Težave s hitrimi testi: Bris iz žrela le izjemoma

Vida Božičko
08.03.2021 06:00
Na množičnem testiranju jemljejo brise izključno iz nosu, le ko ima posameznik zdravniško potrdilo, mu bris vzamejo iz žrela.Zato so se nekateri obrnili na zasebnike, kjer je bris iz žrela možen tudi brez potrdila
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na množičnem testiranju veljajo navodila, da se bris jemlje iz nosu. Drugače je le, ko ima posameznik zdravniško potrdilo.
Robert Balen

Negativen izvid testa na novi koronavirus je pogoj za opravljanje vse več poklicev. Ob šolnikih test opravljajo trgovci, taksisti, v nekaterih panogah tudi v gospodarstvu in obrti. Redno testiranje je dober presejalni sistem, s katerim lahko hkrati bolje obvladujemo epidemijo in sproščamo omejitvene ukrepe, pa vendar nekatere skupine opozarjajo, da je jemanje brisa iz nosu neprijetno, pogosto boleče, v nekaterih primerih pa pušča posledice.

Joca Lipuš iz Osnovne šole Dušana Flisa Hoče nam je predstavila svojo zgodbo. "Na prvem testiranju sem imela zelo slabo izkušnjo, s paličico so šli zelo globoko in še nekaj časa po tem me je bolela glava. Številni kolegi so imeli močne glavobole, ki so trajali cel teden, nekateri so imeli oteklino," je dejala Lipuševa. Brisa iz grla ji na organiziranem množičnem testiranju za šolnike niso hoteli vzeti. Ob tem dodaja, da ne zavrača testiranja, želi si le, da bi imela možnost izbire.

Izvajalci dobili navodila, da bris jemljejo iz nosu

Zakaj vztrajajo pri jemanju brisa iz nosu, smo se pozanimali pri izvajalcu množičnega testiranja v Mariboru. "Takšna so navodila zdravstvenega ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je pojasnil pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus. Da je jemanje brisa iz nosu primernejše, ocenjujejo tudi v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). "Že zgodaj v začetku epidemije so ugotovili, da je največja koncentracija virusa v začetku bolezni v nosno-žrelnem predelu, zato je standardni vzorec za hitre antigenske teste bris iz nosno-žrelnega predela," pravi  Iztok Štrumbelj iz NLZOH. Kot je še pojasnil, sicer ne obstaja raziskava, ki bi dokazovala, ali sta brisa, vzeta iz nosu in žrela, enakovredna, validacija je potekala na način jemanja brisov iz nosu, zato ni znano, kakšne so lastnosti testa z drugačnim jemanjem brisa. "Slediti je treba navodilom," pove Štrumbelj.

Otorinolaringologi določili izjeme

Da si številni želijo drugačne obravnave, priča povečan obisk pri specialistih z željo, da jim izdajo potrdilo, ki bi jim dovoljevalo jemanje brisa iz žrela namesto iz nosu. "Po masovnem testiranju se je število vprašanj in zahtev po potrdilu močno povečalo," opaža predstojnik Klinike za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo Boštjan Lanišnik. Zaradi tega je republiški strokovni kolegij za otorinolaringologijo oblikoval stališče, ki opredeljuje nekatere izjeme, kamor spadajo stanja po operaciji tumorja lobanjskega dna in poškodbe pa tudi nekatera druga zdravstvena stanja. V drugih primerih jemanja brisa iz nosu niso odsvetovali.

Ker učiteljica Joca Lipuš teh zdravstvenih težav nima, je skupaj s 14 kolegi in kolegicami začela iskati možnost, kje in kako bi lahko test opravila manj boleče. Na več lokacijah so jih zavrnili, a je našla zasebno ambulanto, kjer ji brez težav vzamejo bris iz žrela. "To je zame veliko boljše. Ne rečem, morda komu bolj ustreza odvzem brisa iz nosu. Ljudje smo različni, a prepričana sem, da potrebujemo izbiro," je dejala. Ker pa se je odločila za to možnost, mora stroške poravnati sama, in kot pravi, je zdaj že trikrat plačala po 20 evrov za bris. Kljub temu da se ta izvajalec testiranja ni želel izpostavljati, smo izvedeli, da pri tem uporablja drugačne teste in paličice, ki so primerne za jemanje brisa iz žrela. Če bi s testi za nos jemali bris iz žrela, bi namreč naredili strokovno napako.

V samoplačniških ambulantah tudi bris iz žrela

"Kako je mogoče, da lahko test z brisom iz žrela opravim pri zasebniku, ne pa tudi v sklopu množičnega testiranja," se sprašuje Lipuševa, ki je prepričana, da so ji s tem kršene človekove pravice. Lipuševa je zato skupaj z nekaterimi kolegi na pristojne naslovila zahteve, da naj jim omogočijo izbiro, ob tem pa jim je zastavila tri ključna vprašanja: "Zanima nas, ali obstajajo kakršnakoli tveganja, povezana s testiranjem, kolikšna je zanesljivost testa in kdo prevzema odgovornost za morebitne poškodbe ali posledice pri jemanju vzorca na testiranju." Teh ključnih odgovorov še ni prejela, in kot kaže, bo samoplačniško testiranje za zdaj ostalo edina možnost za tako jemanje brisov. Država je namreč pred kratkim kupila še dodatno količino hitrih antigenskih testov za množično testiranje od istega proizvajalca, tako da se pravila ne bodo spremenila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta