V Avstriji smrt ustavila cepljenje z AstraZeneco

zur
07.03.2021 19:16
Do zaključka preiskave, ki jo podpira tudi AstraZeneca, v Avstriji zavoljo ene smrti in pljučne embolije, ustavili cepljenje s cepivom tega farmacevta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po smrti medicinske sestra iz Zwettla na Nižjeavstrijskem so v Avstriji začasno zaustavili cepljenje s cepivom AstraZenece. 
Reuters

V sosednji Avstriji je odjeknila novica, da je po cepljenju proti novemu koronavirusu s cepivom AstraZeneca umrla medicinska sestra iz Zwettla na Nižjeavstrijskem. Vzrok smrti naj bi bile težke motnje pri strjevanju krvi. 

Zdravstveno stanje 49-letne medicinske sestre se je po cepljenju hudo poslabšalo. Na intenzivnem oddelku dunajske bolnišnice AKH naj bi bila preminula že prejšnjo nedeljo. Patologi še opravljajo obdukcijo, s katero želijo ugotoviti, ali je med cepljenjem in vzrokom smrti kakšna zveza. "Ta hip o tem nimamo nobenih dokazov," so še sporočili iz AKH. Kljub temu je Avstrija, oziroma njen urad za zdravstveno zaščito BASG, zavoljo tega nesrečnega primera začasno ustavil cepljenje s cepivom AstraZenece, ki ga je Nacionalni cepilni štab v petek odobril tudi za Avstrijce starejše od 65 let.

Časnik Österreich pa medtem poroča še o enem primeru, prav tako iz bolnišnice v Zwettlu. Še ena, 35-letna medicinska sestra, kolegica preminule, je po cepljenju prav tako morala v bolnišnico, kjer so ji diagnosticirali pljučno embolijo. V BASG so potrdili, da preiskujejo oba primera. Naglasili so, da sta obe medicinski sestri bili cepljeni s cepivom iz iste serije, da pa strjevanje krvi ni pričakovan stranski učinek cepljenja. V AstraZeneci so v stikih z avstrijskimi oblastmi in preiskavo podpirajo.

Kleine Zeitung piše, da so včeraj s celovškega sejmišča, kjer so cepili učitelje in medicinske delavce s cepivom AstraZenece, ljudi poslali domov brez cepljenja. Gerd Kurath iz deželne službe za odnose z javnostmi je dejal, da so tako storili iz "previdnostnih razlogov." (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta