Umiki živil s trgovinskih polic, v katerih so zaznali rakotvorni etilen oksid, se nadaljujejo. Odpoklicali že več kot 150 živil

26.08.2021 06:00
Uprava za varno hrano med drugim vodi inšpekcijski postopek, čaka pa tudi na rezultate analiz 53 različnih vzorcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Europark - Zdravstvo - Zdravje - epidemije - pandemije - Epidemija - Pandemija - Korona virus - Covid 19 - bolezen - virusna obolenja - širjenje bolezni - nakupovalni vozički - voziček - nakup - praznjenje polic - poln voziček - živila - polnjenje zalog hrane - zaloge - hrana - Ilustracija - Tematika - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Odpoklici živil z vsebnostjo etilen oksida in oznako E410 se po Evropi vrstijo že nekaj tednov. Junija je namreč španski proizvajalec sladoledov v okviru internih kontrol v aditivu E 410, ki se uporablja v proizvodnji sladoleda, ugotovil prisotnost rakotvornega etilen oksida. Uporaba tega aditiva je v živilski industriji zelo razširjena, se pa sicer uporablja v majhnih količinah. Zaradi široke uporabe aditiva in tudi razvejane distribucije proizvodov je sledilo ukrepanje na ravni Evropske komisije. Med izdelki domačih in tujih proizvajalcev, ki jih od julija umikajo tudi s polic trgovin po Sloveniji, je največ sladoledov, umikajo pa tudi nekatere sadne jogurte, kefirje, pijače in rastlinske napitke, v četrtek so na seznam dodali veganske palčke. Gre za najbolj množičen umik živil doslej. Seznam se sicer še kar daljša, trenutno je na njem več kot 150 različnih izdelkov.

Etilen oksid se Evropski uniji pri pridelavi hrane ne sme uporabljati, je pa to dovoljeno v nekaterih tretjih državah, kjer evropski proizvajalci lahko nabavljajo svoje surovine. V primeru etilen oksida so proizvajalci uporabljali aditiv, za katerega niso vedeli, da je onesnažen z etilen oksidom. Uporabili so dovoljen aditiv za živila, ki je ustrezal zahtevanim specifikacijam, vendar se je prisotnost problematične snovi v tem primeru odkrila šele naknadno. To se ne dogaja pogosto, lahko pa se zgodi.

Da je etilen oksid genotoksična rakotvorna snov, so pojasnili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Etilen oksid je plin in večino podatkov o vplivih etilen oksida na zdravje ljudi so doslej pridobili pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni preko vdihavanja. Biološka razpoložljivost te snovi je po zaužitju manjša kot pri vdihavanju, a podatkov o deležu absorbiranega etilen oksida po zaužitju ni na voljo. Pri nedavni pripravi toksikološkega profila za etilen oksid so pri ameriški Agenciji za strupene substance in register bolezni ocenili, da so scenariji zaužitja etilen oksida preko hrane, ki bi se pokazali kot resna grožnja zdravju, manj verjetni," so zapisali.

Med proizvajalci, ki so s trga umaknili nekatere izdelke, je tudi ajdovski proizvajalec sladoledov Leone, družba Incom, ki je na svoji spletni strani pred dnevi objavila analizo tveganja glede etilen oksida, v kateri med drugim opisuje, kako je podjetje postopalo od prejema prvih informacij, povezanih s problematiko.

V zaključkih analize družba navaja, da sladoled vsebuje manj kot 0,01 miligrama na kilogram etilen oksida in da tako sam sladoled predstavlja zanemarljivo tveganje v primerjavi z izpostavljenostjo etilen oksidu iz drugih virov. V podjetju poudarjajo, da ves čas delujejo v skladu z zakonodajo in varovanjem zdravja potrošnikov ter da so takoj po prejetju prvih informacij o tveganju ustrezno ravnali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta