(TOTI LIST) Šokantno - krščanski demokrati podprli levičarja!

Anže Tonin
02.11.2022 08:45

Odločitev NSi, da bodo podprli Logarja, je ne samo med članstvom, temveč tudi v širši javnosti naletela na šok, osuplost, nejevero in tudi jok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tonin se sooča z ostrimi kritikami v lastni stranki
Fotomontaža Toti list

Nova Slovenija nikoli ne razočara. Po izjemnem rezultatu v prvem krogu predsedniških volitev, ko je Janez Cigler Kralj odpiral teme, ki si jih v Sloveniji upa zgolj še Aleš Primc z Metko Zevnik, poveličeval prejšnjo Janševo vlado in kritiziral Golobovo koalicijo, zlasti pa Levico, čeprav, kot je večkrat poudaril na soočenjih, nerad govori o drugih, temveč o sebi, ter na koncu zbral vsega 4,36 odstotka glasov in tako zasedel odlično predzadnje mesto, je vodstvo stranke pripravljeno na nove zmage. Prepričano je namreč, da je njen kandidat povečal vidnost NSi, okrepil njeno prepoznavnost in javno podporo, zaradi česar bodo v drugem krogu predsedniških volitev podprli Anžeta Logarja.

Ta odločitev pa je ne samo med članstvom NSi, temveč tudi v širši javnosti naletela na šok, osuplost, nejevero in tudi jok. Tako je denimo članica NSi, še pred tem pa članica SLS + SKD in pred tem med prvimi člani SKD, Jožefina T. Listič iz Kopra med sunkovitim hlipanjem našim reporterjem dejala: "Matejčka sem imela tako rada. Ko je nagnal Ljudmilo Novak, sem ploskala, ker se mi je zdelo zelo lepo, da mladi, sveža kri, prevzemajo našo ljubo stranko! In zdaj? Naš Matejček je podprl Logarja! Kako je to mogoče? Od kdaj je naša stranka skrenila s poti, ki sem jo pomagala tlakovati? Kaj ne hodi več v cerkev?"

Z daljšim pismom se nam je oglasil tudi eden ustanovnih članov NSi s štajerskega konca, ki pa ne želi biti imenovan, saj ne želi izgubiti funkcij v strankinih organih. "Čujte, resno sem razmišljal o odstopu in izstopu iz stranke! Ampak imam sina, ki bi lahko nekoč postal šef Darsa, pa sem malo stisnil zobe. Ampak poslušajte, pa saj ne moremo podpreti Logarja! Sumim, da na Tonina vplivajo sile kontinuitete, morda celo udbomafija. Čutim tudi Kučanovo roko. Čudim se, da naši kadri na RTV Slovenija nič ne poročajo o tem škandalu. Vi ste naše zadnje upanje," je med drugim zapisal.

Kaj se je torej zgodilo, od kod tako siloviti protesti v stranki in začudenje v širši družbeni skupnosti? Spomnimo, predsednik NSi Matej Tonin je še nedolgo nazaj ugotavljal, da je Anže Logar s svojim pristopom v predsedniški tekmi "odrinil globoko proti sredini oziroma levi sredini". Kako se je torej lahko zgodilo, da stranka globokih krščanskih korenin, ki se je vedno umeščala na desnico, zdaj nenadoma podpre levičarskega kandidata? S tem vprašanjem smo se obrnili na več vidnih članov stranke, vendar nihče od njih ni bil razpoložen za pogovor. "Če je naš Matej v času ministrovanja poziral na tankih, lahko zdaj rečemo, da je padel pod tank. Tega, da bo NSi s podporo Logarju pristala na levi strani političnega prostora, nisem pričakoval," nam je tiho dejal eden od tesnih Toninovih sodelavcev.

Spet drugi je bil bolj prizanesljiv: "Dobro veste, da se NSi pod Toninovim vodstvom poskuša otresti slovesa desne stranke in da se želimo premakniti na sredino. In da venomer ponavljamo, da smo za povezovanje z vsemi, ki želijo dobro naši domovini. Občutek imam, da Logar, čeprav je z levega pola, želi Sloveniji dobro. To, da ga podpremo, je tudi znak, da znamo biti odprti, povezovalni, v moji bivši stranki SLS bi celo rekli, da gradimo mostove. V tej luči lahko razumete našo podporo kandidatu z leve." Glede na to, kako je Tonin iskren in načelen na svoji politični poti, ni vrag, da se bo ob naslednji priložnosti povezal tudi s hudičem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta