Testiranje delavcev migrantov: Vrste ne meji prepričale vlado

Boris Jaušovec
06.02.2021 06:01
Slovenski dnevni delovni migranti v Avstrijo se bodo morali izkazati z negativnim koronskim testom. Vlada pa je včeraj zvečer preklicala le dva dni staro uredbo, da morajo teste imeti tudi za vstop v Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj se je pred mejnim prehodom Šentilj, kjer so preverjali negativne teste delavcev migrantov, na avstrijski strani naredila nekajkilometrska kolona vozil. 
Igor Napast

Kot smo v Večeru že poročali, od prihodnje srede, 10. februarja, bo Avstrija tudi od dnevnih delovnih migrantov zahtevala ob vstopu v državo negativen izid testa na koronavirus. Test ne bo smel biti starejši od tedna dni.

O podrobnostih smo povprašali predsednika Slovenske gospodarske zveze Benjamina Wakouniga iz Celovca: "Pogajanja med našim gospodarstvom in vlado na Dunaju, ki je novo uredbo o prehajanju meje objavila v sredo, še tečejo. Gre za podrobnosti oziroma za načine izvajanja uredbe. Za zdaj je določeno, da se bodo od nedelje naprej morali dnevni delovni migranti iz Slovenije pred prihodom na delo v Avstrijo najprej elektronsko registrirati na spletu. Za razliko od ostalih potnikov, ki so morali to početi že doslej, bo za delovne migrante registracija veljala teden dni. Torej jim je ne bo treba izpolnjevati vsak dan, ob vsakem prehodu meje. Na spletu se tudi že da dobiti formular zdravniškega spričevala o negativnem izidu testa na novi koronavirus, ki je lahko PCR-test ali pa hitri antigenski test. Formular je objavljen v nemškem in angleškem jeziku, izpolni ga medicinska oseba oziroma institucija, ki je opravila test. Za PCR-teste naj ne bi bilo težav, tudi če bodo opravljeni v Sloveniji. Za hitre antigenske teste pa to še ni najbolj jasno, saj Avstrija pričakuje, da bodo testi zavedeni v njenem sistemu AGES, kar pa slovenski seveda niso. Tu še iščemo pojasnila."

 

Strošek Avstrije?

Wakounig je znova zatrdil, da bodo teste sicer delovni migranti iz Slovenije, bilo naj bi jih čez 20 tisoč, lahko opravili v Avstriji, in to kar v ambulantah oziroma medicinskih službah v podjetjih, ki imajo več kot 50 zaposlenih. "Kakor kaže, bodo stroške teh hitrih testov pokrili delodajalci. Kajti država obljublja, da jim bo povrnila do deset evrov na test. Pričakujem, da bi tudi manjši avstrijski delodajalci, ki imajo torej manj kot 50 delavcev in jim po zakonu ni treba imeti v podjetju neke zdravniške službe kot večja podjetja, svojim zaposlenim delovnim migrantom prav tako lahko plačala ta test, saj je država stroške pripravljena refundirati tudi njim."

U-zavoj slovenske vlade

Wakouniga je zmotila nova odredba slovenske vlade, ki od včeraj tudi sama od dnevnih delovnih migrantov ob prehodu meje, torej ob vrnitvi v Slovenijo, zahteva negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši od tedna dni. Zaradi tega so se včeraj v popoldanskem času na mejnih prehodih nabrale dolge kolone vozil, saj so policisti preverjali, ali imajo državljani teste. MOrda je tudi zaradi tega vlada včeraj na večerni seji odločila, da morajo negativni test, ki ni starejši od 7 dni, predložiti le če prihajajo iz držav članic EU ali schengenskega območja s slabšo epidemiološko sliko kot v Sloveniji. "Te so trenutno tri, Španija, Portugalska in Češka," je sporočila vlada včeraj na twitterju.

Samo ne čez noč

Predsednik slovenske gospodarske zbornice iz Celovca se jezi tudi na avstrijsko stran: "Najslabše za gospodarstvo je, da se take daljnosežne ureditve sprejemajo kar čez noč, podrobnosti pa se nato spreminjajo še iz ure v uro. Podjetja se na to ne morejo pripraviti. Recimo, s ponedeljkom boste lahko šli v Avstriji k frizerju, a samo, če boste imeli pri sebi negativen test. Negativni testi bodo po odprtju šol po 14. februarju obvezni tudi za učitelje, učence in dijake. Oblasti v Avstriji pa še ne razmišljajo, kdo in kako neki bo lahko opravil vso to množico testov, ki se zahtevajo od različnih kategorij ljudi. Nihče ni razmislil o logistiki testiranja. Zato se bojim, da bo prihajalo do gneče in do nesporazumov. In lahko se zgodi, da kakšnih 500 delavcev Magne naslednji teden na delo v Gradec ne bo moglo priti. Ne razumite me napak. V gospodarstvu smo za zdravje in za varnost, toda zadeve bi morale biti veliko bolj premišljene in predvidljive."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta