Težka zima bo. Zaradi politikov in epidemije

Matija Stepišnik
16.12.2020 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja vladne strokovne skupine Bojana Beovič je obrnila ploščo. Še par dni nazaj je govorila o porazu za družbo, če bi nenujne trgovine odpirali pred šolami. 
Andrej Petelinšek

Četudi kriza pod šifro covid-19 ni le zdravstvena - virus je pretresel gospodarstvo, socialne odnose, družbene podsisteme, psihološko kondicijo ljudi -, je v političnem smislu najbolj na udaru zdravstveni minister. Poleg napak, težav pri upravljanju zdravstva, zamud s hitrimi testi, ki bi bili prvo "cepljenje zdravstva, socialnega varstva in gospodarstva", nedorečenosti ključnih elementov cepilne strategije je Tomaž Gantar še redna stranka za partnerske udarce. Najprej ga je z razlago, da smo z ukrepi "v slepi ulici", povozil Zdravko Počivalšek, čez noč mu je hrbet obrnila še "njegova" strokovna skupina. Bojana Beović si je kredibilnost zbila, ker je bil le vikend dovolj, da je obrnila ploščo o porazu za družbo, če bi nenujne trgovine odpirali pred šolami. Tega madeža ne bo izprala niti v zdaj delujočih čistilnicah. Alarm, da se strokovna skupina nepovratno/dokončno politizira, je pomenil že odstop Maria Fafangla, zadnjega epidemiologa v njej, kadra, ki je v resnih državah ključen za načrtovanje življenja z virusom.

Namesto Gantarjevega ustavljanja nenujnega gospodarstva smo po tednih ostrih ukrepov prestavili nekaj prestav nižje, četudi so razmere zelo resne. Ker je že bolj ali manj jasno, da sledi v EU božično-novoletni "lockdown", so trenutni zrahljani režimi po svoje politični eksperiment, tudi samopriznanje napak upravljanja drugega vala. Predpraznični premor, ki so ga izposlovali gospodarski lobiji, ki imajo v vladi več zaveznikov, je poskus razelektritve vse večjih napetosti, ki so jih sprožali ukrepi z nedomišljenostjo, nekonsistentnostjo in kakšni celo shizofreno zgrešenostjo. Se spomnite grozečih aerosolov po gozdovih? Zdaj so maske na prostem reducirali še v mestih, a nam niso povedali, zakaj točno. V petek so preganjali rute in šale, ker da niso ustrezna zaščita. Države z bistveno boljšimi rezultati se preventivno zapirajo, pri nas obratno. "Tekmovanje" med epidemiološko "slabšimi in boljšimi" regijami - razlike so majhne - je tvegana igra. Vse je igra z življenji. Zadnje poteze razgaljajo še neslavne prioritete, med katerimi ni zagona šolstva in s tem zajezitve škode za mlajše generacije, ki so poleg najstarejših najbolj žrtvovana skupina te krize.

Zima bo težka, naporna, novi valovi okužb neizbežni. Če je po novem letu sicer čas streznitev, diet, novih začetkov, vstopamo v januar in februar, "šampionska" meseca za respiratorna obolenja, prvič še s koronavirusom. Imamo tragične bilance, slabo izhodišče torej. Istočasno se zgoščajo politični pretresi. V kratkem bo jasno, ali lahko vlada, poškodovana s slabim vodenjem epidemije in njenim izkoriščanjem za ideološko-interesno agendo, obstane. Ali pa bo povratnik Erjavec, ki niti na levici pri vseh ne vzbuja zaupanja, z igro na vse ali nič, discipliniral svoje poslance, prepričal (del) SMC - obojim se ni mudilo od JJ - in zbral večino za glasovanje o nezaupnici vladi. JPD je v tej fazi novega političnega obrata v režiji levice in njenih krogov očitno odigrana karta. Države, v katerih so spopad z virusom prepoznali kot nujno politično samoomejitev, kolektivno akcijo, v kateri moramo kot družba staviti na znanost, solidarnost in človečnost, so jo doslej odnesle bistveno boljše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta