To zimo covid-19 ne bo edini virus. NIJZ: Zelo malo je možnosti, da gripe letos ne bi bilo

12.10.2021 06:06
Lani ni bil uradno potrjen niti en primer gripe. Kakšna sezona se napoveduje letos? Pred težjim potekom gripe se lahko posamezniki, predvsem ranljive skupine, zaščitijo s cepljenjem. To se bo začelo kmalu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje proti gripi bo tudi to sezono brezplačno za vse.
Andrej Petelinsek

Lanska sezona gripe je bila bistveno drugačna kot sicer. Pri nas lani niso potrdili niti enega primera, za primerjavo pa je bilo v letu 2020 dokazanih kar 2895 primerov, leto pred tem pa celo 3331. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da so razlogi za lansko sezono gripe predvsem v tem, da so bile zaprte vzgojno-varstvene ustanove in šole, tudi ljudje so se zaradi epidemije manj družili in so upoštevali ukrepe.

Bi lahko letos pričakovali podobno sezono? Na NIJZ pravijo, da najverjetneje ne. Med otroki denimo že nekaj časa krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni. Pri nas za zdaj prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ponekod v Evropi pa se tudi že pojavlja gripa. "Zaenkrat vemo, da se primeri gripe pojavljajo na severni polobli, vendar v zelo nizkem številu. Večinoma gre za gripo A(H3N1)," so pojasnili in dodali, da je zelo malo možnosti, da gripe letos ne bi bilo. Javno življenje zdaj ni omejeno v tolikšnem obsegu kot lansko jesen in zimo. Ključni za širjenje gripe pa so mlajši otroci in šolarji, ki se zdaj ne šolajo več na daljavo, zato je pričakovati, da sezona gripe bo. "A obsega in intenzitete še ni mogoče predvideti," nadaljujejo.

Kombinirane okužbe so lahko težje

Pred težjim potekom gripe se lahko posamezniki, predvsem ranljive skupine, zaščitijo s cepljenjem. Lani je bil interes nadpovprečen. Cepiva je celo zmanjkalo, saj so zdravniki še bolj kot sicer pozivali k cepljenju. Preprečiti so namreč želeli, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila bolnikov s covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem. "Opozarjalo se je tudi na zelo hud potek bolezni v primerih, ko so ljudje hkrati zboleli za covidom in gripo. Tudi zato se je več ljudi odločilo za cepljenje," je povedal pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus. V lanski sezoni se je v ZD Maribor tako cepilo 10.597 občanov.

Kakšni so lahko zapleti, če posameznik hkrati dobi obe okužbi, smo še vprašali pristojne na NIJZ. "Po naših podatkih takih izkušenj v Sloveniji še ni, saj v lanskem letu ni bilo okužb z virusom influence. Po podatkih tujih študij pa so opisane kombinirane okužbe potekale težko, vendar ni bilo mogoče opredeliti, ali je bilo to na račun dvojne okužbe ali bi že sama okužba s covidom-19 povzročila neugoden potek," so odgovorili.

Razlog za nizko umrljivost zaradi gripe je v vodenju statistike

V predkoronskih časih je zaradi gripe letno umrlo od 30 do 60 ljudi, odvisno od sezone. Ta številka je sicer bistveno manjša, kot je število smrti zaradi covida, a na NIJZ opozarjajo, da je te vzporednice težko vleči. "Pri interpretaciji podatkov umrlih oseb zaradi gripe oziroma zaradi covida ali s covidom je treba vedeti, da številk med seboj ni mogoče neposredno primerjati. Pri umrlih zaradi covida-19 se ne upošteva kroničnih bolezni kot osnovnega vzroka smrti, pri osebah, ki so pred smrtjo zbolele za gripo in so imele predhodno kronično bolezen, pa je osnovni vzrok smrti osnovna kronična bolezen in ne gripa," so razložili. Na primeru to pomeni, da se smrt osebe, ki ima sladkorno bolezen in se okuži s SARS-CoV-2 ter tekom okužbe umre, beleži kot smrt s covidom-19 oziroma zaradi njega. Če ima oseba s sladkorno boleznijo gripo in umre v času okužbe, pa se ta smrt beleži kot posledica sladkorne bolezni. "Za posledicami gripe pretežno umirajo osebe, ki imajo kronične bolezni in so starejše, in zelo malo oseb, ki so sicer brez pridruženih bolezni in so se okužile z virusom influence, ki je ne nazadnje povzročila smrt. Zato je število neposredno umrlih zaradi gripe pri nas nizko," so razložili.

Lani nismo zabeležili nobenega primera gripe. Za to sezono še ni zanesljivih napovedi, a primeri skoraj zagotovo bodo.
Profimedia

Cepljenje bo letos spet brezplačno za vse

V letih pred covidom je obvezno zdravstveno zavarovanje cepljenje proti gripi krilo le kroničnim bolnikom, vsem starejšim od 65 let, nosečnicam in osebam z izrazito povečano telesno težo, pa tudi otrokom, starim od pol leta do 23 mesecev. Lani pa je bilo cepljenje prvič brezplačno za vse in enako bo veljalo tudi letos. Ta pravila so opredelili za cepljenje v sezoni 2020/2021, in ker uredba velja še do konca letošnjega leta, bo cepljenje brezplačno tudi letos. Za prihajajočo sezono je bilo naročenih 360.000 odmerkov, kar je skoraj 100.000 več kot lani. Za zdaj so prejeli že 300.000 odmerkov.

Izvajalci so posodobljena priporočila za cepljenje proti gripi že prejeli, prav tako že poteka distribucija cepiv k izvajalcem cepljenja. Prva cepljenja se bodo tako pričela že kmalu. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob tem še dodal, da ni nikakršnih omejitev glede sočasnega cepljenja proti gripi in covidu. "Cepljenje se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli zamikom. Takšno je mnenje strokovnjakov," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta