V Sloveniji o italijanski pobudi: Prestavitev smučarske sezone bi bila usodna

Vida Božičko
25.11.2020 06:15
Če bi se evropska smučarska sezona zamaknila na začetek prihodnjega leta, o čemer govorijo v Italiji, bi panoga izgubila pomemben del prihodka. MGRT: Uradno ne vemo nič. Smučišča si želijo navodil, priporočil in začetka sezone.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Mariborskem Pohorju se pripravljajo na sezono, ne glede na to, da navodil in priporočil države o varnostnih ukrepih še ni. 
Andrej Petelinsek

Slovenska vlada o italijanski pobudi, da bi se vsa evropska smučišča čez praznike zaprla, uradno ni obveščena, zato se o predlogu še ni opredeljevala. "Predvidevamo, da bo Evropska komisija podala priporočilo, ki bo posredovano vsem članicam EU in bo temeljilo na epidemiološki sliki in priporočilih zdravstvene stroke," so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da vsaka država v času epidemije covida-19 sprejema ukrepe za svoje območje kot tudi določa pogoje glede prestopanja državnih mej (na primer glede vračanja državljanov s smuke v sosednjih državah).

Predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič pravi, da je o tej nameri Italije izvedela iz medijev, da pa tudi italijanski žičničarji o tem prav tako ne vedo nič. "Italijansko smučišče Sella Nevea je povezano z našim smučiščem na Kaninu. Ko sem jih poklicala, o tem niso bili seznanjeni, tako da nam ni jasno, od kod je prišla informacija," je dejala Božič Badaličeva, sicer tudi vršilka dolžnosti direktorja v javnem zavodu Sončni Kanin. Je pa včeraj zaprtje smučišč med božičnimi prazniki na Bavarskem napovedal tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder in pozval k skupnemu evropskemu dogovoru o tem. Poudaril je, da tiste Nemce, ki mislijo, da bodo preprosto prečkali mejo in odšli na smučanje v Avstrijo, ob vrnitvi čaka desetdnevna karantena, saj Avstrija sodi med tvegane države za okužbo z novim koronavirusom. "Če želimo ohraniti meje odprte, potrebujemo jasen dogovor o smučiščih. Drugače bodo stvari postale težavne. Namen je, da se izognemo drugemu Ischglu," je še dejal.

Izpada ne bi mogli nadomestiti

Slovenska smučišča imajo dva vrhunca sezone. Prvi je v času novoletnih praznikov, drugi v času zimskih počitnic konec februarja. "Če ne bi imeli prvega vrhunca, bi večina smučišč imela zelo kratko sezono, kar bi bilo povsem nerentabilno. Izpada dohodka iz decembra praktično ne bi mogli nadomestiti. To pa bi za nekatera smučišča lahko bilo usodno," je prepričana Božič Badaličeva.

Žičničarji prav tako še nimajo nobenih informacij, kdaj in kako bi se sezona lahko začela. "Priporočila glede obratovanja smučišč in omejitev v gondolah so bila sicer izdana že oktobra, zdaj pa je spet povsem drugačna slika, novih navodil pa še ni." Prihodnost sezone je tako povsem odvisna od epidemiološke slike, v združenju žičničarjev pa poudarjajo, da bo najprej treba izpolniti tri ključne pogoje: sneg, sprostitev javnega prometa, kamor sodijo tudi žičnice, in odprava omejitve gibanja na občine. Smučišča upajo, da bo tem pogojem zadoščeno vsaj do sredine decembra, saj se na začetek sezone že pripravljajo.

Majhenič: Nerealno. Paradiž: Nesprejemljivo.

Na Pohorju proge že zasnežujejo, saj začetek sezone načrtujejo 11. decembra in za zdaj ne razmišljajo o drugem datumu. "Intenzivne priprave moramo začeti vsaj mesec dni prej. Če bi se odzivali na različne pobude, kot je ta iz Italije, bi sezono začeli februarja. Njihova pobuda se mi ne zdi realna. Preveč delovnih mest je vezanih na to panogo. Ob tem pa je treba poudariti, da je smučanje individualni šport, in če prepovemo to, moramo tudi pohodništvo in sprehode," je pojasnil Bernard Majhenič, direktor Marproma, ki upravlja smučišča na Mariborskem Pohorju.

"Če bo obstalo gospodarstvo v Italiji, mora zato povsod? To je nesprejemljiva pobuda in upam, da bo to tudi vlada razumela tako," pa je prepričan Boštjan Paradiž iz družbe Vabo, ki upravlja smučarske naprave na Kopah, kjer bodo ta vikend začeli zasneževati.

Zaradi priprav, ki so potrebne pred začetkom sezone, pa si vsi želijo, da bi bili o sprostitvah ukrepov obveščeni pravočasno. "Vsaj 14 dni pred tem moramo vedeti, da se sezona lahko začne. Treba je urediti proge, zaposliti ljudi in jih poslati na zdravniški pregled. To ne gre čez noč," so še kritični v združenju žičničarjev. Smučišča so sicer že objavila razpise za vzdrževalce prog, reševalce in žičničarje, a kandidati so za zdaj le zbrani na seznamih. "Ne moremo jih zaposliti s prvim decembrom in potem le čakati, kdaj se bo sezona začela. Nihče v tem trenutku tega ne počne," je še dejala predsednica združenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta