Tveganje za okužbo z virusom na globalni ravni je visoko, Slovenija je pripravljena na sume okužb

Franja Žišt Franja Žišt
27.01.2020 19:34

Zaradi novega koronavirusa se je sestala koordinacijska skupina za nalezljive bolezni, ugotavljajo, da je Slovenija pripravljena na morebitne sume okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potniki z maskami na obrazu na letališču v Pekingu 
Thomas Peter

Medtem ko so na Dunaju ovrgli oba prva suma okužbe z novim koronavirusom, so hkrati pri dveh avstrijskih državljanih, ki sta se vrnila iz Kitajske, zaznali nov sum, popoldne pa so ga zabeležili še v Celovcu. Svetovna zdravstvena organizacija je medtem sporočila, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko.

"Pričakujemo primere sumov na okužbe"

Na slovenskem ministrstvu za zdravje se je zaradi novega koronavirusa sestala koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. "Pogledali smo situacijo, ukrepe, ki smo jih že izvedli, in se dogovorili za nekatere nove. Spremljamo situacijo in sodelujemo z vsemi evropskimi državami in svetovno zdravstveno organizacijo v mrežah obveščanja. Naši ukrepi na področju svetovanja potnikom, na področju navodil zdravstvenih delavcem, na področju informiranja splošne javnosti so primerljivi s tistimi, ki jih sprejemajo tudi druge evropske države," je razložila direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec. Dodala je, da je pomembno, da smo pripravljeni, ker lahko pričakujemo nove primere sumov na okužbe.

Najpomembnejša je higiena rok

Predstojnica infekcijske klinike ljubljanskega kliničnega centra dr. Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so se s podobnimi okužbami, kot je koronavirus, srečali že v preteklosti: "Koronavirusi niso nekaj zelo novega, ni pa nam še povsem jasno, kako se bo novi virus obnašal. Za zdaj je videti, da ogroža predvsem ljudi, ki imajo motnje v imunskem sistemu, ki so sicer bolj krhki, kronično bolni." Tatjana Lejko Zupanc je še povedala, da bodo zaposleni v zdravstvu osvežili znanje o ravnanju v primerih morebitnih okužb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta