Telekom Slovenije v zadnjih desetih letih v razvoj in vzdrževanje omrežja vložil 680 milijonov evrov

Gregor Grosman Gregor Grosman
14.09.2024 13:08

Telekomunikacijski operater je v zadnjem letu in pol zmogljivost celotnega mobilnega omrežja povečal za več kot 30 odstotkov, omrežja 5G pa za trikrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Telekom Slovenije je na novinarskem srečanju predstavil tehnološke novosti in trende.
Telekom Slovenije

Telekomunikacijski operater Telekom Slovenija je v zadnjih desetih letih v razvoj in vzdrževanje svojega omrežja vložil več kot 680 milijonov evrov, v zadnjem letu in pol pa so zmogljivost celotnega mobilnega omrežja povečali za tretjino, omrežja 5G pa za trikrat, so pojasnili odgovorni in razrili, da lahko v svoje optično omrežje vključijo dodatnih 250.000 gospodinjstev, tako v urbanih središčih kot na ruralnih območjih. Priklop na optiko sicer omogočajo več kot polovici slovenskih gospodinjstev, so povedali. "Skladno s hitrim in dinamičnim razvojem tehnologij se pripravljamo na storitve prihodnosti, hkrati pa uspešno uresničujemo zastavljeno strategijo razvoja, krepimo zaupanje uporabnikov in jim zagotavljamo najsodobnejše tehnološke storitve in rešitve," je poudaril Boštjan Škufca Zaveršek podpredsednik uprave Telekoma Slovenije.  

6G in kvantne povezave

"Za naše storitve se odloča vedno več uporabnikov, vedno več se jih k nam vrača," tako Škufca Zaveršek, ki je dodal, da za svoje uporabnike razvijajo prilagojene storitve in nadgrajujejo omrežje. "Uporabniki pričakujejo predvsem vedno boljše, zanesljivejše in varne telekomunikacijske storitve. Hkrati se zavedamo družbene vloge, ki jo imamo tudi na področju osveščanja in zagotavljanja čim bolj pametne in odgovorne rabe tehnologij. Tako posebno pozornost namenjamo osveščanju uporabnikov vseh starosti o pasteh, ki jih digitalni svet prinaša, ter spodbujamo odprto komunikacijo o tem," je še povedal.

Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo, je izpostavila, da imajo v podjetju "več kot tisoč inženirjev, ki postavljajo izjemno visoke standarde kakovosti na slovenskem telekomunikacijskem trgu. Smo vodilno tehnološko podjetje v Sloveniji, uporabnikom zagotavljamo najsodobnejše telekomunikacijske in IKT storitve ter smo na vseh nivojih pripravljeni na nadaljnje uvajanje najsodobnejših tehnologij." Dodala je, da dajejo velik poudarek razvoju in sodelujejo v projektih, ki se ukvarjajo z naslednjo mobilno generacijo 6G in s kvantnimi povezavami. "Na ta način pridobivamo nova znanja in kompetence, načrtno razvijamo in uvajamo tudi orodja umetne inteligence. Vključevanje umetne inteligence v telekomunikacije ni le tehnološki trend, temveč je temeljni premik, ki bo preoblikoval industrijo v prihodnosti," je pojasnila Prodnik. 

Priljubljeno glasovno upravljanje

Da je umetna inteligenca tudi sestavni del platforme NEO, s katero so v slovenske domove pred šestimi leti z glasovnim upravljanjem TV-vsebin prinesli novo uporabniško izkušnjo. Glasovni model vsebuje napredne algoritme za obdelavo naravnega jezika za razumevanje uporabnikovih ukazov ter strojno učenje za prilagajanje in izboljšanje storitve na podlagi zbranih podatkov o uporabniških preferencah. Pri Telekomu Slovenije so razkrili, da ima platforma NEO preko 200.000 uporabnikov, ti pa so v prvi polovici letošnjega leta izrekli več kot 110 milijonov govornih ukazov. 

Dostopnost TV in video vsebin kjerkoli in na vseh napravah je po ugotovitvah Telekoma Slovenije eden od razlogov, da se mobilni prenos podatkov v njihovem omrežju vsako leto poveča približno za tretjino. Napovedujejo tudi, da se bo trend v prihodnje le še stopnjeval. Zato mobilno omrežje modernizirajo in hkrati povečujejo pokritost ter krepijo kapacitete. V zadnjem letu in pol so po lastnih navedbah zmogljivosti mobilnega omrežja povečali za več kot 30 odstotkov, omrežja 5G pa za trikrat. Matjaž Beričič, direktor Omrežja in storitev pojasnjuje, da omrežje načrtujejo in nadgrajujejo skladno s potrebami uporabnikov: "Z naprednimi mehanizmi za kibernetsko zaščito ter omrežnim-nadzornim-storitvenim centrom zagotavljamo zanesljivo in varno delovanje storitev. Omrežje stalno širimo in posodabljamo z najsodobnejšimi tehnologijami." Dodaja, da pri načrtovanju in nadgradnji posebno pozornost namenjajo tudi energetski učinkovitosti in skrbi za okolje. Izračunalil so, da se je v zadnjem desetletju v mobilnem omrežju podatkovni promet povečal za 40-krat, poraba električne energije pa za 10 odstotkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta