V ljubljanski projekt Emonika naj bi vstopali Madžari

STA, M.R.
08.01.2019 11:46

Madžarska banka OTP po pisanju portala Siol vstopa v zasebni del projekta Emonika, ki predvideva gradnjo železniške in avtobusne postaje ter hotela in nakupovalnega središča v središču Ljubljane. OTP naj bi bila v zaključni fazi pogovorov o nakupu projektnih podjetij, ki imajo v lasti zemljišča, kjer je predvidena gradnja komercialnih objektov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ta zemljišča so v lasti madžarske nepremičninske skupine Granit-Polus, ki so jo leta 2015 ustanovili nekdanji menedžerji družbe Trigranit, prvotnega investitorja v projekt Emonika. Banka OTP, ki se je pred leti zanimala za nakup Nove KBM in se sedaj neuradno zanima za nakup Abanke, je za nakup zemljišč opravila več pogovorov, ta pa naj bi v skladu z njihovo mednarodno širitveno strategijo, piše Siol.net.
Partnerja v projektu, Slovenske železnice in Granit-Polus, sta konec lanskega leta sklenila sodno poravnavo v sporu, v katerem je arbitražno sodišče na Dunaju leta 2015 odločilo, da lahko pogodbo razdreta le sporazumno. S poravnavo sta se, kot navaja Siol, dogovorila, da bodo Železnice Madžarom prodale manjšinske lastniške deleže v podjetjih Emonika hotel&stanovanja, Emonika poslovna stolpnica in Emonika nakupovalno središče, Madžari pa jim bodo v zameno na zemljiščih, predvidenih za projekt, spet prepustili stavbno pravico.
Za odkup projekta, ki je bil prvič predstavljen javnosti leta 2007, sta se predlani zanimala romunski Prime Kapital in južnoafriški Mas Real Estate, a do dogovora ni prišlo. Takrat so v Slovenskih železnicah napovedali, da gre javni del naprej. A za to so morali med drugim pridobiti nazaj stavbne pravice. Ker naj bi se to po pisanju Siola zgodilo, naj bi bila s tem odpravljena ena od ovir za začetek gradnje projekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta