Turiste na Hrvaškem so ob dvigih gotovine in ob plačevanju s karticami vznemirila SMS obvestila o pribitkih

Banke zagotavljajo, da se stroški pri transakcijah s karticami zaradi novih obvestil o pribitkih niso spremenili in da gre le za razliko med uradnim tečajem ECB in menjalnim tečajem banke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SMS, ki ga prejmete ob dvigu na Hrvaškem, ne pomeni, da bi stranki karkoli dodatno zaračunali, mirijo banke. 
Bojan Velikonja

Slovenske turiste na Hrvaškem so ob dvigih gotovine pri bankomatih in ob plačevanju s karticami vznemirila obvestila bank o pribitkih na menjalni tečaj ECB. V bankah pojasnjujejo, da je z aprilom začela veljati evropska uredba, po kateri morajo po vsaki opravljeni transakciji v državah, katerih nacionalna valuta ni evro, elektronsko razkriti pribitek na menjalni tečaj ECB. Zagotavljajo, da se stroški pri transakcijah s karticami zaradi tega niso spremenili.

"Doslej smo bili pri dvigih denarja pri hrvaških bankomatih vselej pozorni, ali gre za izplačilo s konverzijo ali brez konverzije, letos pa tega ni več. Zdaj na Hrvaškem ponujajo 'lokalno' oziroma 'domačo valuto', ob vsakem dvigu na bankomatu ali pri plačilu storitve s kartico v gostilni ali trgovini pa zaračunajo tudi pribitek," nam je povedala komitentka Unicredit Banke, ki je pred dnevi dopustovala na Hrvaškem.

Kot je dejala, je od banke prejemala SMS-e, v katerih so ji na primer sporočali, da "pribitek na referenčni tečaj Evropske centralne banke ob pretvorbi iz EU/EEA valute v EUR znaša 0,66 odstotka". Višina pribitka se je pri posameznih transakcijah razlikovala, ni pa ji uspelo razbrati, na podlagi česa.

Banke morajo obvestiti uporabnika

V Unicredit Banki so povedali, da sta dvig pri bankomatu in plačilo na POS-terminalu s konverzijo enaka plačilu v domači valuti, torej v evrih, brez konverzije pa plačilu v lokalni valuti, v tem primeru v hrvaških kunah. Glede pribitkov pa so pojasnili, da je 19. aprila začela veljati spremenjena evropska uredba o nadomestilih za čezmejna plačila v EU in nadomestilih za pretvorbo valut, ki določa, da morajo banke po vsaki opravljeni kartični transakciji pri bankomatu, preko spleta ali na prodajnem mestu v državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP), katerih domača valuta ni evro, imetnike kartic z brezplačnim SMS-om obvestiti o zaračunanem pribitku pri pretvorbi valute v evro glede na zadnji razpoložljivi referenčni tečaj Evropske centralne banke (ECB). Takšne države so Bolgarija, Hrvaška, Madžarska, Češka, Poljska, Romunija, Švedska, Islandija, Liechtenstein, Danska in Norveška.

Andrej Petelinšek

Kot so pojasnili v Združenju bank Slovenije (ZBS), bo imetnik kartice obvestilo prejel samo, če bo uporabil menjalni tečaj banke izdajateljice. Če bo namreč transakcijo pretvoril trgovec ali operater bankomata, bodo devizni tečaji verjetno drugačni. Kadar imetnik kartice izbere valutno menjavo na POS-terminalu ali bankomatu, pa je z menjalnim tečajem seznanjen že na sami plačilni napravi, pri čemer mora svoje strinjanje z izvedbo valutne menjave tudi izrecno potrditi, še pojasnjujejo v združenju.

V bankah zagotavljajo, da obvestilo o pribitku ne pomeni, da bi stranki karkoli dodatno zaračunali, novost je le obveščanje prek SMS-ov, v katerih je podana informacija o razliki med menjalnim tečajem banke in menjalnim tečajem ECB. Odstotek prikaza pribitka pa se, kot dodajajo, dnevno spreminja zaradi dnevnih sprememb tečajev. Kot so še dejali, imajo na svojih spletnih straneh tudi kalkulator za pretvorbo valut, s katerim lahko stranke informativno preverijo menjalne tečaje. Da ne gre za spremembe v poslovanju ponudnikov plačilnih storitev in uvajanje novih nadomestil, so nam potrdili tudi v drugih bankah in Banki Slovenije.

V centralni banki so pojasnili, da so spremembe uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU o čezmejnih plačilih v uniji nastale "zaradi pomanjkanja preglednosti in primerljivosti nadomestil za pretvorbo valut in povečevanja tveganja, da bodo plačniki izbrali dražje možnosti pretvorbe valut". Z njo so torej, kot pravijo, želeli zgolj izboljšati obveščenost potrošnikov.

Bolje dvig gotovine oziroma plačilo s kartico v lokalni valuti

Ker so menjalni tečaji v menjalnicah in bankah na Hrvaškem različni, v združenju bank priporočajo, da se pred menjavo gotovine pozanimamo o veljavnih tečajih. Potrošnikom svetujejo uporabo plačilnih kartic na mestih, kjer se tuja valuta v evro preračuna po menjalnih tečajih kartičnih sistemov Mastercard in Visa, saj so ti tečaji praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic.

Pri dvigih gotovine pri bankomatih in plačevanju s kartico na POS-terminalih ima potrošnik vedno dve možnosti: dvig gotovine oziroma plačilo s kartico s konverzijo ali pa dvig oziroma plačilo v lokalni valuti. Če izberete dvig ali plačilo s konverzijo, bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj banke, ki je lastnica bankomata, in bo v večini primerov neugoden za stranko. Če izberete dvig ali plačilo v lokalni valuti (torej brez konverzije) in menjavo izvede slovenska banka, pri kateri ima stranka račun, pa bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank oziroma drugih podjetij (na primer podjetja ATM), ki so lastniki bankomata ali ponudniki POS-terminala. V združenju bank in bankah zato imetnikom kartic svetujejo, da izberejo dvig gotovine oziroma plačilo s kartico v lokalni valuti brez konverzije.

Ob tem je treba biti posebno pozoren na morebitne dodatno zaračunane stroške enkratnega nadomestila za dvig gotovine oziroma pribitek na menjalni tečaj (če se odločite za valutno konverzijo). Ta dva stroška se sicer lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem privoljenju imetnika kartice. Stroški nadomestila za dvig gotovine in konverzija z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj se lahko pojavita tudi znotraj iste transakcije, zato strankam svetujejo, da pozorno spremljajo sporočila na bankomatih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta