V SMC poka zaradi Borisa Popoviča: Počivalšek se pogovarja s poslanci, a odloča sam

Poleg dobro znanih pretresov upokojenske stranke s predsednico Aleksandro Pivec ima težave z vodenjem še šef SMC Zdravko Počivalšek. Tam je bilo včeraj napeto zaradi Borisa Popoviča, danes bo politično sceno pogrela pozicijska bitka Desusa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Zdravko Počivalšek in vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga 
Robert Balen

Po dobrih dveh tednih, ko je bila na svetu stranke predsednici Aleksandri Pivec s 33 glasovi za in 19 proti izglasovana nezaupnica, danes sledi nadaljevanje. Poslanci so že pred prvo sejo napovedovali, da bodo šli do konca in Pivčevo razrešili, a se to po prekinitvi predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja, da bi pred glasovanjem razčistili dilemo o pristojnostih, ni zgodilo. Zakaj niso vztrajali in so dopustili dodatno obdobje javnih spopadov, ki so stranki prej v škodo kot korist, poslanec Branko Simonovič odgovarja: "En ključen moment je bil na prejšnji prekinjeni seji, ni bilo mnenja statutarno pravne komisije." Vsak dan odlašanja, zdaj ugotavlja Simonovič, za stranko ni bil dober.

V Desusu zanesljiva le spremenljivost stališč

Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke je sicer naposled prejšnji teden sprejela stališče, da ima svet stranke po določbah statuta v obdobju med kongresoma jasno pristojnost razrešiti predsednika stranke. A medtem ko bo po prepričanju Gantarja mnenje komisije lahko v pomoč članom sveta pri odločanju, predsednica Pivčeva neomajno ostaja pri stališču, da to ni v skladu s statutom. Pri napovedih, kakšen bo razplet seje, ki bo sledila izvršnemu odboru, so bili včeraj v poslanski skupini previdni. Vodja poslancev Franc Jurša ni želel dajati izjav, negotov je bil poslanec Robert Polnar: "O tem, kaj bo jutri (danes, op. p.), ga ni človeka v Desusu, ki bi znal napovedati. Edino, kar je zanesljivo, je, da ljudje spreminjajo svoja mnenja in stališča resnično z veliko hitrostjo." Po prepričanju Simonoviča si sicer v poslanski skupini, ki ostaja enotna, obetajo zaključek seje, kot veleva dnevni red, in s tem razrešitev predsednice.

Pivčeva pričakuje "direkten puč"

Na več razuma upajo v taboru Pivčeve, ki se bo v primeru razrešitve podala na sodišče. "Ni problem, da predsednica išče pravico na sodišču, vprašanje je, kako prepričati člane sveta, da ne bi delovali nezakonito," je prepričan govorec stranke Janez Ujčič. Ta meni, da večina članstva ne pozna vseh določil zakona o političnih strankah in statuta: "Ker če bi to poznali zelo natančno, bi se odločali drugače, kot se." Ne bo dovolila, da se na pravno sporen in nedemokratičen način meče slaba luč na stranko, pa je v pismu članom včeraj sporočila Pivčeva: "Poskrbela bom, da bodo znotraj stranke uveljavljeni postopki, ki dajejo stranki legitimnost v javnem prostoru." Predsednica vztraja in članom v pismu sporoča, da ne namerava odstopiti: "Če zaupanja članstva ne bo več, kar bo članstvo povedalo na kongresu, bom to odločitev sprejela."

Počivalšek se pogovarja s poslanci, a odloča sam

Burno je tudi v SMC Zdravka Počivalška, ki bo kmalu na čelu stranke leto dni po tem, ko je bil lani, 21. septembra, na kongresu soglasno izvoljen za predsednika stranke in je zamenjal ustanovitelja stranke Mira Cerarja. Počivalšek je relativno mirno preživel turbulenten vstop stranke v vlado Janeza Janše, ki ga je politična javnost razumela kot izdajo političnih načel, za katere se je zavzemal Cerar. Relativno mirno je Počivalšek preživel tudi dogajanje okoli nabave zaščitne opreme. Ravno te dni pa se šefu SMC "dogaja stranka" zaradi kadrovanja. Več ljudi znotraj stranke nam je potrdilo, da Počivalšek stranko od vstopa v Janševo vlado, računajoč tudi na njegovo zaslombo, vodi vedno bolj avtoritarno in vedno bolj s trdo roko. Stil vodenja stranke postaja podoben stilu vodenja šefa SDS. Pomembnejši člani, ki so po vrsti odhodov iz SMC ostali v stranki, Počivalšku zamerijo, da se z njimi ne posvetuje, jih ne posluša, sploh pa naj bi izključno sam sprejemal odločitve o vseh kadrovskih vprašanjih, povezanih s stranko.

Sluga proti Počivalšku

Po burni razpravi v poslanski skupini so se poslanci SMC zavili v molk. "Edini del razprave, ki vam ga lahko razkrijem, je ta, da smo se dogovorili, da ne bomo komentirali," je povedal Igor Zorčič in dodal, da je kadrovanje sicer stvar ministrstva za gospodarstvo, a da v zvezi s Popovičem še ni prišlo do nikakršne odločitve in si zato ne zasluži posebnega komentarja. Najbolj naj bi bila med poslanci do Počivalška kritična najbolj prepoznavna obraza stranke, vodja poslancev Janja Sluga in podpredsednik stranke Zorčič. Na relaciji Sluga-Počivalšek je po naših informacijah počilo prejšnji teden, ko je vodja poslancev podala jasno odklonilno stališče SMC do predloga Poljske, da bi Slovenija odstopila od istanbulske konvencije. "To je dokument, ki ščiti dostojanstvo in enakost vseh državljank in državljanov, zato je tovrstna pobuda poljskega ministra za nas popolnoma nesprejemljiva," je povedala Sluga in močno razburila Počivalška, ki naj bi zapovedal članom stranke, naj se o tem vprašanju javno ne oglašajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta