V sindikatih javnega sektorja vre, vlada je samovoljno spremenila plačilni dan

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.05.2021 17:13
"Očitno želi vlada še enkrat preveriti, ali bomo upoštevali njeno priporočilo, da lahko pravico uveljavimo le na ulici," pravi sindikalist Štrukelj, Počivavšek dodaja: "To je skrajno neresno!"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek sta vse bolj nazadovoljna z vladnim razumevanjem socialnega dialoga.
Robert Balen

V sindikatih javnega sektorja vre. Vlada je, ne da bi bila počakala na odločitev sindikatov javnega sektorja, ali bodo pristopili k podpisu sporazuma o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, spremembi plačilnega dne in regresu za letni dopust, včeraj, enostransko, na predlog ministrstva za finance, sprejela sklep, po katerem je že določila nove izplačilne dneve do konca leta za zaposlene v državni upravi, vojski in policiji. Omenjeni trenutno dobivajo plačo 5. v mesecu, po novem pa bi jo dobili šele 10. delovni dan, kar v praksi pomeni, da bi državni uradniki in represivni organi dejansko plačo dobili šele 14. oziroma 15. v mesecu. 

Čeprav je bilo zadnje dni iz sporočil sindikatov mogoče razumeti, da je velik del pripravljen podpisati omenjeni sporazum, ki med drugim prinaša višji regres za malico, 1050 evrov regresa za dopust, in za nekatere javne uslužbence, ki niso del državne uprave, tudi prenos izplačilnega dne s 5. v mesecu na 10. dan v mesecu, pa je poteza vlada zdaj vse skupaj postavila pod vprašaj. "Še dopoldne sem bil prepričan, da bomo k podpisu sporazuma pristopili, ta vladna poteza pa je naše člane močno razburila in zdaj tega niso pripravljeni podpisati," je povedal Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije. Da umikajo podporo sporazumu, je dal vedeti tudi predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik. "Odzivi naših članov kažejo, da so besni," je dejal vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, ki je potezo vlade označil za skrajno nekorektno do sindikatov, ki so se pogajali in ki so se odločili pristopiti.

Še ostrejši pa je bil vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, kjer so se sindikati odločili podpisati sporazum. Po tej potezi pa Štrukelj ocenjuje, da se bodo na organih najbrž ponovno odločali o podpori. "Gre za brutalno ravnanje oblasti, ki je z enostransko potezo potrdila del vsebine, o kateri smo se dogovarjali, obenem pa je pozabila na vse drugo iz sporazuma, kar bi bilo v prid javnim uslužbencem. Takšno ravnanje ni več v polju racionalnega, saj poskuša vlada na ta način razpustiti osnovne principe demokracije, socialno dogovarjanje." In še: "Vlada je s to potezo očitno želela še enkrat preveriti, ali bomo sindikati sledili njenemu priporočilu o ulici, ki je pod njeno vladavino edini kraj, kjer bomo lahko uveljavili svoje pravice." 

Če se bodo sindikati vendarle odločili pristopiti k sporazumu, je predvideno, da naj bi začel veljati s 1. junijem, in tako tudi na ministrstvu za finance sprejetje sklepa na vladi utemeljujejo z argumentom, da bi se že morali začeti postopki za obračun plač zaradi lažjega prehoda na nov plačni sistem. Na ministrstvu za javno upravo, katere minister Boštjan Koritnik je glavni vladni pogajalec, poteze vlade niso komentirali. Zapisali so le, da bo v primeru, da bo vlada dogovor potrdila, sledilo še podpisovanje le tega in aneksov h kolektivnim pogodbam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta