V "letalsko komo" na Brnik: Na ploščadi ljubljanskega letališča stoji veliko letal, ki ne letijo

Gr.G.
11.11.2020 15:35

Tako na mariborskem kot na ljubljanskem letališču je trenutno dovolj prostora za dolgoročno parkiranje letal. V Mariboru že od 22. septembra parkira helikopter MI-26.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhivska fotografija.
Robert Balen

Družba Adria Tehnika je s švicarskim letalskim prevoznikom Swiss International Air Lines sklenila dogovor o dolgotrajnem parkiranju za večje število letal družine Airbus A320, poroča spletni portal Sierra5. Storitev dolgotrajnega parkiranja, ki ga marsikdo imenuje kar ”letalska koma”, navajajo, bodo zagotovili še več letalom tujih letalskih družb.

Kot rezultat sodelovanja je na brniški letališki ploščadi že mogoče videti nekaj več letal, kot bi jih pričakovali sodeč po trenutno zelo okleščenem voznem redu. Del švicarske flote bo tako prizemljen na ljubljanskem letališču, Adria Tehnika pa bo medtem skrbela za zaščito in zavarovanje teh letal, še piše omenjeni spletni portal, ki dodaja, da gre pri sklenjenem dogovoru za enajst letal švicarskih operatorjev Swiss in sestrskega prevoznika Edelweiss. 

Sierra5 navaja, da so poleg Swissovih na dolgotrajnem parkiranju na Brniku pod okriljem Adrie Tehnika tudi nekdanja štiri letala South African Airways (trije modeli airbus A320 in en A319), prezimila pa bodo še tri letala Airbus A321 nekdanjega počitniškega britanskega prevoznika Thomas Cook, mitsubishi CRJ900 irskega prevoznika CityJet, chellenger 870 turkmenijske vlade ter mitsubishi CRJ900 nigerijskega prevoznika Arik Air. Prav tako družba vzdrževalna dela opravlja tudi na letalih Airbus A319/A320, ki so v upravljanju britanskega nizkocenovnega prevoznika EasyJet, belgijskega prevoznika Brussels Airlines ter španske Volotee.

EPA

Med dolgotrajno prizemljitvijo se med drugim zaklenejo vsa stikala ter krmila v pilotski kabini, izključijo vsi porabniki električne energije, s folijo prekrijejo okna, sedeže v notranjosti potniške kabine, zaščitijo pristajalno podvozje in vse odprtine, naštevajo pri omenjenem spletnem portalu. S tem pa vzdrževanje še zdaleč ni zaključeno, saj je treba v rednih intervalih testirati gorivo, aktivirati letalske sisteme, zagnati motorje, preizkušati prezračevanje pa tudi čistiti in prezračevati kabino. 

Tako na mariborskem kot na ljubljanskem letališču je trenutno dovolj prostora za dolgoročno parkiranje letal, vendar mora upravljavec letališča poiskati "parkirna mesta", ki ne bodo vplivala na tekoči letalski promet. Ko se bo ta po pandemiji ponovno pričel vzpostavljati. Združenje letalskih prevoznikov IATA sicer ocenjuje, da je skupna izguba prihodkov v potniškem letalstvu v letu 2020 višja od 419 milijard dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta