Urad za demografijo odprli v prostorih nekdanje Probanke

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
12.04.2022 18:38

"Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, tudi urada za demografijo ne bi potrebovala," je ob odprtju urada v Mariboru poudaril premier Janez Janša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostore Urada za demografijo v Mariboru sta odprla premier Janez Janša in v.d. direktorja Danilo Lončarič.
Igor Napast

"Še leta 1950 se je v Sloveniji rodilo več kot 35.000 otrok. V zadnjih letih je ta številka padla pod 20.000. To je verjetno najbolj nazorna razlaga tega, zakaj smo danes tukaj. Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, tudi urada za demografijo ne bi potrebovala," je v nagovoru ob odprtju urada za demografijo v Mariboru danes poudaril premier Janez Janša.

Krepiti medgeneracijski dialog

Slovenija zaradi padanja števila rojstev in staranja prebivalstva sodi med najbolj starajoče se družbe na svetu, kar prinaša številne izzive. Demografske spremembe se bodo odražale na trgu dela, vpliv pa bodo imele tudi na zdravstveno in pokojninsko blagajno kot tudi sistem izobraževanja in socialne varnosti. Za uspešno soočanje z demografskimi izzivi bo potreben družbeni konsenz o nujnih družbenih spremembah na vseh ravneh, če želimo ohraniti ustrezno kvaliteto življenja ter starejšim omogočiti varno in dostojno starost.

"Urad za demografijo je vlada ustanovila za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje aktivnosti demografskega preporoda Slovenije. Spoprijemanje z demografskimi spremembami in demografskimi izzivi, ki jih doživljamo v tem času in ki nas čakajo v prihodnje, mora biti strateško, celostno in vztrajno," je poudaril Danilo Lončarič, vršilec dolžnosti direktorja urada. Po njegovih besedah je med drugim treba krepiti medgeneracijski dialog, medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje, "spodbujati družinsko življenje, lepote materinstva in očetovstva ter veselje do življenja, saj na področju rodnosti ni primerljive alternative kot družina, materinstvo in očetovstvo".

Janša: Primera dobre prakse sta Francija in Madžarska

Za korenite obrate v smislu demografskega buma bo treba spremeniti miselnost, je poudaril tudi Janša, česar sicer ni mogoče doseči čez noč, a je možno, in kot primera dobre prakse omenil Francijo in Madžarsko. Statistika kaže, da je slovenska ženska z otroki najbolj obremenjena v Evropi. Poleg službe in skrbi za otroke je njena tudi skrb za starejše, ki čakajo na prosto mesto v domovih, je izpostavil, zato si je vlada v zadnjih dveh letih prizadevala za več investicij v domove za starejše. Pomembno sporočilo novoustanovljenega urada je po njegovih besedah tudi to, "da ni nujno, da so vse državne institucije v Ljubljani".

Sklad ima prostore v stavbi nekdanje Probanke, na Trgu Leona Štuklja 12, kamor je bila načrtovana tudi selitev mariborske upravne enote. Župan Saša Arsenovič je dejstvo, da ima urad sedež v Mariboru, označil za "kamenček v mozaiku decentralizacije države". Verjame, da bodo temu sledili še drugi.

Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, njegovo delovanje pa večkrat prestavila. Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice, pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki bo odgovoren vladi. Oktobra lani je bil za vršilca dolžnosti direktorja urada imenovan Danilo Lončarič, za namestnico direktorja je imenovana nekdanja poslanka SLS Jasmina Opec Vöröš, svoje pisarne v novem uradu pa imajo tudi Aleš Primc, Franci Donko, Jon Petek, Gašper Pečar in Andreja Potočnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta