V nedeljo ob 1310 PCR testih potrdili 147 okužb; cepiva AstraZeneca bo za drugi odmerek očitno dovolj

D.Ži
10.05.2021 10:00
V Sloveniji je na voljo še 49.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, v maju in juniju je načrtovana dobava skupno blizu 500.000 odmerkov, ampak zagotovljenih je 96.000 odmerkov. Zaradi novih naročil zadrege z drugim odmerkom očitno ne bo, pravi dr. Bojana Beovič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih 1310 PCR testih potrdili 147 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid sledilnika. Pozitivnih je tako bilo 11,2 odstotka testiranih. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je padlo na 606. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je 508, od tega jih 133 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19.

Število bolnikov v bolnišnicah je torej nekoliko naraslo nad mejo, določeno za prehod v rumeno fazo epidemije, ki je pri 500 hospitaliziranih. Tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se bliža tej meji..

Na tiskovni konferenci je vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojana Beovič povedala, da se na področju cepljenja zaradi novih spoznanj pristopi spreminjajo, kar marsikoga jezi. "A ne bi bilo prav, da tudi v Sloveniji ne bi novih spoznanj smiselno upoštevali in s tem zagotovili prebivalcem kar najbolj varen in učinkovit sistem cepljenja," meni. 

Cepivo podjetja AstraZeneca, ki se imenuje vaxsezbria, je po priporočilih evropske agencije za zdravila (EMA) možno uporabljati tako, da se da drugi odmerek po 4-12 tednih. Kasnejše raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom bolj učinkovito, če oseba dobi drugi odmerek po 12 tednih, kot če bi ga dobila pred 6 tedni. Zato priporočilo, da se z drugim odmerkom cepi po 12 tednih. Cepivo je zelo učinkovito že po prvem odmerku, tudi EMA navaja, da zaščita nastopi 3 tedne po prvem odmerku in ostaja enako dobra vsaj 3 mesece, to je do drugega odmerka.

Robert Balen

Zelenega evropskega potrdila za prehajanje meja še ni, se pa Slovenija že dogovarja s sosednjimi državami, da bi upoštevale eno cepljenje in da bodo zadoščali za to začetno imunost 3 tedni po cepljenju s cepivom AstraZeneca. 

V Sloveniji je na voljo še 49.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, v maju in juniju je načrtovana dobava skupno blizu 500.000 odmerkov, ampak zagotovljenih je 96.000 odmerkov. Zaradi novih naročil zadrege z drugim odmerkom očitno ne bo. Dejstvo, da EU ne bo več naročala cepiva AstraZeneca, je po njenem lahko problematično, če cepiv drugih proizvajalcev ne bo. Kot pa je razvidno iz več virov, se pospešuje proizvodnja cepiva podjetij Pfizewr in BioNTech, poleg tega pa pričakujemo dve novi cepivi: beljakovinsko cepivo Novavax in mRNA cepivo CureVac. Pričakujemo tudi registracijo ruskega cepiva Sputnik V.

Cepljenje proti covidu-19 po besedah Beovičeve že kaže pozitivne učinke tudi v Sloveniji, a potrebna bo večja precepljenost, ki pelje h kolektivni imunosti. Kot kažejo tudi izraelski podatki, zadošča tudi že 50-odstotna precepljenost, seveda pa si želimo še dodatnega sproščanja ukrepov, a za to bo potrebna večje precepljenost, ki bo zagotovila kolektivno imunost - govori se o 70 odstotkih, pri variantah pa do 80 odstotkov. 

Meni, da smo v Sloveniji počasi vendarle ponotranjili, de je potrebno upoštevati nekatere preproste ukrepe za zajezitev virusa. Čez poletje napoveduje mirno obdobje, ki bo sicer odvisno od našega vedenja. Visoka stopnja precepljenosti bo odnesla skrb, kaj bo jeseni. Če bo precepljenost nizka, pa nas jeseni najbrž čaka nov val.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta