V Adrio takoj na bliskovit finančni pregled

Jelka Zupanič
27.09.2019 16:29

Ekonomist dr. Jože P. Damijan je prepričan, da bi morali Adrijino krizo z dokapitalizacijo vred rešiti v nekaj dneh, saj bi tako ohranila svoj ta hip največji kapital: licence, slote in izurjeno osebje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ko se je že skoraj zdelo, da nam je vseeno, ali bomo še lahko na hitrico kadarkoli skočili na Brnik in poleteli v svet ali ne, je vlada ponudila predlog zakona o dopolnitvi zakona o letalstvu. Zdaj se zdi, da prebivalci Slovenije vendarle ne bomo ostali brez dolgoletnega zračnega standarda, ko smo lahko iz domače baze odleteli tudi v kraje, ki letalskim družbam niso nesli zlatih jajc. Vlada bi, tudi če bi šla Adria Airways v stečaj, z novelo zakona zagotovila pravne temelje za obvezno gospodarsko javno službo za mednarodni redni zračni promet.

Jože P. Damjan
Robert Balen

Z nizkocenovniki ni mogoče tekmovati

Vladno potezo je pozdravil ekonomist dr. Jože P. Damijan, ki je v daljšem intervjuju za Večer in še preden je vlada obelodanila svoje namene, govoril tudi o reševanju Adrie. Prepričan je bil, da tudi nacionalni letalski prevoznik potrebuje letno subvencijo, kakršno daje država že leta za prevoz potnikov železnici in avtobusnim prevoznikom. Predvsem pa je pojasnil, zakaj nacionalnim letalskim prevoznikom, odkar se je s pojavom nizkocenovnih letalskih prevoznikov zgodila revolucija, trda prede.
"Nizkocenovniki so spremenili stroškovno konkurenčnost vseh letalskih operaterjev," je spomnil Damijan. Prej je imela vsaka država svojega prevoznika in zlasti regionalni in lokalni so lahko živeli z normalnimi cenami. Ko so prišli na trg nizkocenovniki, so bili nacionalni prevozniki prisiljeni zniževati cene proti dnu.

Letna subvencija okoli 10 milijonov evrov

Adria je med letoma 2010 in 2018 pridelala povprečno okoli deset milijonov evrov izgube letno. A k izgubi niso doprinesle previsoke plače in podobno, pravi Damjan, ampak 75-odstotno cene goriva, letališke takse in nakup oziroma najem letal ter njihovo vzdrževanje. Teh deset milijonov evrov letno za obvezno gospodarsko javno službo bi država morala zagotoviti kot subvencijo nacionalnemu letalskemu prevozniku, kdorkoli že bo. Če bi mu pokrivali tudi stroške novih letal, bi bila po Damijanu letna subvencija višja, okoli 30 milijonov evrov.
A z odločitvijo, kaj z Adrio, bi morali zelo pohiteti. Da nacionalnega letalskega prevoznika vsekakor potrebujemo, ne dvomi, ker ne verjame, da bi propadlo Adrio nadomestili zasebni letalski prevozniki. "Ne bi je," trdi Damijan, "razen če bi jih država subvencionirala, sicer bi zasebniki zapolnili samo linije, ki bi bile rentabilne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta