V ponedeljek terase lahko gostinci odprejo še v eni regiji. Omejitev za obalno-kraško regijo ne bo več. Kaj pa shodi in kako pred veliko nočjo?

17.03.2021 20:58
Vlada je spremenila pet odlokov v zvezi z epidemijo covida-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po Posavju in jugovzhodu Slovenije, ki sta rumeni regiji že slaba dva tedna, bodo gostinci terase in vrtove lahko odprli še v primorsko-notranjski regiji. Od ponedeljka od 6. do 19. ure, gostje bodo morali oditi do 19.30.
Robert Balen

Med rumene statistične regije, kamor že spadata Posavska in Jugovzhodna Slovenija, je vlada uvrstila tudi primorsko-notranjsko regijo, kar pomeni, da se tudi tu sprošča gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Gostinci bodo lahko terase odprli s ponedeljkom.

Do 10 ljudi se lahko zbere ne glede na regijo

Vlada je spremenila pet odlokov v zvezi z epidemijo covida-19. 

Po vsej državi, ne glede na statistično regijo, bodo dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do deset ljudi. Še naprej pa je začasno prepovedano zbiranje/druženje več kot deset ljudi, razen za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, so objavili po seji vlade.

Prav tako še vedno povsod ostaja omejitev gibanja v nočnem času med 21. in 6. uro.

V do zdaj rdeči obalno-kraški regiji, ki je postala oranžna, vlada ukinja vse omejitve gibanja med to in drugimi regijami. Te spremembe začnejo veljati dan po objavi v Uradnem listu, sledi iz objavljenega sklepa vlade.

Balet in sodobni ples sta nazaj, koliko obiskovalcev naenkrat v galerijo?

Sprememba odloka s področja vzgoje in izobraževanja v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka, dovoljuje tudi pouk baleta in sodobnega plesa. Pogoj: med udeleženci mora biti vsaj 2 metra razdalje. 

Vlada je določila tudi izjemo, ko zaposlenim ni treba opraviti testiranja. Določeno je, da negativni rezultat testa PCR ali hitrega testa, ki ga predložijo, ne sme biti starejši od 48 ur.

V zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev knjižnic, muzejev oziroma galerij, v katerih po kriterijih predpisane kvadrature sicer ne bi bilo dovoljeno, je po novem dovoljeno število končnih uporabnikov največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev arhivov, se ob upoštevanju ostalih varnostnih ukrepov omeji na enega končnega uporabnika.

Individualna in kolektivna verska oskrba ter verouk

Vlada je dovolila tudi gibanje in združevanje "verskega uslužbenca in člana cerkve" oziroma druge verske skupnosti tudi izven verskih objektov, ko gre za individualno versko duhovno oskrbo.

Kolektivno uresničevanje verske svobode pa je dovoljeno pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija zaprtih prostorov, uporaba zaščitnih mask, petje je prepovedano, obvezno pa razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

Število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih, se omeji na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki to izvajajo, enkrat tedensko oziroma pred izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če jo izvajajo občasno, opravijo testiranje na covid-19 s hitrimi antigenskimi testi ali testi PCR, pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta