Tretji val zahtevnejši od drugega? Gantar tudi pojasnil, zakaj je vlada odpravila obvezno nošenje mask na prostem

A.L.
15.12.2020 11:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je na novinarski konferenci opozoril, da še zdaleč nismo izven nevarnosti epidemije. Do trimestnega števila zasedenih bolniških postelj nam še veliko manjka, zdravstveno osebje je še vedno obremenjeno, odloženo je tudi zdravljenje vseh tistih, ki niso okuženi s koronavirusom.

Gantar je opozoril, da pri sprejemanju posameznih omilitev ukrepov niso pozabili na otroke. Kot pravi, so jih namenoma izpustili iz kakršnihkoli sprememb, vse to pa le zato, da jih v tem času ne izpostavljajo še večji nevarnosti. Zagotovil je, da bodo po novem letu lahko začeli s poukom in druženjem. To bo veljalo vsaj za vrtce, najmlajše šolarje in otroke s posebnimi potrebami.

Maska je ključna

Minister je spomnil tudi na zaščitne maske, ki so ključno orodje za zajezitev virusa. Nespoštovanje tega ukrepa je povezal z nerazumevanjem, ob tem pa poudaril, kako pomembno je, da z maskami prekrijemo nos in pazimo na njihovo kvaliteto. Spomnil je, da virus širijo tudi ljudje, ki ne kažejo simptomov, zato je dosledna uporaba mask še posebej pomembna v zaprtih prostorih. Skrbi ga, ker mask pogosto ne nosijo predvsem na delovnih mestih, medtem pa največ okužb beležijo prav med delovno aktivnimi ljudmi.

Za razliko od zaprtih prostorov nošnja maske na prostem ob ustrezni varnostni razdalji bistveno ne prispeva k preprečevanju širjenja epidemije, zato se je vlada odločila odpraviti obvezno nošenje maske na prostem.

Kar se tiče prihajajočih praznikov pa - Gantar pravi, da zahtevajo veliko previdnost, boji se jih cela Evropa, saj lahko pomenijo začetek tretjega vala. Spomnil je na martinovo, za katerega sam ni pričakoval, da bo pri nas prineslo povečanje števila okužb, a se je na koncu zgodilo prav to. Zato je tokrat previdnost še toliko pomembnejša, ukrepi za čas praznikov bodo sprejeti, kakšni, pa bodo odločali jutri in v četrtek. Gantar je ob tem spomnil, da posamezne napovedi kažejo, da bi tretji val utegnil biti še zahtevnejši od drugega.

Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih, je dejal. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi "najmanj škodljivo".

Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, "seveda ob vseh previdnostnih ukrepih". Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Ob tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kak dan preživimo v samoizolaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta