Uveljavljanje ukrepov višje sile in čakanja na delo: Delodajalci, vlogo oddajte, četudi je nepopolna

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
18.08.2023 16:00

Do zdaj je zavod za zaposlovanje dobil že 85 vlog za 448 oseb, od tega 61 vlog za 267 oseb za višjo silo ter 24 vlog za 183 oseb za čakanje na delo. Koliko plače bodo dobili delavci na čakanju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vloge lahko delodajalci oddajo elektronsko prek portala za delodajalce, vzpostavljenega pri zavodu, pri čemer se morajo pred prvo uporabo registrirati. 
Sašo Bizjak

Zavod za zaposlovanje že od četrtka sprejema vloge delodajalcev za uveljavljanje ukrepov višje sile in čakanja na delo, ki ju je ob poplavah predvidela novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Nadomestilo plače lahko delavec prejema za čas trajanja okoliščin višje sile. Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti nadomestilo plače v vrednosti 80 odstotkov osnove oziroma najmanj v višini minimalne plače. Upravičeno izplačano nadomestilo plače za čakanje na delo bo država povrnila 80-odstotno z vsemi davki in prispevki delodajalca. Izplačana nadomestila plač delavcev v primeru višje sile bo država povrnila 100-odstotno.

Nadomestila plače v primeru višje sile delodajalec uveljavlja za tiste delavce, ki zaradi poplav in njihovih posledic niso mogli priti na delo, bodisi zaradi nezmožnost prihoda na delo, opravljanja dela zaradi nujnih ravnanj, kot so odpravljanje škode, zavarovanje življenja, zdravja ljudi, živali, odvračanje in preprečevanje škode, tudi zagotavljanja varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev.

Do zdaj je zavod dobili že 85 vlog za 448 oseb, od tega 61 vlog za 267 oseb za višjo silo ter 24 vlog za 183 oseb za čakanje na delo. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na tiskovni konferenci zavoda v petek delodajalce pozval, naj vloge, četudi nepopolne, oddajo pravočasno - do 28. avgusta, saj se takrat izteče 15-dnevni rok od uveljavitve interventnega zakona, ki velja za vse, ki so delavce na čakanje napotili pred začetkom veljavnosti zakona (torej med 4. in 11. avgustom). Za ostale delavce se lahko vložijo 15 dni od odsotnosti zaradi višje sile oziroma napotitve na čakanje.

Vloge lahko delodajalci oddajo elektronsko prek portala za delodajalce, vzpostavljenega pri zavodu, pri čemer se morajo pred prvo uporabo registrirati. Ker imajo nekateri v poplavah prizadeti delodajalci težave z računalniško opremo, lahko vlogo oddajo tudi prek mobilnih naprav, prav tako se lahko oglasijo v prostorih območnih služb zavoda, kjer so zagotovili dodatno računalniško opremo, ali prek dogovora s kontaktnim centrom v pisarnah za delodajalce, kjer jim lahko zagotovijo tudi pomoč, je pojasnila v. d. generalne direktorice zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc. Pri uveljavljanju višje sile morajo k vlogi priložiti izjavo delavca o obstoju okoliščin, ki vplivajo na njen nastanek, pri čakanju na delo pa izjavo o pravilnosti podatkov, za katero kazensko in materialno odgovarjajo, ter izjavo, da bodo zaposlenim izplačali plačo in vsa nadomestila, ter dokazila o napotitvi na čakanje.

Zavod bo o popolnih vlogah odločil v 15 dneh. Pri višji sili bo datum izplačila nadomestil delodajalcem zadnji dan meseca, ki sledi mesecu izplačila, pri čakanju pa deseti dan meseca, ki sledi mesecu izplačila. V primeru kakršnihkoli vprašanj se lahko delodajalci obrnejo tudi na kontaktni center zavoda. Minister Mesec je napovedal še druge ukrepe, ki jih pripravljajo skupaj z zavodom za zaposlovanje in naj bi jih vlada predvidoma sprejela prihodnji teden. Tako naj bi delavci, ki so napoteni na čakanje na delo, a so zadnji mesec pomagali pri sanaciji, prejeli namesto 80-odstotnega 100-odstotno nadomestilo plače. Pri tem bo 80 odstotkov krila država, ostalo pa delodajalec. Predviden je tudi ukrep programa javnih del, namenjenih odpravi škode. Povabljeni bodo vsi brezposelni, da se vključijo po svojih zmožnostih, zagotovljena pa naj bi jim bila tudi višja nadomestila. Brezposelni z do peto stopnjo izobrazbe bi predvidoma dobili 100 odstotkov minimalne plače, tisti s šesto stopnjo izobrazbe 110 odstotkov minimalne plače, tisti s sedmo ali višjo stopnjo izobrazbe pa bi prejeli 120 odstotkov minimalne plače nadomestila. Za upokojence, ki zdaj smejo opravljati 60 ur dela na mesec, naj bi ta zgornji prag dvignili. Prav tako želijo omogočiti podjetjem hitrejše zaposlovanje tujcev. "In sicer v poklicih, potrebnih za sanacijo. Naredili bomo seznam poklicev, na njem bodo krovci, montažerji in podobno. Tem naj bi zavod dal soglasje za delo že v desetih dneh in bodo lahko začeli delati takoj, še preden jim bo upravna enota izdala enotno dovoljenje za prebivanje in delo, kar običajno traja tri mesece," je pojasnil minister. Ob tem pa dodal, da bodo inšpektorji za delo vzeli pod drobnogled podjetja, ki se bodo odločila za zaposlovanje tujcev po hitrem postopku, da ne bo zlorab, zanje je predvideno tudi do 30.000 evrov kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta