V starosti 97 let je umrl dr. Ljubo Bavcon

10.10.2021 12:47
Bil je profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, strokovnjak za mednarodno kazensko pravo, kriminalitetno politiko ter človekove pravice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubo Bavcon
Robert Balen

V starosti 97 let je umrl dr. Ljubo Bavcon, eden najvidnejših pravnih strokovnjakov druge polovice 20. stoletja in zaslužni profesor Pravne fakultete ljubljanske univerze. Upokojil se je leta 1994.

Rodil se je leta 1924 v Ljubljani, diplomiral je na Inštitutu za družbene vede v Beogradu in na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je tudi doktoriral. Med vojno je bil od 1941 sodelavec Osvobodilne fronte, fašistične oblasti so ga zaradi tega aretirale in na procesu 1943 obsodile na osem let zapora. 

Po študiju je bil v letih 1951−1954 urednik pri Cankarjevi založbi, časopisu Slovenski poročevalec in reviji Naši razgledi, od 1955 pa asistent Inštituta za kriminologijo v Ljubljani.

Bil je profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, strokovnjak za mednarodno kazensko pravo, kriminalitetno politiko ter človekove pravice. Leta 1993 je za izjemne zasluge na področju kazenskega prava, pri uveljavljanju varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter prispevek k ugledu Slovenije v svetu kot države, v kateri imajo človekove pravice pomembno mesto, prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta