V Švici, kot je želela, ker v domovini ni mogoče, umrla borka za pravico do dostojne smrti Alenka Čurin Janžekovič

Va
27.03.2023 15:24

To so sporočili iz založbe 5KA, ki je lani v knjigi Sam bog naj jo bere objavila njeno življenjsko zgodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Čurin Janžekovič
Andrej Petelinšek

"Ve, kateri datum bo zabeležen kot dan njene smrti. Določila sta ga skupaj z zdravnikom v ustanovi Dignitas v Švici, kamor na smrt bolni in trpeči ljudje prihajajo dostojno umret. Tudi sama se bo tam poslovila. Po svojih pravilih in željah. V Švici ji bodo pomagali, da ji ne bo treba naravne smrti dočakati v bolečinah, morebitnem dolgotrajnem vegetiranju na bolniški postelji in v odvisnosti od drugih. Bolečine, in to neznosne, so del njenega življenja že od otroštva, ko sta s sestro Nevenko izvedeli za skupno diagnozo: Morquio sindrom - polisaharoza IV, ki prizadene sklepe. Hrustanec in kosti zaradi pomanjkanja enega od encimov za presnavljanje sladkorja dobesedno razpadajo. Edino zdravilo za bolečine, ki jih povzroča tudi trenje kosti ob kost, so protibolečinske tablete in skalpel," smo v Večeru objavili pred mesecem, ko smo jo obiskali na njenem domu v Prlekiji.

Prostovoljno končanje življenja: Odhajam mirna, z le eno željo, da ne bo več bolelo

"(Soprog) Marijan se je v Ormož že vrnil sam. Alenko je v sredini meseca marca pospremil onkraj. Zlomljen, a poln ljubezni pravi, da sta se ta dan v Švici ločila le fizično, duhovno pa ostajata skupaj vse do njegovih zadnjih ur, ko se bosta ponovno našla in za večno ostala nerazdružljiva in srečna tako, kot sta bila vseh 40 skupnih let. Dragi Marijan, želimo ti neskončno ljubezni, ki s teboj še živi. Draga Alenka, počivaj brez bolečin, poišči vse svoje najdražje, ki smo jih spoznali v tvoji knjigi, in jih objemi še za nas. Zbogom učiteljica, ravnateljica, Ženska z velikim srcem, borka za dostojno starost, prijateljica in zaupnica mnogih," piše med drugim v založbini objavi na facebooku.

Alenka Čurin Janžekovič se je na javnost prvič obrnila leta 2019 in v odprtem pismu različna zdravniška združenja in ustavno sodišče pozvala k zeleni luči za pravico do prostovoljnega dostojnega končanja življenja znotraj slovenskega prava.

Ureditve po Evropi so od rigoroznih do liberalnejših. V Švici je legalna pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta