Tvitanje Janeza Janše: Trumpistična komunikacijska strategija

Uroš Esih Uroš Esih
17.06.2020 06:30

Z agresivnim tvitanjem predsednik vlade provocira politične nasprotnike, ki se ukvarjajo z njim in s temami, o katerih tvita, hkrati pa mobilizira svoje podpornike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša s tviti komunicira in provocira. 
Robert Balen

Vse od nastopa nove vlade se večji del javnosti pretežno ukvarja s predsednikom vlade Janezom Janšo, predvsem z mnenji in interpretacijami dogodkov, ki jih neprestano izraža predvsem na družbenem omrežju Twitter. Redne objave praviloma vedno dobijo pospešek s poobjavami na internetu, v elektronskih in časopisnih medijih.
"Janša in SDS imata izrazito dvotirno strategijo komuniciranja. En tir je twitter, drugi tir pa so množična občila. Janša je na twitterju dobesedno drug človek kot na primer na RTV Slovenija. Najbolj slikovito se to vidi, ko na twitterju o RTV Slovenija zapiše marsikatero gorko, na javni televiziji pa precej spodobno oziroma državniško odgovarja na vprašanja novinarjev," pravi dr. Andraž Zorko, raziskovalec javnega mnenja in politični analitik iz agencije Valicon.
S tviti postavlja politično agendo
Druga funkcija včasih zelo agresivnega Janševega tvitanja je po njegovem provokacija nasprotnikov, ki se ukvarjajo z njim in s stvarmi, o katerih tvita, ne pa z zares pomembnimi temami v državi. "Na ta način Janša določa politično agendo v Sloveniji," je prepričan Zorko. V Sloveniji je na Janševo komunikacijsko strategijo prvi začel opozarjati koordinator Levice Luka Mesec. Namesto da bi se politika ukvarjala z vprašanji, kot so naraščajoča brezposelnost, gospodarska kriza, ki sledi epidemiji, nastajanje demografskega sklada in vzpostavljanja demografskega urada, kadrovske menjave in investicijski načrt, vreden pet milijard evrov, ki ga pripravlja vlada, se celotna država ukvarja z Janševimi tviti.

Andraž Zorko: "Radikalni podporniki so na neki način odvisniki."
Miloš Čirič: "Zaletavost z leve strani mu pomaga." 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta