Upad gostov opažajo v priljubljeni mariborski kitajski restavraciji, direktor prevoznika GoOpti o preburnih odzivih

Igor Selan Igor Selan
26.02.2020 17:23

V nekaterih podjetjih so se odločili za določene ukrepe, od prepovedi službenih potovanj do zgolj elektronske komunikacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko podjetij je zaradi koronavirusa omejilo potovanja, komuniciranjo po e-pošti in preko videokonference. 
Reuters

Medtem ko se podjetja na meji z Italijo že otepajo težav zaradi koronavirusa, po podatkih Severnoprimorske gospodarske zbornice namreč že nastajajo zamude ali celo odpovedi pri dobavah blaga, običajni dobavni roki pa se podaljšujejo, v Štajerski gospodarski zbornici podobnih težav ne opažajo. "Zaenkrat se na nas ni obrnil še nihče, ni pa izključeno, da se v prihodnje ne bo, saj je Italija tudi za naša podjetja pomemben partner," pravi direktorica Aleksandra Podgornik.
Podobno je tudi na Koroškem. Kot pravijo v jeklarski družbi SIJ Metal Ravne, vpliva koronavirusa še ne občutijo, so pa, kot je povedal glavni direktor Borut Urnaut, vpeljali vse nujne ukrepe. Do nadaljnjega so tako iz previdnosti prepovedali službena potovanja, omejili pa tudi obiske pri njih, vsak obisk iz tujine mora biti najavljen in ga mora odobriti vodstvo, komunicirajo prvenstveno po elektronski pošti in preko videokonference. Italija je eden njihovih pomembnejših izvoznih trgov, zato je zanje ključno, da tam ne bo omejitev, ki bi lahko kakorkoli vplivale na poslovanje. Pri transportu za zdaj nimajo težav. "Tudi pri dobavah ne čutimo problemov, vsak dan pa skrbno spremljamo, kaj se dogaja," doda Urnaut.

Borut Urnaut: "Pri dobavah ne čutimo problemov, vsak dan pa skrbno spremljamo, kaj se dogaja." 
Sij

Posledice v turizmu že vidne

Na negativne vidike po njegovem mnenju pretirane medijske izpostavljenosti oziroma kar panike zaradi koronavirusa pa opozori direktor turistične agencije Galileo 3000 Miran Bende. Odpovedi aranžmajev so po njegovih besedah deležni že vse od trenutka, ko so na dan prišle prve informacije o novem virusu, z njegovim pojavom v Evropi pa se odpovedi še povečujejo. "Dogaja se denimo, da nas ljudje pokličejo in želijo odpovedati junijsko potovanje na Dunaj. Prav bi bilo, da bi vsi skupaj malo zajeli sapo in pridobili verodostojne informacije o virusu. V naši agenciji smo zato že v ponedeljek na spletni strani objavili vse res relevantne, strokovno podprte informacije o tem, kaj je koronavirus in na kaj je treba biti pozoren, ko potujemo v tujino, vključno s Kitajsko, pojasnimo pa tudi, kakšne so možnosti zavarovanja rizika odpovedi. Menim, da ni nobene potrebe, da bi zdaj čez noč kvaliteta življenja padla na najnižji možen nivo. Žal ljudje danes očitno nimajo časa, da bi se primerno pozanimali, ampak izbirajo najbolj udarne naslove in članke, v katerih dobijo popačeno sliko, in potovanja odpovedujejo iz res neracionalnih razlogov. Bojim se, da se bodo manj odločali tudi za potovanja za 1. maj in druge praznike, kar bo prineslo resne finančne posledice."

Miran Bende (na fotografiji levo): "Dogaja se, da nas ljudje pokličejo in želijo odpovedati junijsko potovanje na Dunaj." 
Andrej Petelinšek

Upad gostov v kitajskih restavracijah

Da so odzivi ljudi preburni, meni tudi direktor prevoznika GoOpti Marko Guček: "Večina Slovencev na srečo ni odreagirala tako panično kot Italijani, v Italiji beležimo res konkreten padec števila uporabnikov, v Sloveniji še ni tako velik. Mi še naprej opravljamo vse prevoze kot prej, tudi na italijanska letališča. Naši vozniki imajo že od januarja vsa potrebna navodila in zaščitno opremo. Verjamem, da se bo situacija v nekaj tednih stabilizirala. Finančne posledice zanesljivo bodo, zato pripravljamo različne scenarije, da se pripravimo na vse možnosti."

Marko Guček
Goopti
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta