(TOP POGLEDI) Najbolj odmevne kolumne leta 2022: Katere ste najbolj brali in delili

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
30.12.2022 08:30

Pregledali smo, katere kolumne so na spletu v tem letu zabeležile najvišjo branost. Objavljamo izseke iz njih. Objavljene so bile na Večerovih Pogledih in (nekatere že prej) na Fokuspokusu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

(1.) Vlasta Jeseničnik je kolateralna škoda vojne za RTV

RTVS

"Janša je rabil izgovor, da kao prepričljivo opozori na škandalozno dejstvo, da plačujemo "prisilni" RTV-prispevek za nekoga, ki se izležava na lepšem v Moskvi in potem še dela reklamo za Putina, namesto "da bi vsaj neko refleksijo naredu".

Janša je rabil dokaz, da je RTV Slovenija "sramota". In ker dokaza ni bilo, si ga je izmislil. S tem pa je dokazal kvečjemu to, da ga ne moti mentalni nivo internetnih debilov, ki niso v stanju razumeti niti preprostih, nezlonamernih, objektivno citiranih izjav - če le s tem dosežejo zadovoljiv, zadan učinek. /.../ Zgleda, da se je Janša odločil, da je v Ukrajini dovolj samo ena najpogumnejša slovenska novinarka. In da je to drugo, tudi najpogumnejšo slovensko novinarko treba nekako osramotiti kot sovražni element. Vlasta je kolateralna škoda ukrajinske vojne in vojne za RTV Slovenija."

Marko Crnkovič, urednik Fokuspokusa, 22. marec

(2.) Zakaj je Golob tako prepričljivo odstavil Janšo

Robert Balen

"Slovenija je najprej izrekla nezaupnico politiki Janševe vlade in zahtevala spremembe, od celotne politike. Kakšna so še sporočila volilne nedelje? /.../ Goloba je v politiko vrnil prav kadrovski valjar te oblastne garniture. Sami so naredili političnega nasprotnika, ki je aktiviral volilni potencial nekdanje LDS kot nov vodilni obraz antijanšizma. Golob ima v Gibanje Svoboda vstavljenih nemalo pasti: gre za nov strankarski projekt, z ne(pre)izkušenim kadrovskim bazenom. Zmage z veliko razliko smo že doživeli, pa se niso nujno dobro končale. Saj še pomnimo rajnko SMC? Visoko zaupanje prinaša visoka pričakovanja in odgovornost. Druga temeljna preizkušnja za bodočo vlado je stanje, kondicija države, pri čemer je Janši in zaveznikom uspelo aparat v dveh letih temeljito prestreliti z lastnimi kadri."

Matija Stepišnik, 24. april 2022

(3) Kritika čiste desnice: Ni prvič, da je Janša spodnesel samega sebe

RTVS

"Če bi bil velik strateg, ne bi izpustil izjemne priložnosti za osvojitev še enega štiriletnega mandata. Imel je odprta vrata. Sestavil je čezsredinsko vlado, opozicija pa dolgo ni imela ne liderja ne močnega programa. Priložnost je izpustil zaradi tega, ker to komunikacijsko ni bila vlada desne sredine, ampak vlada čiste desnice. NSi in SMC Zdravka Počivalška sta se zdela ob Janševih čivkih kot neenakopravna palčka v senci nekoga, ki nerazumno tvita in se obnaša samosvoje in celo avtoritarno. /.../ Ni prvič, da je Janez Janša spodnesel samega sebe. Zaradi lastnih strateških napak. Pa ne le zato, ker si je s posegom v vrh skupine GEN-I sam postavil nasproti premočnega tekmeca. Strateške napake so bile globlje in se vrstijo že leta."

Goran Novković, 26. april 2022

(4) Janša je Golobu skopal luknjo in sam vanjo padel

"Janša še vedno misli, da je treba vsem, ki mislijo drugače ali ga celo kritizirajo, zapreti usta. Jim preprečiti, da bi javno povedali svoje mnenje. Na tem je temeljila logika njegovega nadziranja volilne kampanje. Ki je bila ne samo bizarna. Ampak je bila eden temeljnih razlogov, zakaj je izgubil volitve. V duhu te zablode je iz volilnih soočenj odstranil vse usposobljene novinarje. In si pripeljal Pirkoviča. Ki je Janšo ne samo medijsko blamiral, ampak tudi pokopal. /.../ Če bi soočenja vodila Erika, bi mu postavljala neprijetna vprašanja, on pa bi se lahko pritoževal, kako neobjektivna da je bila. Lahko bi igral vlogo žrtve. S tem, da drugače misleči niso smeli voditi predvolilnih soočenj, pa si je sam skopal jamo. In sam vanjo padel. Seveda je mislil, da bo vanjo padel Golob."

Dr. Vesna V. Godina, socialna antropologinja, 27. april 2022

(5) Kaj vse gre narobe Rusiji v tej vojni

Epa

"Prvi dan ruske vojaške invazije na Ukrajino sem zapisal, da gre za vojno, ki je Putin ne more dobiti. Sedaj, po skoraj enem mesecu te bratomorne vojne, vidimo, da jo Kremelj že izgublja. In to praktično na vseh frontah. /.../ Z ruske strani pogosto slišimo o argumentu širitve Nata na vzhod in domnevni ruski vojaški ogroženosti, kar je privedlo do preventivnega ukrepanja v Ukrajini. Toda tudi tu bo (najbrž je že) Rusija dosegla ravno obratno: v Evropi, tudi v vzhodnem delu celine, bomo videli več orožja, več oboroževanja in več zveze Nato. Časovno smo že globoko v hladni vojni 2.0."

Dr. Denis Mancevič, nekdanji diplomat, 22. marec 2022

(6) Novodobni Martin Krpan ponižal parlament

Bobo

"Občutek imam, da desničarji poskušajo Snežiča prikazati kot nekakšnega novodobnega, posodobljenega Martina Krpana. S to razliko, seveda, da naš junak dandanes namesto angleške soli prodaja finančne storitve in je v tem tako dober, da ga po potrebi sam cesar včasih pokliče na pomoč. Je klen, močan, možat, plečat, zalit — kot da bi ga Tone Kralj narisal — in je desničarjem za zgled iznajdljivosti in izmuzljivosti, obenem pa zna razvajenim in ozkoglednim dvorjanom kakšno žaltavo razdreti, če si zaslužijo. To včerajšnje zaslišanje je bilo skratka velikansko ponižanje za parlament. Snežič je tu kriv še najmanj, saj je izpadel samo kot junaški koristni idiot za na naslovnico Völkischer Beobachterja. Skrbi me za tako imenovani hram demokracije."

Marko Crnkovič, 28. januar 2022

(7) O čem razmišlja Putin

Epa

"Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da ukaže obsežno invazijo na Ukrajino, nasprotuje vsakršni politični logiki, tudi njegovemu prekaljenemu avtoritarnemu sklepanju. Putin se s svojim napadom, ki ni bil izzvan, pridružuje številnim iracionalnim tiranom, ne nazadnje Josifu Stalinu, ki je verjel, da za ohranitev svoje moči potrebuje njeno nenehno širitev. Ta logika je Stalina pripeljala do velikih grozodejstev proti lastnemu ljudstvu, vključno s povzročanjem lakote, zaradi katere je umrlo več milijonov Ukrajincev. /.../ Zdi se, da je Putin podlegel svoji obsedenosti, ki jo vodi ego, s povrnitvijo statusa Rusije kot velike sile."

Nina L. Hruščova, rusko-ameriška profesorica mednarodnih odnosov, 1. marec 2022

(8) Pekrski pujski. Pekrski pujski. Celotna zgodba je sila bizarna, v stilu človeka, ki jo pelje

Igor Napast

"V osnovi veljam za precej liberalnega, sprejemam "normalno" drugačnost, cenim tudi iznajdljivost. Vesel sem vsake uspešne podjetniške zgodbe. A v dneh, ko beremo o prodaji podjetja Pipistrel in lahko pokamo od ponosa, hkrati pa med novicami v vseh medijih poslušamo Jovanovićeva flancanja, postanem žalosten. /.../ Si predstavljate Jovanovića čez dve leti v vlogi lastnika podjetja, ki bo izbran za podjetniško gazelo? Z nekaj sto metri ograje, električnim pastirjem, nekaj zbitimi deskami in petdesetimi prašiči se bo selil po Sloveniji. /.../ Razumevajoči ljudje pa po navadi takšne poskuse enostavno preziramo, pristojne institucije pa morajo opraviti svoje. Delati se norca iz ljudi in nič krivih živali pač danes ne bi smelo imeti mesta v družbi."

Andrej Bauman, podjetnik, 30. marec 2022

(9) Ko zardevajo celo Madžari

Igor Napast

"Ob dogajanju, ki ga ob Orbanovi podpori izvaja sedanja manjšinska oblast, zardevajo še prekmurski Madžari. Ali kot je to ob priliki ubesedila ena od znank: "Veš, da sem po materi Madžarka, ampak tega, kar se zdaj v imenu madžarizacije dogaja tukaj, ne podpiram." Največ koristi imajo najbližji krogi narodnostne organizacije in kimavci. Ob podpori državne koalicije, ki potrebuje glas manjšincev, je bil poziv protikorupcijske komisije po odpovedi eni od dveh nezdružljivih funkcij poslanca narodnosti bob ob steno, ki ga je molče podpiral tudi del opozicije. Manjšinski mediji o nepravilnostih ne poročajo, saj so finančno odvisni. /.../ Zato se moramo tudi Slovenci vprašati, ali se bomo prodali za nekaj milijonov forintov. Če je tako, si to, kar dobivamo z madžarskim kapitalom, tudi zaslužimo."

Urška Mlinarič, 21. februar 2022

(10) Prekleto me je strah

Epa

"Grožnje z jedrskim orožjem ne prihajajo iz Kijeva niti iz Bruslja ali Washingtona, ampak izključno iz Moskve. Temu je treba narediti konec. Odločno, a s hladno glavo. Pot do miru zahteva jasno in prepričljivo sporočilo, da jedrsko izsiljevanje, kaj šele uporaba jedrskega orožja, Putinovemu režimu ne more biti v korist. Da to ni možna pot do zmage njegovih imperialističnih ambicij, ampak lahko prinese zgolj usodni pospešek neizogibnemu koncu njegovega teroriziranja sosednjih držav, ruskih državljanov in sveta. Ponovno smo v situaciji, v kateri se moramo odločiti, ali in kako se bomo zoperstavili fašističnemu zlu. Od tega, kje bomo potegnili črto, ni odvisna le prihodnost Ukrajine, ampak prihodnost vseh nas."

Matjaž Gruden, 11. oktober 2022

(11) Pismo samemu sebi (14): Res smo šli v p.... m...., na zidove pokopališč lepimo predvolilne plakate

Igor Napast

"V ljubljanski galeriji Vžigalica in kmalu tudi na Vodnikovi domačiji je oziroma bo na ogled razstava Zgodilo se je čisto blizu nas, posvečena trideseti obletnici prihoda pregnancev iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo. Ob njej sem naletel na zapis igralca Davorja Janjića. Zadeva je neizmerno zabavna, zato jo bom navedel kar v celoti.

"Prvič, ko sem prišel v Ljubljano, se je avtobus ustavil na semaforju pri kopališču, kjer sem videl napis Kopališče Ljubljana. Seveda nisem znal slovensko in sem mislil, da je tam britof. Tam so bile tudi reklame in sem si rekel: Slovenci so šli res v pizdu mater, reklame dajejo na pokopališče."

Kombinacija mimobežnega pogleda z avtobusa in neznanja jezika, ki ima za rezultat ljubko pomoto. Strašljivo je, ko ta simpatična anekdota trideset let pozneje pridobi še kako resno dimenzijo."

Boštjan Narat, filozof in glasbenik, 7. april 2022

(12) Če kdo, bi lahko bil Logar novi Pahor. Ampak zakaj ne bo?

Robert Balen

"Da bo Logar mehek in prijazen, konstruktiven kandidat trde in nepopustljive, razdelilne in konfliktne stranke, je vidno tudi iz mnogih drugih podrobnosti. Da mu bo vzornik Pahor, je bilo na njegovi tiskovni konferenci — kje drugje kot pod osamosvojitveno lipo — mogoče razbrati tudi iz dejstva, da je kakih petindvajsetkrat uporabil besedo "inkluzivno" in njene izpeljanke in še cel kup sinonimov iz spravaške semantične paradigme (brez omembe Hude jame, seveda). Vse v duhu tako zaželenega povezovanja tako razdeljene Slovenije."

Marko Crnkovič, 5. julij 2022

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta