Urbanija bi nemudoma razrešil Veselinoviča. Kaj so na vladne očitke že večkrat odgovorili na Slovenski tiskovni agenciji

DR
16.03.2021 11:49
Odnosi med vlado in Slovensko tiskovno agencijo ostajajo napeti. Kaj Urbanija očita Veselinoviču in kaj direktorju Ukoma odgovarjajo na STA?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija (desno)
Robert Balen

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je pred dnevi pripravil, generalni sekretariat vlade pa posredoval v usklajevanje "poročilo o izvajanju zakonskih določb o Slovenski tiskovni agenciji", s katerim bi vlada na eni od naslednjih sej ugotovila, "da je pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti STA v letu 2020 prišlo do številnih kršitev, za katere je neposredno odgovoren direktor STA Bojan Veselinovič". Poleg tega navajajo, da je "direktor STA neposredno odgovoren tudi za šikaniranje zaposlenih", zato vlada nadzornemu svetu STA predlaga, da Veselinoviča nemudoma razreši. In še: "Ministrstvo za notranje zadeve naj na podlagi poročila UKOM preveri, ali navedene kršitve vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter ukrepa v skladu z zakonom. Vlada Republike Slovenije predlaga Inšpektoratu RS za delo, naj pregleda delovanje STA." Po neuradnih informacijah naj bi že imelo pripombe na gradivo ministrstvo za pravosodje. 

Na očitke, ki se nahajajo v vladnem gradivu, so se na STA že večkrat odzvali. Ponovno jih objavljamo oziroma povzemamo v nadaljevanju. 

1. Glede trditve, da je UKOM odkril številne nedoslednosti, predvsem pa vprašanje obračunavanja stroškov STA, ki bremenijo javno službo:

STA je v svojih sporočilih za javnost večkrat poudarila, da dosledno spoštuje zakonsko predpisano ločeno evidentiranje tržne dejavnosti in javne službe in da navedene trditve ne držijo.

2. Glede trditve, da je agencija vsak mesec prikazovala za 5000 evrov na mesec primanjkljaja iz naslova javne službe in da je bil po sklenjeni pogodbi o opravljanju javne službe za leto 2020 (19.12. 2019) v višini 1,978 milijona evrov sklenjen še aneks k obstoječi pogodbi v višini 50.000 evrov:

Direktor STA je v studiu ob 17h na Radiu Slovenija, 11. 3., že javno zavrnil navedbe Uroša Urbanije glede tega. Povedal je, da je bil v resnici sklenjen aneks k pogodbi v višini 50.000 evrov, kar ni nič nenavadnega, in sicer z veljavnostjo od marca lanskega leta naprej. Veljal je torej 10 mesecev, zaradi česar so Ukomu vsak mesec ob zahtevku za plačilo mesečnega nadomestila priložili finančne dokumente, ki so dokumentirali prek aneksa dodatno pridobljena sredstva (po 5.000 evrov na mesec več, ker je bila veljavnost aneksa 10 mesecev - od marca do decembra lani).

3. Glede tega, da na spletni strani STA uporabnikom omogoča le dostop do naslova in uvoda v novico, kar naj bi bilo kršenje zakona o STA, ki zahteva brezplačno objavo povzetka novic:

Zakon o STA je jasen, saj v 4. členu našteva prvine javne službe, govori pa o objavi povzetkov novic o najpomembnejših dogodkih. V javno službo po tem členu sodijo tudi objavljene tekstovne radijske novice, ki so prav tako v celoti dostopne vsej javnosti.

Bojan Vesleinovič
Robert Balen

4. Glede trditve v zvezi z oškodovanjem javne službe na račun tržne dejavnosti, predvsem pa netransparentne delitve stroškov, zaradi česar naj bi UKOM 9. 6. pozval računsko sodišče k revidiranju pravilnosti in smotrnosti poslovanja, ter glede poziva h konsolidaciji poslovanja:

Direktor STA je že v parlamentarnem nastopu na decembrski seji odbora za kulturo povedal, da je k temu Ukom pozval tudi nadzorni svet STA, ki je Ukomu skupaj z vodstvom družbe poslal pojasnila na vsa poslana vprašanja, na katera se Ukom ni odzval in ni terjal nobenih dodatnih pojasnil.

5. Glede zahtev po dokumentih, ki jih našteje v petih alinejah, ki da jih STA ni posredovala, UKOM pa je moral zaradi tega lani novembra ustaviti financiranje:

STA je v svojih odzivih na te trditve večkrat poudarila, da so vladi listine vedno na voljo, da pa jih ni nikoli zahtevala. Prek dokumenta pridobljenega po ZDIJZ pa se je izkazalo, da Ukom nima ustreznega pooblastila vlade, ki ga za zahtevane listine terja ZGD. Če bi listine tako poslali Ukomu, bi s tem kršili zakon, je v oddaji Tednik povedal direktor Veselinovič.

6. Glede tega, da Ukom nima pravne podlage za plačilo računa za opravljanje javne službe:

PKP7 je jasen, saj določa, da mora  vlada zagotoviti njeno financiranje v tem letu, in sicer v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA 2021,  in to  ne glede na to, ali je podpisana pogodba med Ukom in STA. Direktor je v Studiu  ob 17h povedal, da so  ob sprejetju poslovnega načrta 2021 že konec minulega leta prosili vlado za pripravo pogodbe za letos, pa je vse do zdaj z vlade še niso poslali na STA.

Robert Balen

7. Glede prikrivanje podatkov nadzornikom STA in o trditvah o oviranju dela člana nadzornega sveta STA:

Seja, ki jo omenja, je minula seja nadzornega sveta STA, s katere je Radovan Cerjak, član sveta, nepooblaščeno  odnesel pogodbo STA s časopisom Dnevnik, in sicer še pred sprejetjem ustreznega sklepa sveta. Predsednica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović je tako potezo ocenila kot nedopustno in neetično ravnanje. Kasneje je o tem šel govoriti javno v oddajo na Novi24TV, kjer je "ocenil", da gre za pogodbo, ki je v škodo STA in da je zaradi nje nastala gospodarska škoda v višini vsaj 250.000 evrov. Tukaj je tudi uradni odziv STA, objavljen na agencijski korporativni strani, ki pojasnjuje naravo takšnih pogodb.

8. Glede očitkov o pokojnem Borutu Mešku:

Bojan Veselinovič je v oddaji Studio ob 17h že zavrnil trditve, da bi mu odpoved poslal na bolniško posteljo. Mešku je bila odpoved vročena 3. novembra 2009 na njegovem domu. STA kot delodajalec niti v času delovnega razmerja niti med postopkom odpovedi ni  bila seznanjena z njegovo boleznijo. Šele pozneje, maja 2010 je bila STA, s strani Meškovega odvetnika, seznanjena, da so mu v prvi polovici decembra 2009, torej po vročeni odpovedi, diagnosticirali hudo bolezen."

Robert Balen

9. Glede nizkih honorarjev in plač:

Ukom je nedavno že drugič v štirih mesecih ustavil financiranje javne službe STA in skorajda onemogočil njeno delovanje, s tem pa je ogrozil tudi "prenizke" plače.

10. Glede tržnih pogodb za potrebe vladne administracije:

"Preberite si novico, objavljeno po tistem, ko si je STA dva meseca prizadevala za sklenitev pogodbe za leto 2021 in v tem času omogočala brezplačni dostop uporabnikom na vladni strani, česar si enostavno ni mogla več privoščiti. Ukom na nazadnje poslani ponudbi STA sploh ni odgovoril."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.