(TOTI LIST) Revolucionarno kaljenje

Hatjaž Man
18.11.2019 08:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Natalija Jurše

"Kakšen dogodek, koliko mladih na enem mestu in vsi govorijo zelo pametne zadeve. To je neverjetno," so bili prvi odzivi obiskovalcev nedavnega dogodka, na katerem se je avtor tega prispevka znašel slučajno, saj je bil ravno na poti v državni zbor, ko ga je na Slovenski cesti ustavila nepregledna množica mladih, nad katerimi so se v soncu bleščali tudi rdeči baloni. "Lepo je slišati, da mlade zanimajo dogodki v Kataloniji, da razmišljajo o razvojni in zeleni prihodnosti države, da jim ni vseeno, kako se obračata družba in Zemlja," je pripomnil starejši gospod, ki je stal ob ograji in čakal na začetek prireditve, za katero je bilo takoj jasno, da gre za pomemben, a nenapovedan politični dogodek. Ne nazadnje smo pod belim šotorom, v katerem so prostovoljci z vso skrbnostjo urejali seznam prisotnih, opazili tudi predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana. S palicama za nordijsko hojo v rokah je ravnokar dajal izjavo za Večer. "Tudi marsikateri naš član vidi v Levici neko obliko Mladega foruma Socialnih demokratov, kjer se mladi ljudje revolucionarno kalijo, da potem sprejmejo družbo kot celoto. Pri vsakem ukrepu je namreč treba družbo opazovati kot celoto," smo prisluhnili pametnim besedam, ki jih je predsednik državnega zbora zaupal Večerovemu notranjepolitičnemu novinarju in kritičnemu opazovalcu tekaških prireditev v Sloveniji Erošu Usihu.

Vidna napetost

Nedaleč stran smo pred televizijskimi kamerami zagledali tudi vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana z rdečo čepico na glavi. Pred začetkom prireditve je bil vidno napet. "Da lahko organiziramo tako pomemben dogodek, se lahko zahvalimo našim sponzorjem, zlasti podjetju Petrol, kjer je zaposlenih veliko naših članov. Ni jim vseeno za prihodnost naše velike družine, ne nazadnje so tudi mojemu družinskemu podjetju lani nakazali 275.000 evrov. Že 20 let sodelujemo s Petrolom, zato bom to priložnost izkoristil tudi za to, da se jim še enkrat zahvalim za podporo. Naj živi delavski razred, naj živi zelena prihodnost," je Han pojasnjeval novinarski ekipi, ki je dogodek izkoristila za pripravo prispevka o delovanju protikorupcijske komisije. Na prireditvi ni manjkal niti prvi obraz Levice Luka Mesec. "Naših odnosov s Socialnimi demokrati ne bom več komentiral. Padla je zadnja domina, konec je. Kaj se bo zgodilo, boste sami videli, morda že na tokratni prireditvi, ki smo jo tudi v Levici podprli. Preveč je odprtih vprašanj, čas je, da se mladi sami odločijo, kako in s kom naprej," je bil skrivnosten Mesec ravno v trenutku, ko se je mimo njega sprehodil zunanji minister katalonske regionalne vlade Alfredo Bosch, častni gost prireditve. Nista se pozdravila, izmenjala sta si zgolj pomežika, kar je od daleč opazil tudi Han, ki je nemudoma pogledal Židana in zmajal z glavo.

Nervozne minute

Napetost na Slovenski cesti je naraščala, na dogodek sta prispela tudi evropska poslanca Tanja Fajon in Milan Brglez, do začetka prireditve je mlade ločilo zgolj še nekaj nervoznih minut. "Ker je v Sloveniji politična kultura na izjemno nizkem nivoju in ker se številni ne zavedajo pomembnosti transparentnosti v politiki, smo se udeležili tega dogodka," je med zbrano množico še sporočil mladi obiskovalec Andrej Omerzel, ko je napetost presekal glasen pok iz štartne pištole. Zaslišalo se je vreščanje, rdeče balone je odpihnilo proti soncu, mladi so v trenutku zapustili Slovensko cesto. A že po nekaj minutah od uradnega začetka je na prireditvenem prostoru, še posebej pa pod belim šotorom, zavladala panika. "Moja hčerka je ob Fajonovi, Pahorjev Luka je tudi tukaj. Kje pa so ostali? Kot mi trenutno javljajo z naše razvojne in zelene trase, nikogar ni več na naši začrtani poti," je pred predsednikom stranke Dejanom Židanom besnel Matjaž Han. "Dejan, a nisi ti rekel, da je taka dinamika potrebna, ker naj bi mlada generacija nekoliko zaspala pri bolj progresivnih temah?" je nadaljeval in svoj pogled usmeril v glavnega tajnika SD Dejana Levaniča.

Popustili živci

"Pa kaj je zdaj to? Kje je Mladi forum?" so živci dokončno popustili Židanu. Postalo mu je jasno, da so skrenili z njegove poti. Odšli. Da bo SD morda postala nova upokojenska stranka. In vse to se dogaja prav na dan, ko so ankete pokazale, da jih je prehitela NSi in da Levica, v nasprotju z njimi, ne izgublja odstotkov podpore. "Ne skrbi, Dejan," je do Židana pristopil Mesec, "očitno je, da so krenili v našo smer, mi vendarle še nismo stranka kapitala tako kot vi. Ampak na koncu koncev - mi smo eno in isto." Židan ga je samo srepo pogledal, jezno brcnil rdeči srček in pri sebi momljal nekaj o generacijskem prepadu. Ko to poročamo, še ni jasno, kam je odtekel Mladi forum.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta