Ukrepi proti epidemiji v Sloveniji: Pred jesenjo pripravljajo protokol delovanja

Helena Ponudič Helena Ponudič
06.08.2020 19:00

Neformalna delovna skupina za covid-19 nadaljuje pripravo na mogoč jesenski scenarij epidemije, velik poudarek je na varnosti v socialnovarstvenih zavodih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslednji cilj delovne skupine je povezati vsa navodila ministrstva za zdravlje iz spomladanskega prvega vala z novimi smernicami.
Andrej Petelinsek

Včeraj se je na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) po predahu ponovno sestala neformalna delovna skupina za covid-19, ki bo tudi v prihodnje nadaljevala z oblikovanjem protokola za morebitni naslednji val epidemije v prostorih socialnovarstvenih zavodov. Naslednji cilj delovne skupine je povezati vsa navodila ministrstva za zdravje iz spomladanskega prvega vala z novimi smernicami.

Da se situacija v domovih ne bi ponovila jeseni

Predstavniki delovne skupine, ki je bila sestavljena za oblikovanje protokola, so se včeraj sestali s predstavniki domov, ki so izkusili mnoga soočenja z okužbami v prvem valu, pove po sestanku državni sekretar mag. Cveto Uršič. "Gre za eno izmed številnih srečanj z domovi za starejše in skupnostjo socialnih zavodov. Danes smo predstavili predlog protokola, ki ponovno povzema navodila, ki so bila zavodom že poslana in še veljajo," uvodoma namen sestanka pojasni državni sekretar Uršič. Kot pove, so po predstavitvi protokola spregovorili tudi predstavniki iz domov in pojasnili, kako na osnovi svojih izkušenj vidijo možnosti soočenja z okužbami v morebitnem naslednjem valu epidemije jeseni. "Skupni jezik smo našli na praktično vseh področjih," nadaljuje Uršič, "ker imamo vsi pred očmi položaj stanovalcev in njihovo dobrobit." Tako si delovna skupina v sodelovanju z različnimi domovi prizadeva za preprečitev ponovnih okužb in pravilno ravnanje ob dejanskih okužbah.

Razumejo, da vsi zavodi potrebujejo kadrovsko pomoč

Dorečeni posamezni koraki k zagotovitvi cilja, ki bodo predstavljeni v prihodnosti skupaj s protokolom, so po besedah mag. Klavdije Kobal Straus z ministrstva za zdravje zadovoljivi za vse vpletene. Četudi je bila ob izbruhu epidemije situacija za marsikoga neznana, tudi za socialnovarstvene zavode, je sedaj drugače, verjame. Rešitve, ki so zaradi različnih izvajalcev in uporabnikov sicer mestoma fleksibilne, bodo z nekaterimi koraki kljub temu v veliko pomoč v zgodbi, ki nas morda čaka jeseni, je prepričana Klavdija Kobal Straus, ki pristavi, da so vse dosedanje izkušnje zavodov že implementirane v nove rešitve in da v delovni skupini razumejo, da vsi zavodi med drugim potrebujejo kadrovsko pomoč.

Navodila NIJZ na meji absurda

Spremembe in posodobitev predpisanih higienskih standardov s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa zahtevajo tudi v Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS), v katerem opozarjajo, da je na preizkušnji predvsem glasbeni sektor, neenotna in nejasna navodila NIJZ pa organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup, medtem ko so umetniki na robu preživetja. "Te dni smo na NIJZ in v vednost ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju poslali poziv k spremembam navodil, saj se sprašujemo, zakaj merila niso enaka za vse panoge. Navodila NIJZ za kulturne prireditve so za zdaj nerazumna, če ne celo absurdna, v primerjavi z drugimi gospodarskimi panogami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta