V Sloveniji 1,2 milijona zaščitnih mask iz Češke, zaradi izčrpanosti kadra v nekatere domove za starejše na pomoč zdravniške ekipe

STA, M.R., A.L.
01.04.2020 07:59

Včeraj je bila v Sloveniji okužba z novim koronavirusom potrjena pri 841 ljudeh. Opravljenih je bilo več kot 23.700 testov, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 15 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

21.10

V Sloveniji 1,2 milijona zaščitnih mask iz Češke

V Slovenijo je danes prispela pošiljka zaščitne opreme iz Češke. Kot je v tvitu sporočil obrambni minister Matej Tonin, je v skladišče Civilne zaščite prispela pošiljka, v kateri je milijon kirurških mask in 200.000 mask FFP2.
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1245418369597288449{/twitter}
"Naši prijatelji Čehi so nam znova priskočili na pomoč. V skladišče Civilne zaščite je prispelo 1.000.000 kirurških mask in 200.000 mask FFP2. Očitno solidarnost znotraj EU še obstaja. Skupaj smo močnejši!" je zapisal obrambni minister.
Za pomoč Češke se je zahvalil tudi premier Janez Janša, ki se je v tvitu zapisal, da je prispela nova pošiljka zaščitne opreme in se zahvalil tudi v češčini ter dodal, da "povrnemo takoj, ko bo mogoče".
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1245426582967255041{/twitter}
20.20

Sindikati razočarani nad dopolnili k protikoronskemu zakonu

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je razočarana, da koalicija pri dopolnilih k predlogu obsežnega zakona o interventnih ukrepih za blažitev posledic izbruha koronavirusa večine predlogov sindikatov ni upoštevala. Obstaja velika verjetnost, da cilji zakona kljub obsežnim finančnim izdatkom ne bodo doseženi, meni.
Pergam je v današnjem odprtem pismu poslanskim skupinam, ministroma za delo in za javno upravo ter kabinetu predsednika vlade izrazil zaskrbljenost, da koalicija večine predlogov sindikatov ni upoštevala. "Zaradi zmede, ki vlada v DZ v zvezi z vlaganjem amandmajev k zakonskemu besedilu (zaradi česar je postopek vsaj z vidika javnosti popolnoma netransparenten), pa ocenjujemo kot zelo verjetno, da kljub velikim finančnim posledicam predlaganih ukrepov omenjeni cilji ne bodo doseženi, vsaj ne v želenem obsegu," so zapisali.
19.45

Od četrtka nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo

Na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo bodo od četrtka v veljavi nove omejitve. K že doslej zaprtim mejnim prehodom so dodali še Holmec, Jurij, Šentilj magistrala ter Korensko sedlo, je na Twitterju objavilo ministrstvo za zunanje zadeve.
Dodaja, da ostaja nespremenjen režim na prehodih Karavanke, Šentilj (avtocesta, železniška postaja), Gornja Radgona in Kuzma. Prehodi Trate, Radlje, Ljubelj so odprti med 5. in 21. uro ter Vič med 5. in 23 uro.
{twitter}https://twitter.com/TomazRanc/status/1245412718779215873{/twitter}
Nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih sodijo v sklop avstrijskih ukrepov v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa.
19.00

Zaradi izčrpanosti kadra v nekatere domove za starejše na pomoč zdravniške ekipe

V nekaterih domovih za starejše, kjer imajo večje število okuženih s koronavirusom, je osebje že izčrpano, zato se jim bodo prizadevali zagotoviti pomoč zdravstvenih ekip, je danes povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Oskrbovance v domovih bodo tudi ločevali na tri skupine glede na status okužbe.

Andrej Petelinšek

Med nastanjenimi v velenjski karanteni brez novih okužb

Med 43 nastanjenimi osebami v velenjskem hotelu Paka ni novih okužb s koronavirusom. Vseh devet v torek odvzetih brisov je bilo namreč negativnih, so danes povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. S koronavirusom sta tako še naprej okuženi dve osebi, ki jima je karantena že podaljšana.
18.10

V šmarskem domu upokojencev okuženih 75 oseb

Na območju Zahodno Štajerske regije okužbe s koronavirusom potrdili v 18 občinah, število okuženih na območju regije skupaj 161. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev, skupaj že 100. Več -> TUKAJ.
18.00

Učenci iz socialno šibkejših družin bodo v četrtek dobili tablične računalnike

Učencem iz socialno šibkejših družin bodo poštarji v četrtek dostavili 172 tabličnih računalnikov in 482 modemov ter jim tako omogočili mobilni dostop do interneta za izobraževanje na daljavo, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje. V dobrodelni akciji, ki se medtem nadaljuje, poleg ministrstva sodelujejo številna podjetja. Več -> TUKAJ.

Profimedia

SDH nadzornike državnih družb pozval k odpovedi 30 odstotkom prejemkov

Slovenski državni holding (SDH) je ob epidemiji novega koronavirusa, ki negativno vpliva na celotno družbo, v torek člane nadzornih svetov in neizvršne člane upravnih odborov družb z državnim deležem pozval, naj se za čas epidemije odpovedo 30 odstotkom svojih prejemkov. To so že storili tudi nadzorniki SDH.
SDH je člane nadzornega sveta, neizvršne člane upravnega odbora in zunanje člane komisij nadzornega sveta ali upravnega odbora pozval, naj se odpovedo 30 odstotkom prejemkov, do katerih so upravičeni zaradi opravljanja svojih funkcij v teh telesih, in sicer za čas od vključno marca do vključno meseca, v katerem bo epidemija novega koronavirusa v Sloveniji preklicana. Odpoved ne bo veljala za povračilo stroškov, je danes objavil SDH.
17.40

Prebivalci povečini spoštujejo odlok o prepovedi gibanja med občinami

Policija v prvih dneh nadzora nad izvajanjem prepovedi gibanja izven občine prebivališča ugotavlja, da ljudje v večini primerov spoštujejo omejitve oz. da med občinami potujejo osebe, ki sodijo v izjeme. So pa na prvi dan veljavnosti odloka, torej v ponedeljek, v 107 primerih podali predlog na zdravstveni inšpektorat, so pojasnili na policiji.
Vladni odlok o prepovedi gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča velja od ponedeljka. Odlok določa tudi nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov.
Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, policisti pri nadzoru nad izvajanjem odloka upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če ti upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki določila odloka oz. zakona o nalezljivih boleznih kršijo zaradi malomarnosti ali ignorance, pa napotijo na naslov stalnega prebivališča oz. jim ukažejo upoštevanje odloka.
17.20

UKC Ljubljana bo policiji predal lažen poziv vodstva k znižanju plač

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je bil obveščen o lažnem pozivu k znižanju plač, ki naj bi ga vodstvo zavoda poslalo zaposlenim in medijem. V UKC so poudarili, da gre za neresničen poziv, policijo pa so zaprosili, naj poišče avtorje, ki "si očitno želijo sejati razdor v kolektivu".
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1245355336808239105{/twitter}
Ljubljanski UKC je danes na družbenem omrežju Twitter objavil lažni poziv, v katerem naj bi vodstvo zapisalo, da je preobremenjenost in zahtevnost dela trenutno na infekcijski kliniki veliko večja kot na ostalih oddelkih, zato naj bi se po odloku kabineta predsednika vlade odločili, da infekcijski kliniki namenijo večji delež odobrenih sredstev.
"Menimo, da je srčnost in dobrodelnost v teh časih še kako pomembna, zato vaše zaposlene naprošamo za izpolnitev obrazca, ki ga prejmejo pri vas za odobritev znižanja plače v višini 15 odstotkov za čas trajanja epidemije," je med drugim zapisano v lažnem pozivu.
16.55

Telekom Slovenije opozarja na možnost zlorabe prek elektronske pošte in sporočil

Telekom Slovenije je uporabnike opozoril, da se v času, ko zaradi epidemije koronavirusa več ljudi kot sicer dela od doma oz. na daljavo, povečujejo tudi tveganja za različne načine zlorab. Uporabnike so zato pozvali k previdnosti pri uporabi elektronske pošte ter na možnost zlonamernih klicev in sporočil SMS.

EPA

Amandma o črtanju 104. člena le vložen

Stranka SMC je že včeraj napovedala, da bo sporni člen o možnem policijskem nadzoru mobilnih naprav črtan, zdaj vložen koalicijski amandma. Več -> TUKAJ.
16.40

V UKC Maribor vztrajno večajo kapacitete

Znova je v območju brez okužb s Covid-19 prišlo do obravnave bolnika, pri katerem je test sprva pokazal negativen rezultat, nato pa se je izkazalo, da je kužen. Še vedno kritična situacija z zaščitno opremo. Več -> TUKAJ.
16.30

Lendavski župan v pismu javnosti pojasnjuje sprejem državljanov v karanteno

Občina Lendava je danes poskrbela za dodatno zaščitno opremo za vse, ki so v karanteni v Dolgi vasi. Doslej so za varnost v okolici gostilne, kjer so nameščeni državljani, skrbeli občinski redarji in policisti, odslej pa varnostna služba. Župan Janez Magyar pa je v pismu javnosti pojasnil razloge za sprejem v karanteno.
Magyar je v pismu znova poudaril, da niso sprejeli turistov, ampak slovenske davkoplačevalce, ki so bili na začasnem delu v tujini in tudi dva tedna že v izolaciji.
16.20

Na Celjskem zbrali denar za nakup respiratorja in druge opreme za tamkajšnjo bolnišnico

Na Celjskem je 41 podjetij zbralo 181.000 evrov za nakup respiratorjev za celjsko bolnišnico, so sporočili iz Regionalne gospodarske zbornice Celje. Bolnišnica jih ima trenutno sicer dovolj, zato bodo s sredstvi kupili le en respirator, preostanek pa bodo namenili nakupu rentgenskega aparata in druge medicinske opreme. Več -> TUKAJ.

Sherpa

V hrvaški Istri pozvali slovenske državljane, naj se vrnejo domov

Člani odbora DZ za finance so izmenjali stališča do predloga zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. V nadaljevanju se morajo opredeliti še do vloženih dopolnil, med katerimi se številna po razpravi sodeč nanašajo na krog upravičencev do pomoči. S tem bo tri milijarde evrov zajetno besedilo nared za potrditev. Več -> TUKAJ.
15.40

Pahor z estonsko predsednico o pandemiji novega koronavirusa

Predsednik republike Borut Pahor se je danes po telefonu pogovarjal z estonsko predsednico Kersti Kaljulaid. Največ časa sta namenila pogovorom o pandemiji novega koronavirusa. Dogovorila sta se za medsebojno pomoč, če bo ta potrebna, so sporočili iz urada predsednika republike.
15.20

V Šmarju že 100 potrjeno okuženih, velik skok okužb v Ljutomeru

Do konca torka so po najmanj en primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili v 133 občinah (v ponedeljek v 132), po dva ali več primerov pa v 85 občinah (v ponedeljek v 81). Največji skok okužb so zaznali v Ljutomeru, kjer je kar 12 novih, v Šmarju pri Jelšah pa je potrjenih okužb skupaj že 100.
15.15

Zahteva po vrnitvi vplačila ali sprejetje drugačne ponudbe turistične agencije

Združenje turističnih agencij Slovenije (ZTAS) je sredi marca slovenskim agencijam predlagalo, da gostom do normalizacije stanja za vse že vplačane storitve izdajo vrednotnice. Na ta način bodo stranke že plačan ali rezerviran aranžma lahko izkoristile, ko bo to možno in ko bodo to želele.
A so v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ta teden posvarili, da ta praksa ni v skladu z zakonom. Prepričani so, da mora imeti potrošnik pravico izbirati, ali bo zahteval vrnitev vplačila ali sprejel drugačno ponudbo turistične agencije.
Tudi v ZPS so prepričani, da bi morala v reševanju te problematike država zagotoviti posebno jamstvo za izdane dobropise ali vrednotnice. Na ta način bi se potrošniki lažje odločali za sprejem dobropisa ali za odlog vrnitve vplačil na kasnejši čas, kar bi bistveno olajšalo položaj turističnih agencij.
15.05

Razkuževanje javnih površin za zdaj v le nekaj občinah

V občinskih združenjih posebnih priporočil občinam glede razkuževanja javnih površin za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso sprejemali. Tako se občine same odločajo za ta ukrep in v kakšnem obsegu ga bodo izvajale. Zanj se je doslej odločilo manjše število občin, med mestnimi so to Koper, Nova Gorica in Kranj.
V Skupnosti občin Slovenije (SOS) so pojasnili, da sicer zbirajo podatke o ukrepih posameznih občin, nato pa si te informacije občine medsebojno izmenjujejo. Preglednica, ki se sproti posodablja, je dostopna na spletni strani skupnosti občin, iz nje pa je razvidno, da se občine za zdaj v manjši meri poslužujejo ukrepa razkuževanja javnih površin.
14.55

V UKC Maribor 11 pacientov v intenzivni enoti

Danes je v mariborskem kliničnem centru hospitaliziranih 31 pacientov, od tega jih je 11 na oddelku intenzivne nege. Deset med njimi jih je na ventilatorjih.
Trenutno je 77 zaposlenih preventivno v domači izolaciji zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov – gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1245333177499111425{/twitter}
13.45

V UKC Ljubljana 53 bolnikov s covid-19

V ljubljanskem kliničnem centru je hospitaliziranih 53 oseb na COVID oddelkih, med njimi jih je 15 v enotah intenzivne nege. Včeraj je bilo v UKC Ljubljana 50 pacientov, od tega 14 na oddelkih intenzivne nege.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1245278761039343618{/twitter}
12.40

Zaradi koronavirusa odpovedali tudi tradicionalni Pohod ob žici

Organizatorji vsakoletne tradicionalne športno-rekreativne prireditve, ki zaznamuje pomlad v Ljubljani, so bili zaradi epidemije koronavirusa odpovedati letošnji, 64. Pohod - Pot ob žici in Tek trojk. Vest o odpovedi so objavili na uradni spletni strani pohod.si. Ob tem so zagotovil, da bo prireditev prihodnje leto med 6. in 8. majem. Več -> TUKAJ.
12.30

Hoška Magna še ne bo zagnala proizvodnje v lakirnici

Hoška Magna, ki je zaradi preprečitve širjenja okužbe z novim koronavirusom pred dvema tednoma začasno ustavila proizvodnjo v svoji lakirnici, kljub prvotnim načrtom, da s proizvodnjo nadaljuje v začetku aprila, za zdaj še ne bo zagnala linij. Kot so pojasnili v družbi, bodo do nadaljnjega zaposleni ostali na čakanju doma. Več -> TUKAJ.
12.20

Vlada iz najvišjega organa Nijz razrešila tri člane

Vlada je na današnji dopisni seji razrešila tri od štirih članov sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), ki jih imenuje vlada. Razrešila je Branka Bregarja, Blanko Česnik Wolf in Tomaža Rusimoviča. Za nove predstavnike v svetu zavoda pa je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala dr. Roka Tavčarja, Mateja Forteja in dr. Matjaža Vrtovca. Več -> TUKAJ.
11.25

V domovih za starejše okuženih 137 oskrbovancev

V domovih za starejše po državi je potrjeno okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič je dejala, da je po njenih podatkih okužba potrjena v sedmih ali osmih domovih. Največ okuženih oskrbovancev in delavcev je v domovih v Šmarju in Metliki.
Ministrstvo podpira poziv direktorja doma na Golniku, naj svojci, ki to lahko storijo, v domačo oskrbo začasno vzamejo družinskega člana, ki je sicer nameščen v domu​. Več -> TUKAJ.
11.00

"Epidemijo moramo premagati"

"Brez ukrepov bi umrlo veliko število ljudi. Bolezen bi se hitro razširila, zdravstvene kapacitete ne bi niti približno dohajale. Jasno je, da to ne more biti in ne sme biti naš načrt," je povedal glavni govorec vlade o epidemiji Jelko Kacin. "Mi moramo epidemijo premagati, virus moramo osamiti in ga odstraniti," je dodal.

Sašo Bizjak

Včeraj 39 novih okužb

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 39 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočila vlada. Opravljenih je bilo 1288 testiranj, skupaj že 23.762. V bolnišnicah je 119 ljudi z boleznijo covid-19, od tega jih je 31 nameščenih v enotah za intenzivno nego. Do danes do polnoči je zaradi bolezni umrlo 15 bolnikov.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1245275333668016128{/twitter}
10.30

Opozorilo bralcev: Vladni odlok prepoveduje sprehod okoli Ptujskega jezera?

Ptujska županja Nuška Gajšek pravi, da je odlok o omejitvi gibanja na občine prinesel kar nekaj neživljenjskih situacij. Tako je verjetno sprehod ali kolesarjenje okoli Ptujskega jezera prepovedano, saj jezero leži v občinah Ptuj, Markovci in Videm. Več -> TUKAJ.
10.00

Število umrlih v šmarskem domu upokojencev poraslo na šest

Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu, je STA izvedela iz virov blizu doma starejših. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je tako povzpelo na šest.
Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih že 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev pa je na hospitalizaciji v celjski bolnišnici. Vsi okuženi stanovalci so nameščeni v izoliranem delu doma, zaposleni pa so v domači izolaciji. Vsi oboleli kažejo rahle klinične znake bolezni s covidom-19.

Andrej Petelinšek

UKC Maribor: Še en bolnik sprva negativen, nato pozitiven

Pri pacientu s hudimi poškodbami prsnega koša je bilo prvo testiranje na koronavirus negativno, drugi test pa je nato pokazal, da je pozitiven. "Sprejeti so bili vsi ustrezni ukrepi," sporočajo iz UKC Maribor. Več -> TUKAJ.

Vlada in zdravstvena stroka: Za masko, proti maski

Medtem ko je vlada zapovedala nošenje mask in rokavic v zaprtih prostorih, zdravstvena stroka to odsvetuje. Več -> TUKAJ.
8.30

Pripadnike rezervne sestave SV pozivajo k opravljanju vojaške službe

Ministrstvo za obrambo je pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske pozvalo na opravljanje vojaške službe. Sporočili so, da naj pogodbeni pripadniki, ki želijo opravljati službo že v naslednjih dveh mesecih, čim prej posredujejo prošnje pristojnim upravam za obrambo. Več -> TUKAJ.

Modri kontejnerji na zemljišču ob Cesti proletarskih brigad dolgoročno niso primerni za delo in so bili postavljeni le začasno.
Sašo Bizjak

Kdo bo poslal vojake na mejo

Mešani signali opozicije: SNS glasove obljubila, Levica odrekla. Medtem ko jih LMŠ pogojuje z nekaterimi predlogi, se dokončno še niso opredelili niti v SAB niti v SD. Več -> TUKAJ.

Cene nepremičnin nespremenjene, najemnine se nižajo

Koronavirus vpliva tudi na poslovanje nepremičninskih agencij, kjer pravijo, da novih transakcij ni, kupci pa čakajo, kako bo trenutno stanje vplivalo na cene nepremičnin in kreditiranje bank. Več -> TUKAJ.

(ODNOSI V ČASU KORONAVIRUSA) Kako živeti in preživeti skupaj

Koronakriza odnosno dinamiko potencira v skoncentrirani in intenzivirani obliki. Obenem je koronakriza tudi test naših odnosov in kakovosti življenja. Več -> TUKAJ.

Kateri zdravniki specialisti svetujejo brezplačno po telefonu

Za kronične bolnike, ki imajo zdravstvene težave in potrebujejo samo nasvet zdravnika specialista, je UKC Maribor objavil seznam zasebnih zdravnikov specialistov, ki svetujejo brezplačno. Več -> TUKAJ.

Mariborska tržnica: Med prodajalci bo več prostora

Pri Snagi bodo uvedli še dodatne ukrepe za varno nakupovanje na osrednji mestni tržnici. Več -> TUKAJ.

Nekateri upokojenci tudi včeraj na banko po pokojnine

Prišli so tisti, ki živijo sami in se ne znajdejo najbolje pri bankomatih. Drugačna pravila so veljala včeraj tudi za poštarje, ki še nosijo pokojnine na domači naslov. Več -> TUKAJ.

Odbor nadaljuje obravnavo ukrepov za pomoč zaradi epidemije

Odbor DZ za finance bo nadaljeval v torek začeto razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Člani odbora bi morali sejo končati že v torek, vendar na mize še niso dobili vseh napovedanih dopolnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta