Tožba proti državi: STA na sodišču zahteva izplačilo mesečnih nadomestil, a sodba se lahko še močno zavleče

Anže Lebinger, Dnevnik
13.10.2021 18:19
STA toži državo in njenega predstavnika, Ukom, zaradi neplačila za opravljeno javno službo tiskovne agencije. Na okrožnem sodišču so združili štiri zahtevke za izvršbo izplačil mesečnega nadomestila v skupni vrednosti 676.000 evrov. Sodišče bo odločilo o zadevi najpozneje do začetka decembra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Kozinc in Bojan Veselinovič sta prepričana, da bo sodišče dalo prav STA.
Luka Cjuha/dnevnik

Na oddelku za gospodarsko sodstvo okrožnega sodišča v Ljubljani je danes potekala glavna obravnava v tožbi STA zoper državo in nje nega predstavnika Ukom. Sodnica Jelka Rozman je bila jasna, da se bo v postopku odločalo izključno o pravnem vprašanju. Zaslišanja prič ne bo. Državno odvetništvo, ki zastopa vladni urad za komuniciranje, je ne glede na to na izrecno željo stranke želelo, da bi v zadevi zaslišali direktorja Ukoma Uroša Urbanijo, ki ga včeraj na sodišču nismo videli. Sodišče je zahtevo zavrnilo, svojo odločitev pa bo torej oprlo na zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA), akt o ustanovitvi STA, poslovni načrt STA za leto 2021 in sedmi protikoronski zakon, ki eksplicitno določa, da mora država v skladu z omenjenim poslovnim načrtom plačevati javno službo STA in da za to ni potrebna sklenitev dodatne pogodbe.

STA pričakuje ugoden razplet

Spomnimo, da je tudi vrhovno sodišče na začetku septembra v sodbi zapisalo, da je država na podlagi omenjenih zakonov kot ustanoviteljica dolžna financirati STA, ki opravlja javno službo. Vlada Janeza Janše kljub jasnim pravnim okvir jem agenciji že 287 dni krši zakonodajo in odreka plačilo, s tem pa je agencijo potisnila v resne finančne težave, s čimer ogroža izplačilo plač zaposlenim in obstoj agencije. "Naravnost perverzno je, da se govori o tem, češ ’kaj jamra ta STA, ki ima še vedno za plače’. Pomagale so nam donacije, pomagali so nam ljudje, prodali smo tri terjatve, tis kovna agencija pa je zdaj v rokah tistega, ki govori o stečaju, nič pa ne naredi za to, da bi poravnal svo je obveznosti," je bil do vladnega sprenevedanja po obravnavi kritičen Bojan Veselinovič, ki je po neuspešnih pogajanjih z Ukomom glede letošnjega financiranja STA konec prejšnjega meseca odstopil z mesta direktorja, funkcijo pa opravlja še do 30. oktobra.

"Situacija je po današnji odločitvi več kot jasna, saj je sodnica povedala, da gre izključno za pravno vprašanje. Torej za odločanje na podlagi pravne ureditve, ki velja in je veljala tudi v tistem času, na katerega se nanašajo zahtevki," je sicer Veselinovič komentiral današnji potek na sodišču. Podobno je dogajanje v dvorani ocenil tudi zastopnik STA Miha Kozinc. "Dejansko stanje je popolnoma jasno. Pravno pa vprašanja, ne glede na to, da si gospod direktor Ukoma to najbrž močno želi, ne bo mogel spremeniti." In dodal: "V zakonu jasno piše, da mora država ne glede na pogodbo plačevati javno službo STA, ki jo izvaja. Ker se tega ne drži in ima očitno svoj pogled na to, moramo hoditi na sodišče."

Sodni epilog bi lahko zavlekle pritožbe

Sodnica Rozmanova je sicer dejala, da bo sodišče odločilo predvidoma do konca novembra oziroma začetka decembra. Ne glede na to, ali bo sodišče ugodilo STA, pa nato obstaja možnost pritožbe, pri čemer bi o zadevi na naslednji stopnji odloča lo višje sodišče. Neuradno se lahko tako zadeva zavleče krepko v naslednje leto. "Ukom se je pritožil še na vsak naš pravni korak, izrabil je tudi najdaljše možne roke," da zgodba z odločitvijo po tokratni sodbi nikakor ne bo zaključena, ocenjuje tudi Veselinovič. A če se vladi oziroma Ukomu nikakor ne mudi, je na drugi strani seveda vprašanje, koliko časa na plačilo, ki ji po zakonu pripada, še lahko čaka slovenska tiskovna agencija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta