Tolikšne podražitve se niso zgodile že več kot 20 let, a cene se verjetno še niso ustavile: Precej se je podražilo sadje, krompir ...

Vida Božičko
22.06.2021 06:00
Kmetijska in živilska podjetja so koronakrizo relativno dobro preživela, a bojijo se krize po krizi. Spopadajo se s pomanjkanjem kadrov in višanjem cen surovin, višje cene pa že občutijo tudi potrošniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlajši potrošniki so vse zahtevnejši. 
Igor Napast

Na globalnem trgu se je v zadnjem letu zgodila strašanska rast cen surovin, katere glavno gonilo so bile oljnice, kot sta soja in palmovo olje, k rasti cen pa so pripomogli dražji energenti in številni politični pritiski. Med tem pa so tudi maloprodajne cene rasle.

V prvih petih mesecih tega leta se je tako sadje podražilo skoraj za osem odstotkov, zelenjava za sedem, krompir pa za kar malenkost manj kot 15 odstotkov. Tolikšne podražitve se niso zgodile že več kot dvajset let in ekonomisti predvidevajo, da se cene še niso ustavile. V Celjskih mesninah že za začetek julija napovedujejo nove podražitve - druge v tem letu. Prvič so izdelke podražili za deset odstotkov, tokrat bodo cene dvignili za pet do deset odstotkov. Tudi druga živilska podjetja se podražitvam ne bodo mogla izogniti, a dvig cen napovedujejo v septembru.

Proizvodnja pijač z največjimi izgubami

Na splošno pa so po besedah agrarnega ekonomista Aleša Kuharja rezultati kmetijsko-živilskih podjetij pozitivni. "Panoga jo je odnesla mnogo bolje kot gospodarstvo v splošnem," je dejal. Pri tem je navedel številke, po katerih je živilska industrija ob triodstotnem upadu prihodkov realizirala okoli 112 milijonov evrov čistega dobička. Obenem panoga beleži druge spodbudne kazalnike, kot sta petodstotna rast donosnosti prodaje in prav tolikšna rast dodane vrednosti na zaposlenega.

Velik upad so doživela podjetja, ki so izrazito vezana na dobave v javne zavode, kot so šole in vrtci, saj so ti bili velik del leta zaprti. Najbolj pa so bili prizadeti tisti, ki so pretežno dobavljali v hotele, restavracije ali so njihove izdelke stregli na raznih dogodkih in kongresih. Tako imenovani izpad horeca je najbolj prizadel proizvajalce pijač. Spomnimo, da je bil vinski sektor zelo prizadet in mu je država zato pomagala z ukrepi zelene trgatve in destilacije vina, tudi pivovarjem je veliko piva ostalo, ogromen izpad pa so doživela tudi podjetja, ki proizvajajo brezalkoholne pijače in sokove.

"Res imajo velike izgube, a so ta podjetja dobro stoječa in bodo minus nadomestila," je dejal Kuhar, ki je tudi prepričan, da kljub težjemu obdobju, ki za živilska podjetja šele prihaja, večjih poražencev ne bo. "Panoga se je izčistila že prej, ostala so stabilna podjetja, ki se bodo zagotovo obdržala," pravi.

Primanjkuje delavcev, rešitev v avtomatizaciji in višji dodani vrednosti

A podjetja so vseeno pred velikimi izzivi. Vsi se zavedajo, da zanje prava kriza šele prihaja. Zvišanje cen surovin že zaznavajo in se z njim spopadajo, prav tako nanje močno vplivajo podražitve logistike, embalaže in energentov pa tudi zvišanje minimalne plače, saj ta podjetja praviloma zaposlujejo veliko nizkokvalificiranega kadra. Delavce tudi vse težje dobijo. Še zlasti primanjkuje pekov in mesarjev. Podjetja tako rešitve vidijo v avtomatizaciji procesov, kjer je to mogoče, predvsem pa se bolj usmerjajo k inovacijam in kreiranju novih izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Kuhar je pri raziskavi ugotovil, da je prvič v zgodovini izvoz lani presegel uvoz hrane. To sicer v prvi vrsti pripisuje temu, da smo sploh na področju mesa dosegli dno, saj je bil trg z mesom tujega izvora zasičen, a ob tem optimistično upa, da je to tudi posledica trenda, da si kupci želijo vse več lokalnih izdelkov.

"Upam, da to ni le enoletni fenomen, pač pa se izkaže kot dolgoročni trend," je dejal Kuhar. Vse zahtevnejšim potrošnikom se bodo tako podjetja morala prilagoditi. Jasno sledljivost, ki natančno pojasni, od kod je surovina ter kdo in pod kakšnimi pogoji je izdelek naredil, so informacije, ki jih vse pogosteje iščejo predvsem mlajši potrošniki. Iščejo tudi okolju prijaznejše embalaže in podjetja temu vse bolj sledijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta