V ponedeljek začetek cepljenja proti gripi

Tina Recek Tina Recek
14.10.2022 17:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je treba predhodno naročiti.
Sašo Bizjak

V ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo v ponedeljek začeli cepljenje proti gripi. Tudi letos je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Na cepljenje proti gripi se je možno naročiti tudi pri izbranem osebnem zdravniku.

Čeprav v lanskoletni sezoni gripe ni bil uradno zabeležen noben primer gripe v Sloveniji, v NIJZ poudarjajo, da je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos, kar velja zlasti za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične - vzgojno-varstvene in šolske institucije so bile zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi druge ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo. Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa.

Hitro spreminjajoči se virusi

Stroka cepljenje proti gripi priporoča vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje proti gripi še posebno priporoča starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od 6. do 23. meseca starosti), nosečnicam, zdravstvenim delavcem, zaposlenim v domovih starejših občanov in drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Ker se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti pred virusi, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Kot še poudarijo v NIJZ, se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke, mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepljenje proti covidu-19 pa nas ne zaščiti pred gripo, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Bolečine v kosteh

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe (okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica).

Če se bolezen razvije, je zanjo značilno, da pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter z bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni ali zapletov v povezavi z njo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta