TVS bo prekinila vsakršno sodelovanje z Mladino, Urbanija bi zoper Eugenijo Carl sprožil disciplinski postopek

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
17.08.2022 11:00

Na Kolodvorski so se odzvali na uvodnik v Mladini. Kaj pa pravi Grega Repovž?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija ob Petru Gregorčiču, predsedniku programskega sveta, na zahvalnem srečanju, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše.
Vlada

"Z razočaranjem ugotavljamo, da je tokratni uvodnik Grege Repovža, odgovornega urednika Mladine, prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru, še zlasti za četrto vejo oblasti, ki bi morala opozarjati, ne pa spodbujati sovražni govor in hujskanje," sporočajo s Kolodvorske in dodajajo, da obsojajo "vsakršne napade, sovražni govor in neprimerno besedno obračunavanje, ki nimajo in ne smejo imeti prostora v nobeni demokratični družbi".

Ob tem so še zapisali, da se je zato "direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija na podlagi sklepa kolegija direktorja TV SLO odločil, da bo TVS prekinila vsakršno poslovno sodelovanje z Mladino, vodstvo RTV Slovenija pa bo s strokovnimi službami proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev". ​Spomnimo, vodja pravne službe na Radioteleviziji Slovenija je nedavno postal Drago Zadergal, ki je v preteklosti opravljal različne funkcije kot član stranke SDS.

Pravne posledice so sicer na Kolodvorski omenjali tudi v začetku junija, ko smo v Večeru z uradnimi podatki razkrili katastrofalno gledanost oddaje Panorama. "Takšna objava lahko škodi ugledu javnega zavoda RTV Slovenija in bi lahko v prihodnje imela tudi pravne posledice," so nam med drugim glede objave podatkov o gledanosti sporočili s Kolodvorske.

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič/RTVS

Kakšen odnos imajo do drugih medijev na Kolodvorski, odkar največjo medijsko hišo v državi vodi Andrej Grah Whatmough, so na javnem servisu pokazali že ob začetku tega leta. "V informativnem programu TV Slovenija so od novega leta naprej presenečeni: novinarji so želeli, kot vsak delavnik, pregledati dnevno časopisje, ki ga nujno potrebujejo pri svojem delu. Ampak zgodilo se je, da od 1. januarja nimajo več naročenega ne dnevnega in tudi ne tedenskega!" je tedaj na svojem blogu zapisal mariborski filozof Boris Vezjak. Ob tem je še dodal: "Doslej smo že večkrat videli, da se je vladajoča politika odločila za radikalne reze pri naročilih časopisja. V času Janševih vlad se je to dogajalo z mediji, ki jim niso ustrezali zaradi prevelike kritičnosti. Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je, recimo, na mariborski občini svojčas odpovedal Večer iz istega razloga. Ampak iz nekakšnega maščevanja si to nespametno privoščijo politiki, ne pa medijske hiše."

Medtem pa je odmevalo poslovno sodelovanje, ki ga je vodstvo RTV Slovenija sklenilo z zavodom Iskreni, izdajateljem Domovine. Ta je namreč maja letos s Kolodvorske prejel slabih 18 tisočakov evrov. "Sodelovanje z zavodom Iskreni se nanaša na oglaševanje, torej na področje tržne dejavnosti, zato vam več podrobnosti v zvezi s poslovnim sodelovanjem ne moremo razkriti," so nam tedaj pojasnili na javnem servisu. Ob tem velja spomniti, da je Televizija Slovenija kasneje prenašala tudi slovesnost, ki jo je taisti zavod pripravil ob dnevu državnosti na ploščadi Parka vojaške zgodovine v Pivki. Zavod Iskreni velja sicer za nekakšen medijski podaljšek politične desnice, zlasti stranke Nova Slovenija.

Kot lahko razberemo v aplikaciji Erar, je Radiotelevizija Slovenija julija letos dobrih deset tisočakov nakazala tudi Novi24TV, ki velja za medijsko izpostavo stranke SDS. Podoben znesek je bil nakazan tudi februarja 2018.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta