UKC Maribor je na robu svojih zmogljivosti, razmišljajo že o šotorskih kapacitetah ali selitvi v športne hale. Operacije le še za poškodbe in tumorje

Igor Selan
05.11.2021 16:15
Situacija v primerjavi z drugim in tretjim valom je bistveno drugačna, država v tem trenutku namreč ni zaprta. Od približno 800 postelj, ki jih imajo na razpolago, jih 500 do 600 potrebujejo za bolnike, ki nimajo covida, in tem limitom se počasi približujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Če bo ta vlak s takšno hitrostjo drvel naprej, se nam kaj lahko zgodi Bergamo," je opozoril strokovni direktor Matjaž Vogrin. 
Andrej Petelinšek

Vodstvo UKC Maribor je danes preklicalo vsa dovoljenja za delo zaposlenih zunaj njihove ustanove, saj je obremenjenost zaposlenih zaradi izjemnega priliva covid bolnikov tako velika, da nujno potrebujejo prav vse razpoložljive kadre. Ob tem razmišljajo tudi že o postavitvi šotorskih kapacitet ali selitvi v športne hale ali druge večje prostore, kamor bi nastanili nove bolnike. "Situacija je res kritična, stvari se odvijajo v neželeni smeri, posebej nas skrbi, da se vse druge dejavnosti UKC počasi ustavljajo," je na tiskovni konferenci povedal direktor Anton Crnjac.

Na poti do Bergama

Zaradi priliva covid bolnikov je tako skorajda povsem ukinjena elektivna dejavnost klinike za kirurgijo, operacijske dvorane so zaradi pomanjkanja anesteziologov odprte samo še za poškodbe in tumorsko dejavnost. "Situacija v primerjavi z drugim in tretjim valom je bistveno drugačna, država v tem trenutku namreč ni zaprta. Od približno 800 postelj, ki jih imamo na razpolago, jih 500 do 600 potrebujemo za bolnike, ki nimajo covida, in tem limitom se počasi približujemo. Kapaciteta, ki je predvidena za našo bolnišnico, je v tem trenutku 40 postelj na intenzivni covid terapiji in 80 za akutne paciente, a bo to verjetno v zelo kratkem času preseženo, kar pomeni dodatno zapiranje običajnih oddelkov in dodatno odpiranje covid oddelkov. Če bo ta vlak s takšno hitrostjo drvel naprej, se nam kaj lahko zgodi Bergamo," je opozoril strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Zmanjkalo bo kadra na drugih oddelkih

V intenzivni covid enoti, kjer je trenutno zagotovljenih 38 postelj, so danes zdravili 36 pacientov, število postelj, ki jih lahko zagotovijo, pa je trenutno 44. Dodatno lahko sicer zagotovijo še 16 intenzivnih postelj, a so pri tem omejeni s kadri. Že zdaj je namreč na oddelek prerazporejenih kar 40 zdravnikov in 91 medicinskih sester iz drugih oddelkov. Pri tem opozarjajo, da bo za bolnike, če bo treba zagotoviti še dodatne postelje, skrbel kader, ki ni nujno usposobljen ali sploh ni usposobljen za delo v intenzivni terapiji. Ob tem bo seveda zmanjkalo kadra na drugih oddelkih UKC. Tak scenarij bi se lahko zgodil že prihodnji teden. "Bojimo se, da drugi bolniki v kratkem več ne bodo mogli priti do potrebnega zdravljenja in da bo treba resno razmišljati tudi o omejitvah javnega življenja," je še povedal Vogrin. Da se o potencialnem lockdownu ne more opredeliti, saj so za to pristojne druge službe, je dodal Crnjac: "Mi zgolj opozarjamo na resnost naše situacije. Verjamem, da vlada in ministrstvo premoreta dovolj razuma, da se bodo odločili tako, da bo za slovensko zdravstvo najbolje."

Pripomb koordinatorja za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelka Kacina niti Crnjac niti Vogrin nista želela komentirati, je pa Crnjac povedal, da bo cepilni center v UKC od jutri ponovno odprt tudi čez vikende: "Žal pa ugotavljamo, da je interes večji za tretjo, poživitveno dozo kot za prvo. Apeliram na ljudi, da se končno zavedo kritičnosti situacije in začnejo upoštevati vsa priporočila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta