Težave s hitrimi testi ne gre pripisati testom. Zakaj je torej vse več napak na terenu?

Hitri testi so se pri preverjanju izkazali občutljivi enako kot drugi, ki jih uporabljajo v Evropi. Težavna so lahko posamična pakiranja ali razmere na terenu. Kdaj preverjanje s PCR-testi?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi odpiranja dejavnosti je bilo povpraševanje po hitrih testih včeraj izredno veliko. 
Andrej Petelinšek

Težave s hitrimi testi po preverjanjih tako pri simptomatskih kot pri asimptomatskih okuženih ne gre pripisati testom. Ti so po preverjanju, ki so ga izvedli v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), izkazali za pričakovano zanesljive tudi pri asimptomatskih okuženih. Primerjava različnih testov različnih proizvajalcev je po besedah direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik pokazala, da so testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, primerljivi z drugimi testi z mednarodno verifikacijo. V skupini asimptomatskih preiskovancev so ugotovili 60,38-odstotno občutljivost testa in 99,16-odstotno specifičnost. Med simptomatskimi pa je bila občutljivost testa 86,43-odstotna, specifičnost pa 98,6-odstotna. Občutljivost je verjetnost, da bo test pozitiven pri osebah z boleznijo, specifičnost pa je merilo verjetnosti, da bo test negativen pri osebah brez bolezni.

Vse več težav na terenu

Kljub temu je napak precej, pojavljajo pa se v gručah; na terenu izvajalci opažajo, da se napake pojavljajo v določenih pakiranjih, težava je lahko tudi v napačnem hranjenju testa z ekstrakcijsko raztopino, raztopini sami, temperaturi ... Lažni preplah zaradi pozitivnih hitrih antigenskih testov v Dobravljah v občini Ajdovščina, kjer so med 70 zaposlenimi najprej potrdili kar 18 okužb, a so poznejši PCR-testi pri vseh izvid ovrgli, včeraj pa sedem lažno pozitivnih testov na Ravnah na Koroškem, kjer so zaznali napake v seriji testov, potrjujejo nujnost preverjanja pozitivnih testov z metodo PCR, k čemur so pozvali tudi epidemiologi. Sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je napovedala, da se bodo o natančnem protokolu preverjanja dogovorili. Kdaj bo preverjanje uvedeno, še ni znano.

Za testiranje naročanje ni potrebno

Povpraševanja po testiranju je vse več, a še vedno ni jasno, kako bo financirano testiranje za zaposlene v trgovskih in storitvenih dejavnostih, ki se po novem odpirajo. V mariborskem zdravstvenem domu so včeraj opravili 2276 hitrih testov, nam je povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja zdravstvenega doma. Tam ne preverjajo, ali testirani potrebuje negativni izvid za delodajalca, upajo pa, da bodo kmalu dobili navodila resornih ministrstev glede financiranja testov, ki so obveza ob prihodu na delo. V zdravstvenem domu so sicer povečali število ekip, zdaj za testiranje skrbi šest timov. Testiranje za dnevne delovne migrante opravljajo v zdravstveni postaji na Taboru, kjer je še pred odprtjem pred vrati čakalo okoli 30 ljudi. So pa bile tudi telefonske linije zdravstvenega doma znova težko dosegljive, kar je povzročilo precej nejevolje. Zato je Jus znova poudaril, da se za hitri test ni treba naročiti po telefonu, temveč naj se ljudje držijo zgolj njihovega tako imenovanega abecednega vrstnega reda, urnik je objavljen na njihovi spletni strani. Telefonsko naročanje ostaja obvezno za PRC-test.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta