gorjup, Barbara Kürner Čad in Igor Rozman kot predstavniki kapitala ter Drago Kijevčanin, Dušan Pišek in Jana Žižek Kuhar kot predstavniki zaposlenih. Neuradno je mogoče izvedeti, da je od imenovanja Aleša Šabedra v začetku junija letos in potem ko je kmalu postal tudi predsednik Telekomovega nadzornega sveta, nadzorni svet deloval precej razklano, kar pa sploh v obdobju koronakrize ni bilo dobrodošlo. Ugiba se, ali je bil vzrok Šabedrova želja, da prevetri sestavo Telekomove uprave pod vodstvom Tomaža Seljaka, a Šabeder se danes na naše klice in SMS-sporočila znova ni odzval, čeprav je med nadzorniki edini pooblaščen za dajanje izjav. V izjavi za javnost ob odstopu pa je zapisal: "Zaradi trenutnih razmer, nesoglasij in različnih naziranj vloge nadzornega sveta družbe Telekom, ne morem več opravljati svojih dolžnosti z zadostno mero dolžne skrbnosti nadzornika in je nadaljevanje dela kot predsednika in člana nadzornega sveta zame nemogoče. Vsled navedenega podajam nepreklicno odstopno izjavo. V izogib škodnim posledicam za družbo in posledično odškodninski odgovornosti članov nadzornega sveta pričakujem enako ravnanje tudi od preostalih članov nadzornega sveta."

Pred vrati še prodaja TSmedie in Ipka

V Telekomu so pred kratkim za pet milijonov evrov kupnine (pred tem so svoje terjatve do Planet TV spremenili v kapital) zaključili prodajo družbe Planet TV družbi TV2 Adria, katere izključni lastnik je madžarska TV2 v lasti madžarskega poslovneža Jozsefa Vide. Pred tem je Telekom s to naložbo utrpel več deset milijonov evrov izgube. Po naših podatkih v skladu z načrti tečeta tudi prodajna postopka družbe TSmedia s spletnimi portali Siol.net, Najdi.si in Bizi.si ter kosovskega telekomunikacijskega operaterja Ipko, pri čemer naj bi na Kosovu zaradi znanih političnih nesoglasij s Srbijo močno nasprotovali, da bi Ipko morebiti kupil Telekom Srbije. Poslovanje Telekoma Slovenije je, podobno kot pri drugih evropskih in svetovnih telekomunikacijskih družbah, ob cenovnih pritiskih konkurence težavno, zato ne preseneča, da je njihova delnica s 43 evri na zgodovinsko najnižjih ravneh. Ob polletju so v Telekomu dosegli 325 milijonov evrov prodajnih prihodkov in 14,8 milijona evrov čistega dobička, trendi in obeti pa ostajajo negativni.

V Telekomu Slovenije konkretno nadzorniških odstopov niso komentirali, so pa zapisali, da bi morebitno skupščino delničarjev v vsakem primeru sklicali v družbi, vprašanje je le, na čigavo pobudo. V času epidemije koronavirusa so sicer osredotočeni na svoje poslovanje, obvladovanje tveganj, sprejemanje ustreznih ukrepov z namenom zaščititi svoje zaposlene in uporabnike ter zagotavljati storitve uporabnikom za nemoteno delo in šolanje na daljavo. Dodajajo, da je prodajni postopek za družbi Ipko in TSmedia v teku, zato aktivnosti, povezanih s tem, prav tako ne morejo dodatno komentirati ali pojasnjevati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta