V bolnišnicah pričeli uporabljati hitre antigenske teste, a za splošno populacijo stroka "teste s črtico" odsvetuje

Andreja Kutin Lednik
21.10.2020 06:30

V Avstriji te teste že uporabljajo za splošno testiranje populacije, v Italiji pa za testiranje ljudi, ki so prišli z rdečih območij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko držav že uporablja antigenske teste, zanje se odločajo tudi v podjetjih.
Epa

Hitri antigenski testi so že dostopni pri internetnih ponudnikih v tujini, kot kaže, pa bodo na voljo tudi v Sloveniji. Strokovnjaki domačo uporabo teh testov odsvetujejo, saj je kljub poenostavljenemu postopku uporabe potrebno strokovno znanje, potreben pa je tudi pravilen odvzem brisa. V Avstriji te teste že uporabljajo za splošno testiranje populacije, v Italiji pa za testiranje ljudi, ki so prišli z rdečih območij. Prednost teh testov je enostavna uporaba, predvsem pa hitro dostopni rezultati. Pri 6000 testih na dan so namreč testiranja z molekularnimi ali PCR-testi, kot jih opravljajo laboratoriji Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, pri vrhu zmogljivosti. Delno rešitev lahko ponudijo hitri antigenski testi, a le v določenih primerih.

Delovanje antigenskih testov

Kako delujejo antigenski hitri testi? Profesorica Maja Rupnik, mikrobiologinja, vodja raziskovalnega laboratorija pri NLZOH: "Zelo enostavno si lahko predstavljamo, da je virus sestavljen iz dednega materiala, to je genoma, in iz ovoja iz lipidov in beljakovin, ki ta genom obdajajo. Protitelesa se vežejo na proteine v ovoju. Antigenski test uporablja v laboratoriju pridobljena protitelesa, ki naj bi bila specifična samo za protein novega koronavirusa. Če so ti proteini v vzorcu prisotni, se protitelesa z njimi povežejo in to vidimo na testu kot obarvano črtico, kar pomeni pozitiven rezultat." A tveganje pri uporabi hitrih testov obstaja, pojasnjuje mikrobiologinja: "Zelo zahtevno je pridobiti tako dobra protitelesa, ki bi vezala samo protein novega koronavuirusa in bi razlikovala med novim koronavirusom in drugimi koronavirusi, in to je eden od dejavnikov, ki lahko vplivajo na lažno pozitiven rezultat."

Bolnišnice ocenjujejo teste

Veliko držav že uporablja antigenske teste, zanje se odločajo tudi v podjetjih. Kje, kdaj in za katere primere so najbolj primerni? "Stroka je do hitrih testov še vedno zadržana. Proizvajalec sicer navede podatke o zanesljivosti, ki pa so določeni v kontroliranih razmerah. V realnih razmerah je treba test potem ponovno preizkusiti. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na zanesljivost testa, je na primer pogostnost bolezni v populaciji. Manjša ko je pogostnost, manjša je dejanska zanesljivost testa. Hitri testi so primerni za situacije, ko je prevalenca bolezni visoka in ko uporabniki poznajo tveganja, povezana z lažno negativnimi in lažno pozitivnimi rezultati," pravi Maja Rupnik.

V Sloveniji jih uporabljata, a še vedno v fazi validacije, torej ocenjevanja, oba klinična centra, so pa bolnišnice že prejele navodila za uporabo hitrih antigenskih testov, ki so jih pripravili v Kliniki Golnik. Svetujejo previdno uporabo: "Hitri antigenski testi so praviloma enostavni za izvedbo, rezultati so hitro na voljo in omogočajo premik diagnostike covid-19 k pacientu. S hitrostjo in enostavnostjo izvedbe pa so ti testi izgubili občutljivost v primerjavi s PCR-testi. Trenutno dostopni podatki o občutljivosti in specifičnosti hitrih antigenskih testov iz opravljenih raziskav navajajo občutljivost do 94 odstotkov, medtem ko je specifičnost vedno visoka (nad 97 odstotkov)." Ti testi dajejo dobre rezultate pri pacientih z visokim virusnim bremenom, kar je navadno pri pacientih v predsimptomatski in zgodnji simptomatski fazi bolezni, torej v prvih petih do sedmih dneh bolezni.

Na trgu je več kot 30 hitrih antigenskih testov z oznako CE-IVD, na Kemijskem inštitutu pa so razvili prav tak test. "Izkazal se za zanesljivega, je pa v fazi validacije," pravi Mojca Benčina, raziskovalka na Kemijskem inštitutu. Razvoj je pomemben predvsem zato, ker bi se ob pospešenem širjenju epidemije lahko zgodilo, da hitrih testov zmanjka, Slovenija bi torej lahko proizvajala svoje teste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta