V Murski Soboti umrl moški zaradi meningokokne okužbe, na NIJZ odkrili 68 kontaktov

Jana Juvan Jana Juvan
18.12.2023 14:02

Na NIJZ so identificirali 68 stikov z umrlim bolnikom in jih zaščitili z zdravili. Bolezen je bila usodna za 7 bolnikov v zadnjih 10 letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja NIJZ Maribor Zoran Simonović je povedal, da vsako leto zabeležijo nekaj tovrstnih primerov okužbe. 
Sašo Bizjak

Včeraj popoldne je bila mariborska epidemiološka služba NIJZ obveščena o primeru invazivne meningokokne okužbe pri bolniku, ki so ga zdravili v Splošni bolnišnici Murska Sobota, a se je končal tragično.

Tja naj bi bil sprejet v soboto, bolezen pa je potekala izjemno hitro, kot je za tovrstno okužbo tudi značilno, je razložil predstojnik mariborskega NIJZ dr. Zoran Simonović. Neuradno naj bi šlo za moškega srednjih let, ki je imel tudi sicer nekatere dejavnike tveganja za težji potek bolezni. Kje naj bi se okužil, ni znano. So pa epidemiologi takoj začeli iskati njegove tesne stike. Okužba se namreč prenaša kapljično.

"Začeli smo iskanje vseh tesnih kontaktov primera, ki jih je bilo treba čim hitreje identificirati in zaščititi z zdravili. Identificirali smo 68 tesnih kontaktov, ki so bili v tako tveganem stiku s pacientom, da je bila potrebna zaščita z ustreznimi zdravili," je povedal Simonović. Za osebe, ki niso v zelo tesnem stiku, ti ne predstavljajo tveganja, je še povedal.

V Sloveniji sicer letno zabeležijo med tremi in 20 primeri tovrstne okužbe, je še povedal Simonović. In med osem in 16 odstotkov primerov se konča s smrtjo, kot se je tudi omenjen murskosoboški primer. V zadnjih desetih letih so na NIJZ zabeležili sedem smrti zaradi te okužbe, skupaj pa 101 primer okužb.

Neuradno naj bi pri omenjenem primeru prišlo do sepse. Invazivna meningokokna okužba je sicer okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria meningitidis. Kot je povedal Simonović, običajno okužba poteka zelo hitro, lahko pride do razvoja okužbe možganskih ovojnic in tudi do okužbe krvi, torej sepse.

Kot piše na spletni strani NIJZ, je meningokokni meningitis akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (8-15%).

Proti bolezni (povzročeni z določenimi skupinami meningokoka) se lahko zaščitimo s cepljenjem. Dovzetnost za bolezen je nizka in se zmanjšuje s starostjo. Posebej so dovzetne osebe z okrnjeno imunostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta